Naar Parijs voor nieuwe inspiratie: mijn persoonlijke tips
09 maart 2018 
5 min. leestijd

Naar Parijs voor nieuwe inspiratie: mijn persoonlijke tips

Geïnspireerd blijven, hoe doe jij dat? Voor mij is een stedentrip een fantastische manier om scherp te blijven en de zintuigen te prikkelen. Mijn jaarlijkse inspiratietocht leidt naar Parijs. Een weekje op solo-ideeënsafari.

Naar Parijs voor inspiratie? Jazeker, want deze stad heeft jaren geleden mijn hart gestolen. Ik vind het ongelooflijk hoe mensen zo dicht op elkaar leven en tegelijkertijd zo weten te genieten van goed eten en andere mooie dingen van het leven. 

Parijs is grandeur, maar ook exotische geuren, eeuwenoude tradities, verrassingen op iedere straathoek, verborgen ateliers in middeleeuwse steegjes. 

Ik geniet ervan om nieuwe routes uit te zoeken en onbekende plekjes op te snorren. Want al kom ik er al jaren, ik ontdek elke keer nieuwe straten, pleintjes, winkels en nog veel meer. 

Tout seul, zeker wel!

Bij voorkeur ga ik alleen naar Parijs, want ik vind het heerlijk om mijn eigen plan te trekken en rond te fladderen. Als ik met anderen op stap ben in Parijs heb ik de neiging om de gids te spelen, maar dan ontdek ik zelf niets nieuws. Op een solotrip wel. 

In mijn appartement is het bovendien niet moeilijk om me in te beelden dat ik hier echt woon. Ik groet de medebewoners in mijn beste Frans, zoek de dichtstbijzijnde bakker, wil weten waar het schooltje is in dit quartier en waar je het beste koffie kunt drinken. Ook dat scharrelgevoel inspireert me enorm. Heel wat mensen vragen om mijn beste tips voor Parijs, dus vandaar dat ik die maar eens deel! 


Parijs voor inspiratie

# Verblijf in Parijs

Een van de grote voordelen van Parijs: je kunt er zo lekker snel naar toe. Per Thalys zit je vanaf Rotterdam in 2,5 uur in een totaal andere wereld. In Parijs woon ik het liefst een appartement, want dan heb je meteen een fijne plek om tussendoor uit te rusten, onbekommerd thee te zetten en te schrijven. 

Een appartement boek ik gewoonlijk via booking.com, meestal in Marais, Ménilmontant (in de buurt van Place de la Republique en Canal du Martin), Quartier Latin of Saint Germain des Pres

Montmartre is voor de afwisseling ook leuk, als je wegblijft van de toeristenzone rondom Place du Tertre. Dit jaar was mijn appartement slechts enkele straten verwijderd van het appartement van mijn vorige bezoek in de Marais. Maar toch had ik ineens een andere oriëntatie op de wijk, waardoor ik allerlei nieuwe straten ontdekte rondom Rue de Bretagne. Zoiets vind ik wonderlijk. 

Via Holibag.io kun je heel gemakkelijk je bagage stallen in een nabijgelegen winkel, zodat je ook op de dag van aankomst of vertrek zonder bagage de stad in kunt. Ook in Gare du Nord zijn kluisjes (volg de route naar beneden, waar de consignes automatiques zich bevinden).

# Mooiste musea in Parijs

Gewoonlijk bezoek ik veel musea. Een toptip is in ieder geval de Fondation Louis Vuitton in het Bois de Boulogne. Een fabelachtig gebouw, na de Eiffeltoren een landmark voor Parijs. Andere favorieten zijn Musée Picasso, musée Quay Branly en Musée Rodin. Van een heel andere orde is Musée Carnavalet, dat ik eveneens fascinerend vond. En vanwege de bijzondere exposities zijn het Grand Palais en Palais de Tokyo ook geweldig. Inspiratie in Parijs

# Geweldige wijken in Parijs

Dit jaar sloeg ik de musea over, omdat het lekker zacht lenteweer was. Ik leg vrijwel alles lopend af, want dan proef, ruik en hoor je de stad het meest. De stadsplattegronden die tegenwoordig op de bushokjes te vinden zijn, helpen om makkelijk te navigeren zonder dat je er steeds een kaart of een app bij hoeft te pakken. 

