Eigen stem | Waarom een roodborstje
10 september 2024 
2 min. leestijd

Eigen stem | Waarom een roodborstje

In ons nieuwe boek Expeditie Eigen Stem is de hoofdrol weggelegd voor Robin, een jong roodborstje. In ons verhaal komt ze voor grote uitdagingen te staan en moet haar eigen weg zien te vinden.

Een echte heldin dus, die alle stappen doorloopt uit het universele verhaal van de Reis van de Held.



Maar waarom hebben Anja en ik eigenlijk gekozen voor een roodborstje?  

Natuurlijk is dit charmante vogeltje geliefd om zijn opvallende uiterlijk en het vrolijke gezang. Heel wat mensen die ik hierover spreek vertellen me dat roodborstjes hun lievelingsvogels zijn.

Voor sommigen heeft een roodborstje ook een spirituele betekenis. Een bezoek van een roodborstje is bijvoorbeeld een teken van een dierbare overledene.

Wat ik niet wist is dit:

Het leven van de gemiddelde roodborst biedt een hoop drama. 

De kleine zangvogel staat ieder jaar namelijk voor een kolossale uitdaging. In de winter is er voor deze insecteneters weinig voedsel te vinden, zeker als de aarde bevroren is of bedekt raakt onder de sneeuw.

Bovendien arriveren er roodborstjes uit Scandinavië die in Nederland willen overwinteren. De Nederlandse roodborstjes moeten kiezen: wegtrekken naar de warmte of toch proberen te overwinteren in Nederland. Bij een barre winter, die ook hier nog altijd kan voorkomen, lopen zij grote risico’s op verhongering.

Daar komt nog bovenop dat roodborstjes echte koukleumen zijn. In de winter hebben ze meer energie nodig dan normaal om op te warmen. Ze moeten dus extra veel eten.

Maar als de korte en donkere dagen te koud zijn, redden ze het niet. Zeker niet als de opdringerige Scandinaviërs met hen concurreren om de schaarse voedselvoorraad.

Dan maar overwinteren in Zuid-Europa? 

Dat kan, maar de reis naar het zuiden betekent een onzekere tocht met veel risico’s op verdwalen, slecht weer, illegale jacht en uitputting. Veel roodborstjes overleven deze reis niet.

Sinds ik dit weet, kijk ik met nog meer bewondering naar de hippende vogeltjes in tuinen en parken, die zo'n bijzonder klaterend geluid laten horen.

Er is nóg een bijzondere reden waarom een roodborst onze ideale held is: deze vogeltjes zijn bloednieuwsgierig. En dat is precies wat je nodig hebt op de Expeditie Eigen Stem, die we in ons boek beschrijven. Met nog veel meer verhalen dan over roodborstjes, trouwens.


Robin heeft enkele wijze lessen in petto.

Sta -  net als dit vogeltje - open voor alles wat op je afkomt. Blijf openstaan voor nieuwe ervaringen. Fladder eens rond en ga krachtig zingen om je plek in te nemen en de rivalen een eindje weg te blazen.

Net als dit pittige vogeltje is het goed om zo nodig duidelijk je grenzen aan te geven en op jezelf te vertrouwen als je twijfelt.

Nieuwsgierig naar de jouw expeditie naar je eigen stem? 

Het boek verschijnt vanaf 2 oktober, maar je kunt het boek nu alvast reserveren via deze speciale link.

Dan vliegt je boek vanaf de eerste week van oktober jouw kant op.








Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.