Als je je droomplan uitspreekt
11 december 2023 
2 min. leestijd

Als je je droomplan uitspreekt

Stel je voor dat je in het nieuwe jaar van start gaat met een heldere visie en concrete plannen. Wat kan dat voor jou gaan doen?

Soms trekken dromen voorbij, net als wolken. En soms worden dromen ineens werkelijkheid.

Wat ik keer op keer zie gebeuren is dit: de kansen op de tweede mogelijkheid nemen enorm toe als je die dromen uitspreekt. Op een wonderbaarlijke manier komen dan ineens de kansen op je pad, waardoor je het ook gaat doen.

Daar kan ik zelf over meepraten.

Want op een regenachtige septemberdag in 2022 deed ik mee aan een workshop op het creatieve event Out of Office Inspiration op Texel. Workshopleider Anja Neubauer had de Hoge Berg bij Oudeschild uitgekozen als buitenlocatie voor haar workshop rondom meeslepende vragen, diepe angsten en grootste dromen.

De Hoge Berg is een markante stuwwal uit de IJstijd. Vanaf dit punt kun je een groot deel van Texel overzien, met tuinwallen, schapenboeten en drinkkolken. In de verte zie je zelfs Den Helder liggen.

Op een uitzichtpunt komen inzichten gemakkelijker naar je toe.

Met tekeningen en schrijfopdrachten takelden we weggestopte dromen naar boven.

“Ik wil graag weer een boek schrijven”, sprak ik als wens uit, “maar ik weet niet waarover.”

Veel verder kwamen we niet. Want we zagen vanaf ons uitzichtpunt hoe vanuit het noorden zware regenwolken oprukten naar de zuidelijke kant van het eiland. De dreigende wolken kwamen snel dichterbij, dus we pakten vlug onze spullen in.

Terwijl we naar een schuilplaats fietsten, kregen we een onstuimige regenbui over ons heen. Regenjassen lekten door, spijkerbroeken raakten doorweekt.

Toen we weer enigszins opgedroogd waren, maakten we de workshop in een zaal af. Over mijn schrijfwens dacht ik niet meer na.

Een dag later sprak Anja me aan. Zij had ook een wens, want naast haar baan is zij ook illustrator. Haar grote droom was om een boek te illustreren.

Beiden hadden we nu onze sluimerende wensen hardop uitgesproken. 

Het kon niet anders dat we daarmee iets gingen doen. We bedachten een thema dat ons beiden aansprak. Het juiste onderwerp vinden, dat was gewoon het onderwerp dat al voor onze voeten lag!

Ons avontuur kon beginnen: ik als schrijver, Anja als maker van de illustraties.

Vol goede moed gingen we begin dit jaar van start. 

Ongeveer halverwege belandden we in het beruchte 'moeras van het midden', waar enkele draken opdoken. Grappig genoeg is dit precies ook een fase in het creatieve proces die we uitgebreid in ons boek beschrijven.

Maar we konden onszelf uit het moeras omhoog trekken en werkten gestaag verder aan ons boek. Nu kunnen we zelfs de eindstreep al zien: de teksten zijn voor 80 procent klaar, de illustraties zijn bijna allemaal gereed. En het wordt prachtig.

Het verbeelden en uitspreken van sluimerende wensen is een cruciale stap voor het realiseren ervan. Ook als je nog niet precies weet wat en hoe.

Met een wens start je namelijk een verhaal op.

De kracht van zo'n beginpunt is gigantisch, want dan wil het hele verhaal verteld worden.

Struikel de toekomst niet in, maar bedenk wat je zelf wil. Dat kan iets zijn dat je tot stand wil brengen, maar ook hoe je je het liefst wil voelen.

Diep je dromen en verlangens uit op een manier die je nog niet eerder deed.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.