Creatief Jaarverslag 2023 | Op zoek naar mijn eigen stem
19 december 2023 
10 min. leestijd

Creatief Jaarverslag 2023 | Op zoek naar mijn eigen stem

Jaarlijks terugblikken en reflecteren, dat doe ik via mijn creatieve jaarverslag. Het woord 'creatief' verwijst naar mijn creatieve inspiratiebronnen, maar ook naar de productie. En dat alles gevat in 5 woorden: boeien, groeien, gloeien, stoeien en bloeien.

Rituelen zijn parachutes bij overgangen, las ik eens. Nu we overgaan naar een nieuw jaar is het de hoogste tijd voor mijn decemberritueel: stilstaan bij de dingen van het afgelopen jaar die er echt toe doen. De belangrijkste leerervaringen ophalen. Verhalen met hoogte- en dieptepunten. En veel daartussenin.


Ook kijk ik voorzichtig uit naar wat het nieuwe jaar in petto heeft. Overdenken van dingen die ik misschien anders wil aanpakken volgend jaar. Waar wil ik meer van in mijn leven?

Of juist minder...? 

Want de vaste reactie op dit verslag is dat ik zoveel doe…

... en dat zal ik niet ontkennen. Ik ben veel onderweg, bezoek veel tentoonstellingen en onderneem veel activiteiten. Toch heb ik afgelopen jaren ook afscheid genomen van enkele lidmaatschappen en activiteiten die niet meer pasten.

Qua omzet was dit een veel beter ondernemersjaar dan 2022 en ik wil hierin verder groeien. Tegelijkertijd is er zoveel meer dat me bezighoudt: ik werk aan meerdere boeken tegelijkertijd en heb dit jaar maar liefst 5 nieuwe online programma’s ontwikkeld. Ik houd van maken van foto’s, illustraties en filmpjes, die ik kwijt kan op mijn websites en social media. Veel creatief maakwerk dus.

Onder deze creatieve explosies schuilen enkele duidelijke archetypes.

Allereerst de creator, maar ook de magiër. Want mijn diepe drijfveer is om mensen te laten zien waar hun talenten en bijzondere (plak)kracht liggen en daarmee transformaties tot stand te brengen. Daar wil ik meer van, vooral als begeleider en mentor van koplopers met een missie.

Het goud, dat ligt vaak al voor je neus.

Soms heb je daarvoor zelf een blinde vlek. Dat gold ook bij het boek dat ik op dit moment maak met Anja. Ons boek ging eerst over het vinden van je missie, de manier waarop je betekenis geeft aan je eigen leven. Totdat we ineens zagen dat het over iets anders ging, namelijk over het vinden van je eigen stem. Op dat moment gebeurde er iets magisch: plots vielen alle stukjes op hun plek.

Het vinden van je eigen stem, dat is ook de rode draad in mijn jaarverslag geworden. Ik werd niet alleen gezien door anderen, maar vooral door mezelf. De voorzichtige innerlijke stem is steeds vaker de stem van vertrouwen.

Kijk mee in mijn creatieve jaarverslag om het jaar af te ronden en haal er inspiratie uit voor je eigen afsluiting.


Gloeien | Inspiratiebronnen, reizen, verhalen

Gloeien staat voor al mijn inspiratiebronnen waar ik uit put om mijn leven te leiden en te verrijken. Dat betekent allereerst wandelen, alleen of met fijne mensen die me voorzien van verhalen, andere ideeën en feedback.

Een zeer gedenkwaardige wandeling was de Huttentocht in de Italiaanse Alpen en de tocht langs Cinque Terra aan de Italiaanse kust. Ook koester ik de wandeldagen met Saskia Ridder, met wie ik dit jaar 11 etappes liep van het Trekvogelpad (ook wel het Pieterpad-overdwars).


Dit jaar deed ik mezelf weer enkele inspiratiereizen cadeau. Mijn jaarlijkse solotrip ging dit jaar naar Stockholm, waar ik veel geschreven heb aan mijn nieuwe boek. Ook beleefde ik enkele fantastische stille schrijfdagen op kasteel Slangenburg bij Doetinchem.

Op persoonlijk vlak gebeurde er veel: we verloren van de ene dag op de andere een van onze naaste vrienden. Met drie vriendinnen schreef ik het boek over zijn levensverhaal, via interviews met zijn gezin, familie en vrienden. Het schrijven van dit boek was het meest ingrijpende maar ook het meest betekenisvolle wat ik dit jaar heb gedaan.

Tegelijkertijd vierden we ook het 25-jarige jubileum van onze vakantiegroep, met een memorabele reis naar Italië. Hiervoor maakte ik een jubileum-fotoboek om alle dierbare herinneringen nog lang te koesteren. Het past bij mijn kernwaarden rondom verbinden en creëren.


