Wanneer voel jij je geroepen?
17 januari 2017 
1 min. leestijd

Wanneer voel jij je geroepen?

Vaak zijn we best tevreden met het leven dat we leiden. Maar ergens achter in ons hoofd sluimert iets. Een droom, een plan, een ideaal, dat nog eens uitgevoerd gaat worden. 

Als we later groot zijn. Ooit. Zelf had ik een prima baan met fijne collega's. Ondernemerschap, dat was absoluut niet iets waar ik van droomde. Op een verlaten zolderkamer aan het werk? Nee bedankt, niets voor mij.

Maar er groeide wel een onbestemd gevoel.

Is dit alles? Blijf ik dit werk nog vijf jaar doen? Hoe lang blijf ik hangen in de comfortabele kantoortuin, waar ik eigenlijk niet meer pas? Door een onverwacht gesprek voelde ik ineens dat ik wel degelijk een diepe wens koesterde: persoonlijke verhalen schrijven met diepgang. 

Ineens zag ik ook de mogelijkheden om dat te realiseren. Dit was in het najaar van 2008: de periode waarin de wereldwijde financiële crisis uitbrak. 

Maar als je verlangen groter is dan je angst voor onzekerheid, word je geroepen. Ik zegde mijn vaste baan op en sprong op 1 januari 2009 in het diepe.  

Wat ik oorspronkelijk voor ogen had was het schrijven van levensverhalen voor individuele mensen. Maar dat bracht me niet wat ik ervan verwacht had. Potentiële opdrachtgevers vonden mijn aanbod er smakelijk uitzien, maar waren eigenlijk niet hongerig genoeg. 

Het duurde wel even voordat ik dat verschil ontdekte. Ik verlegde mijn koers naar klanten met eetlust en vond mijn eigen pad: verhalende producties voor maatschappelijke en publieke organisaties.

Vanaf dat moment ging het vliegen.

Ik krijg de laatste jaren meer aanvragen voor opdrachten dan dat ik zelf kan realiseren en heb inmiddels enkele teams met wie ik grote opdrachten uitvoer. Verhalen maken met diepgang: precies wat ik wilde. 

Een belangrijke sleutel voor dit succes: ik ben het belang van verhalen gaan uitdragen. Dat was bepaald niet iets wat me van nature gemakkelijk afging. 

Maar als je iets in de wereld wilt zetten, moet je erover vertellen: ga dus publiceren, praten, presenteren. 

Neem mensen mee op je reis.

Laat ze warm lopen en honger krijgen. Betrek ze bij jouw avontuur. Wil jij ook je droom niet langer uitstellen? Ben je bereid om de sprong wagen? 

Leer om je lefgrenzen op te rekken en stap voor stap tot de uitvoering te komen. En ontdek hoe je gericht je verhaal vertelt, zodat ook jouw plan gaat vliegen.


  

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.