5 redenen waarom je een plan nodig hebt
03 januari 2022 
3 min. leestijd

5 redenen waarom je een plan nodig hebt

Koester je een droom, bijvoorbeeld een loopbaanswitch of iets moois dat je wil bereiken? Zet je droom dan om in een plan. Want met een plan geef je jezelf houvast, rust en energie om je droom tot werkelijkheid te maken.

Deze dagen hoor en lees je via podcasts, magazines en tv-programma's volop verhalen over mensen die iets bijzonders hebben gedaan. 

Ze hebben een eigen boek geschreven of een spel ontwikkeld. Ze zijn digitale nomade geworden. Ze hebben een bijzonder project ontwikkeld voor het onderwijs, gezondheidszorg of de buurt. 

Zo'n persoon is ook Joan Hofland, die het roer omgooide na het volgen van de Winterschool voor Verwondering. 

Een sluimerend verlangen naar avontuur kreeg handen en voeten. 

Lees hier haar verhaal: 

"Mijn huis verkopen en als locatie-onafhankelijk schrijver en videomaker op reis met mijn camper: het was mijn grote verlangen om op avontuur te gaan. Maar hoe dan? 

Het doel leek zo enorm groot in mijn hoofd. Ik had het overzicht niet en wist daarom niet goed waar te beginnen. En deed vervolgens niks. 

Omdat ik bij de Winterschool voor Verwondering de tussenstappen concreet in beeld gebracht heb, heb ik daarover veel meer helderheid gekregen. Het is niet alleen dat ene doel, maar ook de weg ernaartoe. 

Daarnaast heb ik het inzicht gekregen dat ik ook ergens een vaste basis nodig heb, een huisje in het groen. 

De Winter School is geschikt voor mensen die een verlangen voelen, maar daar nog niet zo goed bij kunnen komen. Maar vooral ook voor mensen die hun droom willen uitvoeren en een duidelijk plan nodig hebben. 

Vooral als je op een creatieve manier hiermee aan de slag wilt gaan. Ik heb genoten van de creatieve opdrachten met schrijven en tekenen. 

Het werkt heel krachtig om elke keer weer een mail te krijgen en een bemoediging in de appgroep. 

Ik had al veel zelfhulpboeken gelezen, waarbij je vooral dingen moet uitschrijven. Maar als je echt samen optrekt en naast schrijven ook andere creatieve uitstapjes maakt, dan werkt dat veel stimulerender. Mijn storyboard hangt nu als een herinnering voor mijn neus." 

Afgelopen jaar verkocht ze haar huis. Sindsdien woont ze in een camperbus, waarmee ze rondreist. Ze vertelt erover in de nieuwste podcast Avontuurlijk Leven van Brigitte Ars. 

Dikke kans dat, als jij dit leest, jij ook iets in je hoofd hebt dat je heel graag uit wilt voeren. Het lezen of bekijken van mooie voorbeelden is echter niet genoeg. 

Als je iets in de wereld wilt zetten, als je een belangrijke droom hebt, als je ambities hebt, dan zul je in actie moeten komen. 

Je moet een plan maken, ook als je dat heel spannend vindt. 

Want zonder richtpunt worden je fantastische ideeën nooit werkelijkheid. 

Dit levert een plan jou op: 

1. Een plan geeft richting 

Je wilt bijvoorbeeld een nieuwe weg inslaan of iets anders tot stand brengen dat belangrijk voor je is. 

Met een plan laat je je niet meer leiden door de waan van de dag, maar je richt je op wat je echt te doen staat. Je benoemt je leerdoelen, zodat helder voor je ziet waar je precies aan gaat werken. 

2. Een plan geeft rust en ruimte 

Je holt niet meer achter de feiten aan, maar je stuurt in de juiste richting. Daardoor voel je je zelfverzekerder. Het creëert rust en ruimte in je hoofd. 

Door het plan weet je welke acties je uit moet voeren, welke leerdoelen je hebt en welke stappen daar bij horen. Dat maakt je leven ineens een stuk makkelijker en overzichtelijker. 

3. Door een plan kun je kleine stapjes zetten 

Dankzij je plan weet je dat iedere kleine stap je dichter bij je uiteindelijke doel brengt. Het nemen van kleine stappen maakt het jou veel gemakkelijker om in beweging te komen en daadwerkelijk te beginnen. 

Dankzij de kleine stappen is het ook niet erg om fouten te maken. Die kun je immers eenvoudig herstellen! 

4. Je weet aan welke knoppen je moet draaien 

Op basis van je plan kun je je afzonderlijke acties bijhouden, zodat je precies weet wat er nog moet gebeuren om je doel te bereiken. Als het niet werkt, weet je ook dat je je aanpak moet veranderen en op welke manier. Daarna doe je het zo nodig nog eens, net zo lang tot dat het wel lukt. 

5. Dankzij je plan schiet de kwaliteit omhoog 

Omdat je van te voren helder hebt wat je te doen staat, weet je welke keuzes je moet maken. Je hoeft je aandacht niet meer te verdelen, maar je richt je op één ding dat belangrijk voor je is. Omdat je die rust en focus hebt, schiet de kwaliteit van je werk omhoog.

Voor mijzelf was vooral dat laatste punt een belangrijke eye-opener. Door te kiezen voor wat echt belangrijk voor je is, doe je niet alleen jezelf een groot plezier, maar lever je ook het allerbeste aan anderen.

En dat geldt ook voor jou. 

Een plan uitvoeren dat al heel lang in je hoofd zit, vraagt erom om tot leven gewekt te worden. Dat vraagt de nodige inspanningen, maar het levert je ook zelfvertrouwen op. En je weet: als je dit kan doen, is er nog veel meer mogelijk.







Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.