Stoeien | Speelruimte, strubbelingen, cirkels

Stoeien staat voor de speelruimte die ik mezelf gun en waar ik anderen graag mee inspireer. Dit jaar richtten we met 9 vrienden een vereniging op om de Woongemeenschap Vuursteen te realiseren, met afzonderlijke woonruimte voor ieder huishouden en diverse gemeenschappelijke ruimten. We ontwikkelden onze visie en staan nu op het punt om de eerste concrete stappen te zetten voor een proeflocatie. Ik ben super trots op wat we dit jaar allemaal tot stand hebben gebracht.

In creatieve processen ben je langer bezig met het formuleren van de juiste vraag dan met de rest. Dat bleek ook bij het nieuwe boek dat ik samen maak met Anja Neubauer over het vinden van je eigen stem, geschreven aan de hand van het creatieve proces. We hadden beiden te maken met strubbelingen die onze plannen doorkruisten, vooral in ons persoonlijke leven. We kwamen daardoor een stuk minder ver dan dat we aan het begin van het jaar van plan waren geweest.

Maar dit boek is ons plezierproject en we nemen er de tijd voor, juist ook omdat we genieten van het onderweg-zijn. En dit is ook precies zoals het creatieve proces steeds weer verloopt, in cirkelbewegingen.Groeien | Samenwerkingsverbanden, trainingen, bubbels

Een van mijn drijfveren die me al sinds mijn jeugd vergezelt, is de drang naar vrijheid, ontdekkingen doen en ontwikkelen. Ik maak daarom deel uit van diverse (ondernemers-)groepen om daarin samen op te trekken: zoals de Mastermind Vrijheidsondernemers van Jeanet Bathoorn en de groep van deelnemers met wie ik afgelopen jaar de CREA Conferentie in de Italiaanse badplaats Sestri Levante bezocht.

Net als eerdere jaren was ik ook een enthousiaste deelnemer aan de Miracle Express van Machella Boot, waarbij we elkaar steunen, inspireren en helpen groeien. Reflectie aan de hand van kunstwerken (via Art Based Learning) gaf daarbij een enorme verdieping aan persoonlijke ontwikkeling.

Ik houd enorm van nieuwe dingen leren. Dit jaar volgde ik trainingen, workshops en live dagen op het gebied van marketing, branding, coaching en trendwatching. Ook de collegereeksen kunstgeschiedenis via de School of Life bezorgden mij opnieuw volop plezier en inspiratie. In mijn blogs kwamen dit jaar heel wat kunstenaars terug.


Mijn belangrijkste opleidingen en events van dit jaar:

 • Creative tools of the 21th century - opleiding op CREA Conference
 • Storytelling Event Dansen met de Draak - Storytelling Academy
 • Het creatieve event De Buitenbubbel - De Andere Bubbel

Ik vind het belangrijk om nieuwkomers in ons land te helpen om hun weg te vinden in ons land. Net als vorig jaar begeleidde ik als taal & toekomstcoach vluchtelingen met de Nederlandse taal en het vinden van een passende opleiding of baan. Dat doe ik als vrijwilliger bij Taal aan Zee in Den Haag.

Mijn huidige taalmaatje komt uit Jemen en wil snel aan de slag in onze samenleving. Ze leert snel en we leren veel van elkaar. En het mooiste: ik kom altijd met een big smile thuis, bruisend van de energie.


Boeien | Plakkracht, verhalenstudio, leerervaringen

Plakkracht is wel een van mijn meest gebruikte woorden dit jaar. Ik doel daarmee op overtuigend schrijven, zodat mensen je hele stuk willen lezen en de inhoud beklijft. Mede hiervoor ontwikkelde ik een nieuw coachingsprogramma met de naam Mission Possible.

Je kan je eigen verhaal op veel manieren vertellen hoe je de wereld kunt bewandelen met een open hart en een gevoel van verwondering. Als personal storycoach voel ik mij als een vis in het water, helemaal nu ik over mijn eigen Verhalenstudio beschik. Ik mocht dit jaar 26 mensen coachen bij het vormgeven van hun nieuwe verhaal, hun schrijfwerk en het maken van keuzes, om te leven op hun eigen creatieve voorwaarden.

Naast persoonlijke coaching werk ik ook voor diverse organisaties. Ik haalde verhalen op voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, die allemaal te hadden met leerervaringen.

Daarnaast deed ik enkele journalistieke opdrachten voor Hogeschool Rotterdam. In totaal hield ik dit jaar 28 interviews met docenten, ondernemers, programmaleiders en onderzoekers. Ook was ik als verslaggever aanwezig bij diverse conferenties over het voortgezet en hoger onderwijs.Bloeien | Zingen, vakmanschap, buitenbubbel

Mijn voornemen voor dit jaar was om zingen een grotere rol te geven in mijn leven, want je eigen stem laten klinken geeft enorm veel energie. Dat is goed gelukt. Ik deed mee met 5 kooroptredens en zong iedere week samen met mijn popkoor.

