Over Jou | Zo schrijf je je bio (en maak je er een echt verhaal van)
10 januari 2022 
1 min. leestijd

Over Jou | Zo schrijf je je bio (en maak je er een echt verhaal van)

Je eigen verhaal schrijven en delen, bijvoorbeeld voor je 'bio'? Het kan een lastig klusje zijn. Neem er even de tijd voor en volg deze tips over een geweldige profieltekst.

Je bio schrijven, nogal wat mensen hikken daar tegenaan. Hoe persoonlijk moet je zijn? Hoe maak je een echt verhaal van je persoonlijke profiel op je Over Mij-pagina?

Lees hier mijn tips voor jouw Over Mij-pagina

- 5 w’s en H doen het goed in je profieltekst

De 5 w’s en de H is een vuistregel uit de journalistiek, die ook in een bio handig toepasbaar is. Vertel waar je vandaan komt én waar je heen wilt. Dus vertel Wie je bent, Wat je doet, Waar je dat doet en wanneer.

En de allerbelangrijkste: Waarom.  Vervolgens vertel je ook hoe: hoe ziet jouw aanpak eruit?

- Wees relevant in je bio

Jezelf écht laten zien is nogal breed en ongedefinieerd. Je laat jezelf ook zien als je schrijft dat je een kop thee gaat maken of in de auto zit. Daar zit niemand op te wachten.

Maar wat dan wel? Door te vertellen aan de hand van een echt verhaal waarom je doet wat je doet. We hoeven niet alle details te weten, maar wel wat jou in beweging brengt.

- Toch maar een hokje

Laat weten in welk ‘hokje’ ze jou kunnen plaatsen. Misschien pas jij naar je eigen idee helemaal niet in een hokje of voel je er weerzin tegen. Toch hebben je lezers behoefte aan een zekere duiding. En als mensen niet weten wat ze van je kunnen verwachten, komen niet in actie. Toch maar doen dus.

- Accentueer iets aparts

Accentueer jouw opvallendste kenmerk – altijd een groen jasje, gek op verveine-thee, een opvallende gewoonte.

Nog leuker: een bijzondere hobby (handboogschieten), een opvallende achtergrond (altijd gezorgd voor je zusje met een beperking) of een niet-alledaagse familie.

Deze persoonlijke dingen blijven hangen in het geheugen van de mensen die je wilt bereiken. Als je de hobby of een andere eigenschap ook nog weet te verbinden met jouw missie, dan heb je goud in handen.

- Durf niet perfect te zijn

Deel je successen én je aarzelingen en mislukkingen. Het maakt je menselijk en benaderbaar. En het bezorgt je vaak ook de gunfactor.

Kom in actie: maak een groeimodel van jouw Over-Mij-pagina

Doe het nu. Wacht niet tot het perfect is.

Begin ergens en laat jouw persoonlijke verhaal langzaam groeien. Het is een kwestie van beginnen.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.