Groeisprong | Gebrek aan tijd is geen excuus
15 januari 2016 
3 min. leestijd

Groeisprong | Gebrek aan tijd is geen excuus

Gebrek aan tijd weerhoudt je om te investeren in je droomplan of je idee. En je hebt het veel te druk met dagelijkse beslommeringen om je idee uit te voeren. En dus schuif je de uitvoering van je plan op de lange baan.

Onlangs deed ik een oproep aan mijn lezers: wat is jouw grootste knelpunt bij het uitvoeren van jouw (creatieve) droomplan? Dat plan kan een diep verlangen zijn, zoals het schrijven van een boek

Een loopbaanswitch. Of een ideaal waar je warm voor loopt. 

Toch kom je niet in actie. Waarom eigenlijk niet?

Gebrek aan tijd is het grootste knelpunt

Want telkens niet beginnen met de uitvoering, dat is het meest genoemde probleem in de reacties die ik ontving. En dan vooral omdat deze mensen gebrek aan tijd hebben om hun plan uit te voeren. 

Eerst moet het huis gepoetst, boodschappen gedaan, de kinderen voorzien, enzovoort (zowel mannen als vrouwen meldden dat!). Diverse reacties leken op noodkreten.

"Het lastigste vind ik dat het mij vaak de tijd ontbreekt om ideeën uit te werken. Hier eens een uur en daar eens een uur nadenken en schrijven is onvoldoende om degelijk materiaal uit te werken. Daar lig ik vaak letterlijk wakker van."

Maar kloppen die argumenten wel?

Meestal zijn er wel manieren te bedenken om gebrek aan tijd op te lossen.

  • Als er voor jou te weinig uren in een dag zitten, kun je je prioriteiten herschikken zodat je meer tijd overhoudt voor jouw plan. Iedere dag een uur eerder opstaan om aan je plan te werken, bijvoorbeeld. Op dat vroege tijdstip voel je vaak meer rust om aan je plan te werken. Lees hier super handige tips hoe je makkelijker vroeg je bed uitstapt.
  • Of zaken aan anderen overlaten waar je zelf tegenop ziet of niet goed in bent. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om uit te vogelen hoe Printing On Demand werkt voor het uitgeven van je eigen boek. Er zijn echter voldoende mensen te vinden die je die zorg uit handen nemen.
  • Een derde manier is om je plan simpeler te maken en daardoor eenvoudiger in te passen in je agenda. Schrap bijvoorbeeld de onderdelen waarvoor je eerst een lastige cursus moet volgen, maar begin met wat je al wel kan.

Een klein plan kan stap voor stap uitgewerkt worden tot iets groots. Het is de manier waarop ik zelf mijn meeste plannen uitgevoerd heb. Iedereen heeft evenveel tijd, dus het is vooral een kwestie van keuzes maken. Als het echt belangrijk voor je is, dan weet je wel wat je te doen staat. Gebrek aan tijd

Uitstellen is vaak niet durven

De echte reden om niet te beginnen is vaak een andere. We durven niet goed, omdat we bang zijn om af te gaan als een gieter. Of we durven de knoop niet door te hakken om er echt voor te gaan. 

Want stel je voor dat het mislukt... 

Om je plan uit te voeren moet je jezelf laten zien. Als je iets gemiddelds doet, volg je de verwachtingen van anderen. Maar wanneer je iets bijzonders doet, ben je zelf verantwoordelijk. Dat is spannend. 

Je moet je ook kwetsbaar opstellen, bijvoorbeeld als je hulp van anderen nodig hebt. 

Het vergt vaak lef om anderen te vragen om er energie in te steken, misschien wel zonder dat ze weten of het ooit wat oplevert. 

Toch is het de moeite waard om het wel te doen en daarmee je durfspieren op te rekken. Want het levert je ook veel op: betekenisvolle contacten met anderen en de mogelijkheid om je droom te realiseren.

Spijt van gemiste kansen

Bedenk wat je allemaal misloopt als je je plan nooit uitvoert. Of hoe je je voelt als je je diepe verlangen jarenlang vruchteloos met je meesleept. 

Alle energie die het kost om een droomplan telkens weer uit te stellen en je daar vervolgens weer schuldig over te voelen... 

Spijt van kansen die je aan je voorbij hebt laten gaan, is een pijnlijk gevoel. Dat vooruitzicht kan je ook NU motiveren om toch in actie te komen. 

Kiezen dus.  

Stel je nu het volgende voor: 

Als jij NU helemaal zeker weet dat je niet kan mislukken, wat zou dan jouw volgende stap zijn

Durf je dan je droom waar te maken? Vertel je dan je heimelijke plan aan je beste vrienden? Investeer je dan in die opleiding die je al zo lang wilt volgen? 

Stap jij dan op het podium om je visie te verkondigen? 

Waag je dan de sprong naar het leven zoals jij dat wilt leven? Laat het me weten! 

Wil jij een groeisprong maken en ben je benieuwd wat er voor jou mogelijk is?

Neem contact met me op voor een adviesgesprek. Ik help je graag de mogelijkheden te ontdekken.

>> Boek hier je gesprek.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.