Een van mijn terugkerende doelstellingen is de ontwikkeling van storytelling als vakgebied: voor organisaties én voor de verrijking van je eigen leven en werk. Dat deed ik op de volgende manieren:

Kennis delen

 • Via mijn website deelde ik talrijke tips en voorbeeldverhalen, onder meer toegankelijk via de Kennisbank: Wat is Storytelling.
 • Dit jaar was ik voor het laatst betrokken bij het Storytelling Gilde, die storytellingspecialisten in Nederland verenigt op het gebied van storytelling in en voor organisaties.
 • Ik trad op als storytellingspecialist bij de MOOC Appreciative Inquiry van Meerkat.
 • Als gecommitteerde was ik actief bij de Storytelling Academy, waarbij we drie nieuwe chief storytellers konden verwelkomen.

Trainingen en workshops

 • Voor mijn leerplatform Verhalenhuis.online ontwikkelde ik 3 nieuwe programma's en masterclasses: Meesterschap met Plakkracht, Columns met Plakkracht en GoudRoute naar 2024Ook ontwikkelde ik de minitraining Schrijven met ChatGPT en Storytelling voor Ondernemers. 
 • Ook draaide ik drie bestaande programma's: Schrijven met Plakkracht, SummerSchool voor Verwondering en Knallen met je Over Mij-pagina. Bij diverse deelnemers leidde deelname tot diepgaande veranderingen in hun leven.
 • Op twee events gaf ik een workshop, namelijk op de Vrijheidsondernemers Summit en bij De Buitenbubbel.

In de media

Mijn gevoel over 2023 is er een van vooruitgang. Wat mij veel gebracht heeft is de gerichte keuze voor de klanten met wie ik het allerliefste werk. Ik zie hoe geweldig zij groeien en welke fabelachtige resultaten zij behalen.


Wat heeft 2024 in petto?

Ik borrel van de energie en ideeën om daar een vervolg aan te geven. Vaak voel ik me ongeduldig, want ik wil nog veel meer mensen helpen om met verhalen het beste uit zichzelf te halen en hun ruimte in te nemen. Dat is dus ook weer mijn focus voor 2024.

Ik kijk in ieder geval uit naar nieuwe en bestaande klanten die ik ga coachen bij de ontwikkeling van hun verhalen, hun zichtbaarheid en hun keuzes in leven en werk. Ik heb plannen voor diverse opleidingen, conferenties, workshops, lezingen en theatervoorstellingen in 2024.

Er zijn ook nieuwe reizen geboekt, in ieder geval naar Duitsland, Londen en Parijs. We vervolgen het Trekvogelpad van Maarn naar Enschede en we gaan wadlopen bij Pieterburen. Ook ga ik het komend jaar weer naar CREA, de internationale conferentie over creativiteit in Italië. Nu al genieten van de voorpret.

Nieuwe dingen ontdekken, ik krijg er geen genoeg van. Mensen ontmoeten, ideeën en inzichten uitwisselen, naar podcasts luisteren. Nieuwe boeken, blogs en artikelen lezen. En natuurlijk schrijven...

Dit staat er nog meer op mijn lijst:

 • Extra investeren in vriendschappen.
 • Blijven reflecteren en ontwikkelen, sparren en om feedback vragen.
 • Durven kiezen voor ideale klanten en trouw blijven aan mijn eigen krachten.
 • De magie van inspiratie opdoen en inspiratie delen.
 • Elke keer weer opdagen. Zo blijf ik drie keer per week mijn mails versturen: de Verhalenmail op woensdag en daar bovenop de Mail voor Verhaalvrienden op maandag en vrijdag.
 • Mijn netwerken onderhouden en uitbreiden, zoals de Vrijheidsondernemers en mijn nieuwe netwerk Haagse Vrouwenzaken. Daarnaast wil ik ook mijn netwerk op het gebied van sociale innovatie uitbreiden.
 • Investeren in business coaching en mijn bedrijf verder laten groeien.

Het was een bijzonder jaar, waarbij ik enorm veel voldoening voel over wat ik samen met anderen tot stand heb gebracht. Ik ben dankbaar voor de mensen die me dierbaar zijn, de mooie momenten, en nog veel meer.


Dit was voor mij de sleutel voor hoe ik werk: doe wie je bent. 

Kiezen wat bij je past, want dat is ook wat je makkelijk afgaat en waarmee je het meest van betekenis bent. Het is een voorrecht om je eigen fascinaties en talenten te volgen en je eigen keuzes te maken. Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen die mij daarin stimuleren en alle ruimte geven.

Tot slot wil ik jou bedanken. Dank dat je me volgt, dat je me inspiratie geeft en dat ik jou mag inspireren.

Tot in het nieuwe jaar!


Eerdere afleveringen:


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.