Robuuste terreinwagen
06 augustus 2020 
1 min. leestijd

Robuuste terreinwagen

Als ik bij de bakker sta te wachten op mijn bestelling, kijk ik even opzij. Daar staat een vrouw met een robuuste kinderwagen. Zo'n terreinwagen waarmee je elk kind over het strand kan sjorren.

Wacht even, denk ik. Nogmaals kijk ik opzij. Er zit geen kind in, maar een hond. Een Franse bulldog, hoor ik van deze vrouw. 

Honden die ooit werden ingezet bij stierengevechten (vandaar de naam), maar door fabrieksarbeiders in Parijs werden gekruist met terriërs om de honden beter in hun krappe woninkjes te laten passen. 

Nu staan de bulldogs bekend om hun grappige, gedrongen uiterlijk en hun vrolijke karakter. Deze bulldog heet Toy. En Toy gaat over de top als hij vrolijk is. Hij draaft maar door, totdat hij helemaal uitgeput is, vertelt de vrouw.

Toy is niet te stoppen.

Ze heeft hem al twee keer moeten reanimeren, omdat hij ernstig benauwd was geraakt. Zijn neus is ‘te kort gefokt’, waardoor hij vaak ernstige ademhalingsproblemen heeft. De hond kijkt nieuwsgierig door het gaas van de wandelwagen.

Thuis mag hij wel los lopen hoor, vervolgt ze. Maar wandelen gaat voortaan alleen in de kar. 

Vergeleken met andere rashonden heeft de Franse bulldog verreweg de meeste gezondheidsproblemen. Die problemen komen grotendeels voort uit zijn kenmerkende korte snuit en brede kop; eigenschappen waarop hij juist gefokt wordt. 

Maar ik wil het hier nu vooral over die kinderwagen hebben. Een attribuut uit de kinderwereld krijgt een andere toepassing, namelijk hondenvervoer.

Veel mensen denken hier helemaal niet aan als het over creativiteit gaat.

Dan denken ze aan kunstwerken of aan muziek. Aan inspiratie die binnen zweeft. 

Toch is dit ook wel degelijk creatief gedrag. Je verzint een nieuwe toepassing voor iets dat al bestaat. In dit geval heeft wellicht de leverancier al bedacht dat kinderwagens ook heel goed toepasbaar zijn voor honden in ademnood. 

Als je creatief kunt denken, heb je niet alleen veel ideeën om iets te maken of te fabriceren. 

Je kunt ook snel van denkrichting wisselen en nieuwe combinaties verzinnen. Je kunt soepel oplossingen bedenken die er eerder nog niet waren.

De vrouw achter de toonbank bij de bakker weet er alles van. 

Zij heeft eveneens een hond die nooit stopt. Een Schotse collie. In plaats van achter schapen aan te rennen draaft hij de hele dag achter HAAR aan. 

Haar dochter is inmiddels volwassen, maar voor de hond zag ze zich genoodzaakt om weer traphekjes te plaatsen. 

Kinderaccessoires om hijgende honden in toom te houden. Eigenlijk kinderlijk eenvoudig.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.