Zo schrijf je je bio (en maak je er een echt verhaal van)
10 januari 2022 
2 min. leestijd

Zo schrijf je je bio (en maak je er een echt verhaal van)

Je eigen verhaal schrijven en delen, bijvoorbeeld voor je 'bio'? Het kan een lastig klusje zijn. Neem er even de tijd voor en volg deze tips over een geweldige profieltekst.

Je bio schrijven, nogal wat mensen hikken daar tegenaan. Hoe persoonlijk moet je zijn? Hoe maak je een echt verhaal van je persoonlijke profiel?

Lees hier mijn tips voor jouw bio

- 5 w’s en H doen het ook goed in je profieltekst

De 5 w’s en de H is een vuistregel uit de journalistiek, die ook in een bio handig toepasbaar is. Vertel waar je vandaan komt én waar je heen wilt. Dus vertel Wie je bent, Wat je doet, Waar je dat doet en wanneer.

En de allerbelangrijkste: Waarom. 

Vervolgens vertel je ook hoe: hoe ziet jouw aanpak eruit?

- Wees relevant in je bio

Jezelf écht laten zien is nogal breed en ongedefinieerd. Je laat jezelf ook zien als je schrijft dat je een kop thee gaat maken of in de auto zit. Daar zit niemand op te wachten.

Maar wat dan wel? Door te vertellen aan de hand van een echt verhaal waarom je doet wat je doet. We hoeven niet alle details te weten, maar wel wat jou in beweging bracht.

- Toch maar een hokje

Laat weten in welk ‘hokje’ ze jou kunnen plaatsen. Misschien pas jij naar je eigen idee helemaal niet in een hokje of voel je er weerzin tegen. Maar mensen hebben toch behoefte aan een zekere duiding. En als mensen niet weten wat ze van je kunnen verwachten, komen niet in actie. Toch maar doen dus.

- Accentueer iets aparts

Accentueer jouw opvallendste kenmerk – altijd een groen jasje, gek op cappuccino, een opvallende gewoonte. Nog leuker: een bijzondere hobby 'handboogschieten), een opvallende achtergrond (altijd gezorgd voor je gehandicapte zusje) of een niet-alledaagse familie.

Deze persoonlijke dingen blijven hangen in het geheugen van de mensen die je wilt bereiken. Als je de hobby of een andere eigenschap ook nog weet te verbinden met jouw missie, dan heb je goud in handen.

- Durf niet perfect te zijn

Deel je successen én je aarzelingen en mislukkingen. Het maakt je menselijk en benaderbaar. En het bezorgt je vaak ook de gunfactor.

- SEO-proof in je bio

Zorg voor relevante trefwoorden: neem zoekwoorden in je tekst op die mensen intypen om te zoeken naar mensen zoals jij. Door deze trefwoorden op een natuurlijke manier in je tekst te verwerken word je sneller gevonden via Google. Zet deze trefwoorden in ieder geval in de titel en in de tussenkoppen.

Kom in actie: maak een groeimodel van jouw bio

Doe het nu. Wacht niet tot het perfect is.

Begin ergens en laat jouw persoonlijke verhaal langzaam groeien. Het is een kwestie van een lange adem en gewoon volhouden.

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.