Dit jaar zwierf ik vooral in het tweede, derde, vierde en elfde arrondissement en meed alle opeenhopingen van toeristen. Geen Eiffeltoren gezien dit jaar, ook niet vanuit de verte. Ik bezocht diverse overdekte passages, zoals de elegante Galerie Vivienne en de Passage du Grand Cerf. 

Ook liep ik oude straatjes in, die vaak naar stille binnenplaatsen leidden. Daar zitten vaak de ateliers, waar je de ontwerpers, schilders, sieradenmakers en houtbewerkers aan het werk ziet. Meestal heb ik wel een doel in gedachten: een mooi straatje, een lunchplek of een winkel. 

Maar ook heel vaak kijk ik gewoon waar ik uitkom en laat me leiden door wat ik onderweg aantref. Zo ontdekte ik Rue Montorgueil een heerlijke straat zonder auto's met veel horeca en winkels vol uitgestalde vis, kaas, groenten en andere etenswaren. 

Op straten als de Rue des Petit-Champs of Rue Rivoli zag ik iedere vijftig meter wel iets dat me deed stilstaan: boekwinkels, enorm sjieke hotels met kolossale kroonluchters, graffiti, bijzondere typografie, zwervers die een nieuwe manier gevonden hebben om kleingeld te ‘hengelen’ bij voorbijgangers…

# Eten en drinken in Parijs

Een van de grote verleidingen van Parijs is het geweldige eten. Taartjes bij de klassieke bistrot Le Progres (1 Rue de Bretagne) en het lekker ruim opgezette Cafe Pinson (6 Rue de Forez), geweldige rijke salades bij diverse brasseries, happy hour bij de talrijke bars, het feest kan niet op. 

Voor een leuke biolunch en goede koffie is Republique of Coffee (2 Boulevard Saint Martin) ook een fijne plek.   Parijs voor inspiratie

# Schrijven en werken in Parijs

In heel wat cafés en brasseries zie je mensen met hun laptop werken, vooral op de terrassen. Er zijn ook steeds meer co-workplekken, waar iedereen een plekje kan reserveren via de website. Voor het eerste uur betaal je vijf euro, daarna minder. Voor dat bedrag drink je ook eindeloos koffie en thee. 

Ik las in enkele dagen anderhalf boek uit, luisterde naar diverse podcasts en schreef een nieuw hoofdstuk van mijn boek. Ondertussen maakte ik ook nog diverse afspraken met nieuwe opdrachtgevers die me in deze week belden. Al met al voor mij een behoorlijk productieve week mét vrijheidsgevoel.

Verwondering houdt je geest lenig

Het grootste voordeel van alleen reizen? Dat is dat ik alleen ben met mijn eigen gedachten. Het boek dat ik aan het lezen was, leverde me nieuwe inzichten op waar ik een hele dag op kon sabbelen. 

De mensen, opschriften, etalages, voorwerpen en andere prikkels zetten al mijn zintuigen open. En dat werkt door in je brein. “Verwondering houdt onze geest lenig en schudt de kussens op", schrijft Ap Dijksterhuis in zijn boek Wie (niet) reist is gek. 

En zo voel ik het ook. Net zoals eerdere jaren staan er nog zoveel zaken op mijn 'lijstje' die ik in Parijs nog wil bezoeken of waar ik naar wil terugkeren. 

Goede redenen om mezelf volgend jaar weer zo'n tripje cadeau te doen. Altijd een nieuwe Parijs-reis in het vooruitzicht!   


Inspiratie in Parijs favoriete plekken


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.