In het ellebogenbolwerk
11 september 2023 
1 min. leestijd

In het ellebogenbolwerk

Hoera, mijn nieuwe boek is in de maak! Want op dit moment werk ik aan mijn vierde boek, samen met illustrator Anja Neubauer.  

Naast al deze eigen boeken heb ik een hele stapel boeken gemaakt en geschreven voor grote en kleinere opdrachtgevers. 

Dus ja, ik mag mij schrijver noemen. 

Maar zo is het lang niet altijd geweest. Een schrijversloopbaan leek ontzettend ver weg, omdat me dat vreselijk moeilijk en ingewikkeld leek.

Niet te doen.

Ook mijn grote wens om journalist te worden leek onbereikbaar, want ik voelde me daar veel te verlegen voor. Ellebogenwerk, dat was niets voor mij. 

Toch werkte ik 15 jaar als verslaggever bij de krant en de laatste jaren zelfs in het ellebogenbolwerk bij uitstek: politiek Den Haag. Ik kon dat werk gewoon doen, op mijn eigen doorwrochte manier.

Maar een boek schrijven?

Onmogelijk.

Toch was ook die stap makkelijker dan ik had kunnen denken.

Twee trainers in creatief denken vroegen mij als schrijver bij hen aan te sluiten, omdat ze er zelf niet uitkwamen met hun schrijfplan.

We vonden zelfs meteen een uitgever die razend enthousiast was over ons idee. Ook dat bleek gewoon te kunnen: de pitch was in één klap raak. 

Dit boek heette Lenig Denken. Alweer 13 jaar geleden en het boek wordt nog steeds goed gelezen en veel toegepast.

Dit debuut was een mijlpaal, die mijn leven veranderd heeft. 

De boeken leidden tot nieuwe opdrachten en het ontwikkelen van mijn eigen trainingen. Ik kon mensen met mijn woorden in beweging brengen.

Nu leer ik dat ook aan mijn deelnemers van de training Schrijven met PlakkrachtWant het is niet alleen heerlijk om te schrijven, maar ook makkelijker dan je misschien denkt. 

Als je goed weet wat je wil vertellen en voor wie, dan weet je ook hoe je het stap voor stap op papier krijgt. Op die manier ben je 2 uur met een stuk bezig in plaats van 2 weken. 

Of 2 maanden. 

Of nog erger: dat je je stuk nooit afrondt. 

Het boek waar ik nu mee bezig ben, is een plezierproject. Natuurlijk is het zoeken wat we precies willen zeggen en op welke manier. 

Ik vertrouw erop dat het er gewoon komt, want dat is juist onderdeel van het creatieve proces. Laatst heb ik 5 uur achter elkaar geschreven aan het boek. Zonder enige pauze, omdat ik de wereld om mij heen volkomen vergeten was.

Wil jij dat ook?

Volg je nieuwsgierigheid en ontwikkel je schrijfvaardigheden. Want ook jij kunt soepel de woorden op papier leren zetten, zelfs als je denkt dat een boodschappenbriefje al een hele kluif is.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.