Verhalen geven betekenis aan vrijwilligerswerk
31 januari 2024 
1 min. leestijd

Verhalen geven betekenis aan vrijwilligerswerk

Al jaren ben ik actief als vrijwilliger in diverse organisaties. Telkens valt me daarbij op hoe weinig er gedaan wordt met de belevenissen van vrijwilligers, bijvoorbeeld om andere vrijwilligers te werven.

Zo herinner ik me nog levendig hoe ik bij een marktkraam stond om nieuwe vrijwilligers enthousiast te maken. De gesprekken die daaruit voortkwamen waren veelbelovend, want diverse mensen raakten geïnspireerd door onze persoonlijke verhalen.

Persoonlijke verhalen werken! 

Maar deze wervingscampagne was eerder een uitzondering dan een vaste praktijk. Vrijwilligersorganisaties hebben daarom nog veel te winnen als ze actiever op zoek gaan naar betekenisvolle verhalen, zodat ze daar mooie dingen mee kunnen doen. 

Neem bijvoorbeeld mijn eigen ervaring met mijn taalmaatje, afkomstig uit Jemen.

Gewoonlijk voeren we gesprekken over allerlei onderwerpen uit ons dagelijkse leven. Totdat we laatst in de bibliotheek een boek ontdekten over geheugentraining. Dat boek bleek een schot in de roos: toegankelijk voor beginners in de Nederlandse taal, met veel humor geschreven en vol levendige illustraties.

Mijn taalmaatje bleek bovendien enorm geïnteresseerd te zijn in de werking van het geheugen.

Eerst speelden we het bekende geheugenspel ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee…’ Na twaalf voorwerpen begon ik te haperen, terwijl zij moeiteloos doorging in vlekkeloos Nederlands.

Het boek inspireerde ons met een variant: ‘Ik ga op vakantie en dan…’ Om de beurt voegden we allerlei gekke gebeurtenissen toe, van struikelpartijen in het zwembad tot opsluiting in de gevangenis. Onze fantasie kende geen grenzen. Een week later konden we het hele verhaal nog steeds navertellen.

Taal- én geheugentraining gingen hand in hand.

Spelletjes maken het leuk en extra leerzaam. En we bleken aan elkaar gewaagd! 

Voor mij laat dit verhaal de kracht zien van gezamenlijk plezier bij leren en begeleiden bij vrijwilligerswerk. Want de dingen betekenen niets van zichzelf. Het krijgt pas betekenis via een verhaal.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.