Moet je nu radicaal een andere koers inslaan?
24 april 2020 
2 min. leestijd

Moet je nu radicaal een andere koers inslaan?

Misschien moet jij je oude leven herzien. Alle veranderingen rondom de coronacrisis vragen van jou dat je opnieuw nagaat waar je blij van wordt en waar je in de toekomst je inkomsten vandaan haalt. 

De veranderingen die nu op ons afkomen, vragen van ons dat we opnieuw allerlei vragen aan onszelf stellen. 

Misschien moet je je oude leven herzien. Waar haal je in de toekomst je inkomsten vandaan? Hoe ben je van betekenis? Welk verhaal hoort daarbij?

Het is verleidelijk om daarbij snelle stappen te zetten.

We hebben een overweldigende drang om alles weer normaal te laten verlopen en de hele situatie snel achter ons te laten. Begrijpelijk. En zeker als je in de zorgen zit, bijvoorbeeld omdat je inkomen opdroogt. 

De enige uitweg lijkt dan om een radicaal andere koers in te slaan met je werk. Je moet toch iets. 

Maar neem nu geen overhaaste beslissingen. Hoe angstiger we zijn, hoe meer de hersenen doorschakelen naar de overlevingsstand. 

De kans is levensgroot dat je daardoor in een tunnelvisie terecht komt. In de paniekstand ziet je brein simpelweg niet genoeg alternatieven. Dat leidt tot zwart-wit-denken. Terwijl die andere mogelijkheden er wel degelijk zijn! 

Het is wel slim om zelf in actie te komen in plaats van af te wachten wat er gaat komen. 

Daarvoor is het handig om je creatieve vermogens aan te wenden.

Sudderen en doorkoken

Luister naar wat dit tijdperk van ons vraagt. Dit is een gigantische kans om opnieuw alles tegen het licht te houden. In die tussentijd ben je aan het zoeken en aan het twijfelen, zoals ik zelf ook ervaar in deze periode. Ongemakkelijk, maar dit is de enige manier waarop nieuwe ideeën langzaam maar zeker zich uitkristalliseren.

Een goed idee krijg je sowieso vaak niet als een hapklaar product op een zilveren schaaltje opgediend. Je moet eerst de ingrediënten zoeken, bij elkaar voegen, roeren en door laten koken.

Dat betekent de tijd nemen.

Dus verzamel informatie, onderzoek wat er bij jou past en laat het sudderen. Een mooie manier is om daarover verhalen te verzamelen. Hoe is het als mensen uit jouw gemeenschap, jouw team of jouw organisatie niet meer bij elkaar komen? Wat missen ze dan?

En kijk ook naar jezelf. Wat vertellen je gevoelens je? Wat zijn je waarden? Wat vind je echt belangrijk? Hoe is het om thuis te zijn en niet meer te reizen?

Eén hap tegelijk

Je hebt vast wel eens gehoord hoe een muis een olifant eet. Inderdaad: hapje voor hapje.

Je komt gemakkelijker in beweging als je je vraagstuk in kleinere stukjes hakt die behapbaar zijn. Begin met een eerste onderdeel en doe het stapsgewijs: zolang je beweegt, maak je voortgang.

Probeer in het klein uit of mogelijke nieuwe activiteiten of interesses echt bij je passen. Wat spreekt jou aan? Waar voeg je waarde toe? Hoe kun jij iets voor anderen betekenen? En voor jezelf?

Samen kom je verder

Zoek iemand met wie je je gedachten kunt delen en uitdiepen. Het helpt als je uitspreekt wat je denkt, omdat je dan flarden van gedachten omzet in woorden. Vage ideeën worden daardoor een stuk tastbaarder. Hoe luidde dat Afrikaanse spreekwoord ook al weer? Alleen ga je sneller, samen kom je verder.






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.