Goed voor een ander zorgen? Eigen zuurstofmasker eerst

Olympische sporthelden weten precies hoe ze hun medailles binnenhalen: uitgekiende voeding en trainingen, de juiste hoeveelheid slaap, een trainer met wie ze optimaal samenwerken en stimulerende mensen om zich heen die ze door en door vertrouwen.

Wat voor sporters geldt, geldt ook voor jou als je iets betekenisvols wilt doen, voor jezelf of de wereld.

Alleen als je goed voor jezelf zorgt en de beste omstandigheden creëert om te floreren, kun je ook anderen het beste geven en je droomplannen waarmaken.

Zoals je uit de vergelijking met de sporters al begrijpt, gaat dat verder dan een uurtje me time met opgevouwen benen en een kop thee op de bank.

Zelfzorg betekent je eigen grenzen stellen.

Doen waar jij echt helemaal bij van wordt en investeren in jezelf.

In het Engels heet dit radical selfcare, oftewel extreme zelfzorg. Het klinkt niet erg dienstbaar en zelfs wat eng.

We vinden doorgaans dat we de anderen centraal moeten stellen: de collega's, de afnemers, de klanten, de organisatie.



Zelfzorg is uiteindelijk heel sociaal.

Het betekent immers liefdevol voor jezelf zorgen, zodat je vandaar uit veel voor de ander kunt betekenen. Als je jezelf lichamelijk en geestelijk goed oplaadt, heb je meer energie.

Het is net zoals bij de veiligheidsinstructies in het vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker, zodat je daarna een ander kan helpen.

Je bent zelf bovendien je belangrijkste instrument om iets voor elkaar te krijgen. Iedere vakman weet dat hij heel goed voor je eigen instrumenten moet zorgen wil hij ook in de toekomst verzekerd zijn van werk.

Zeg nou zelf, een tandarts die zijn gereedschap niet goed onderhoudt en schoonmaakt, daar zou jij toch ook niet door behandeld willen worden?

Daarom deze tips om goed voor jezelf te zorgen:

1. Weet waar jij helemaal voor gaat

Heb jij voor ogen wat jij wilt bereiken en hoe jij het beste floreert? Bedenk wat voor jou het allerbelangrijkste is en waar je iedere dag je bed voor uitkomt. Noem het je intenties of je droomdoelen.

Als je die weet, laat je je niet leiden door de waan van de dag, maar doe je iedere dag de goede dingen die echt bij jou passen. Als je een bewuste keuze maakt voor wat je wilt, beïnvloedt dat direct de manier waarop je dagelijks handelt. Tijd komt nooit meer terug, dus reserveer de tijd voor de dingen die voor jou het belangrijkst zijn.

2. Zorg (extreem) goed voor jezelf

Beweeg, eet gezond, zorg voor voldoende slaap en doe al die andere dingen om heel goed voor jezelf te zorgen. Zorg goed voor je lichaam, maar geef ook je geestelijke conditie voldoende aandacht. Is je kennis nog actueel?

Doe jij dingen die voor jou van betekenis zijn? Met wie wil je goed in contact staan? Plan dagelijks iets positiefs in, waardoor je je oplaadt.

Dat mooie boek lezen, die fijne massage of die energieke wandeling is er niet voor de tijd dat je er misschien weer eens aan toe komt, maar voor nu.

3. Kies je eigen doelen

Maak van je plezier, vrijheid en levenslust je centrale doelen. Zeg nee tegen de agenda van anderen, ja tegen je eigen doelen. Kies daarbij voor de dingen waarvan jij het gevoel hebt dat die er echt toe doen. Mensen zijn het gelukkigst op hun werk als ze doen waar ze goed in zijn én als het betekenis geeft.

Bij je eigen doelen horen ook je eigen voorwaarden.

>> Meer daarover lees je hier: 21 manieren om je creatieve voorwaarden te stellen.

4. Creëer je succesrituelen

Succes is geen toeval of eenmalige gebeurtenis, succes is elke keer weer de juiste dingen doen. Je bent wat je telkens weer doet. Dat geef je vorm in je eigen rituelen of gewoonten.

Denk aan meditatie, iets voor een ander doen, een wandeling in de natuur, een week in je eentje op stap... (Ik plan jaarlijks een solotrip naar Parijs!)

Sta regelmatig stil bij wat voor jou van betekenis is en maak dat tot een vast onderdeel van jouw dag (of week, of maand).

5. Durf je eigen ding te doen

  • Tekeningen of andere visuals gebruiken om een vraagstuk te verhelderen, terwijl dat niet gebruikelijk is in jouw werkomgeving?
  • Gaan wandelen in plaats van zittend vergaderen?
  • Een check in houden door bij een bijeenkomst eerst te delen hoe de deelnemers er persoonlijk bij zitten?

Misschien wil je dit soort dingen heel graag doen in je werk. Maar het voelt vaak raar, omdat anderen er misschien wat van vinden. Toch is het een kwestie van doen als dit voor jou juist wel belangrijk is. En vaak vinden anderen het juist nog leuk ook.

6. Kies een plezierproject

Wat wil jij heel graag doen of tot stand brengen, zonder dat het nou echt iets op moet leveren? Iets waardoor je gewoon heel blij wordt? Creëer je eigen plezierproject.

Waarom is zelfzorg belangrijk?

Ik heb zelf lang niet altijd goed genoeg voor mezelf gezorgd, laat staan extreem goed. Dat was niet slim.

Kinderen en anderen die een beroep op mij deden gingen altijd voor. Door te intensief te werken kreeg ik nekklachten. Daar werd ik niet alleen behoorlijk chagrijnig van, maar ik kwam ook in een negatieve spiraal terecht van nog meer lichamelijke klachten, vermoeidheid en uitputting.

Het bleek ook anders te kunnen, namelijk door grenzen te stellen en mijn eigen gezondheid voorop te stellen.

Nu ik goed op mijn werkhouding let, regelmatig pauzeer en beweeg, ben ik ook anderen het beste van dienst.

Wie lekker in zijn vel zit, heeft een grotere kans op succes dan iemand die zich ellendig voelt. 

Als je je fit voelt, komt je lichaam namelijk uit de overlevingsstand. Je voelt je veel minder angstig en zelfverzekerder.

Daarom is zorgen voor jezelf het startpunt en niet de activiteit waar je pas aan toe komt als al het andere gedaan is. Dan komt het er namelijk niet van.

Gelukkig is elke dag weer een nieuwe dag om daar met goede moed aan te beginnen.

Als je meer voor elkaar wilt krijgen en je droomplan wilt realiseren, zorg dan eerst voor jezelf.