Creatief jaarverslag 2016
19 december 2016 
6 min. leestijd

Creatief jaarverslag 2016

Voor de zevende keer maak ik aan het einde van het jaar mijn persoonlijke creatieve balans op. Ditmaal doe ik dat aan de hand van veelgebruikte vragen uit de storytellingwereld om verhalen op te diepen. Dit jaar draaide om werktrends, meer creatieve activiteiten en het koesteren van leerervaringen. 

Wat was je uitdaging?

Na mijn inzinking van vorig jaar was dit jaar mijn belangrijkste uitdaging om een nieuwe balans te vinden tussen werk en het nemen van rust. Rust vinden, oplaadtijd creëren en genieten van de vele mooie dingen die er al zijn, dat werden mijn grootste speerpunten.

Hoe heb je het opgelost?

Om me op te laden en nieuwe inspiratie te vinden ging ik schilderen, yoga doen, wandelen en zingen. Daar werd ik niet alleen rustiger van, maar vooral ook enorm blij. Ik volgde ook een training visual sketching, waarbij ik de lol terugvond in tekenen. 

Wat is je grootste leerervaring?

Coach Machella Boot heeft mij geweldig geholpen om zelf de regie te nemen. Als je doet waar je eigen kracht zit, geef je het beste van jezelf en daarmee help je ook de anderen het meest. Dit koester ik als het belangrijkste inzicht van dit jaar. 

Dankzij deze sessies heb ik scherpere keuzes gemaakt en gericht sturing gegeven aan nieuwe projecten. Mijn werk draait niet alleen om verhalen vinden, vormen en delen maar ook om spiegelen, helderheid scheppen, reflecteren en nog veel meer. Ook dat inzicht helpt me verder.

Wat was het spannendste moment?

Het spannendste moment was de uitnodiging van onze opdrachtgever om naar Kiev te gaan voor een achtergrondverhaal over het onderzoek naar de MH17-ramp. Ik had al uitgezocht wat de vliegtickets en de hotelovernachtingen moesten gaan kosten, maar vanwege veiligheidsredenen ging de reis toch niet door. Evengoed rolde er een prachtige productie uit, gemaakt met het team van Unit-2 Leiden.design Ik bezocht hiervoor de vliegbasis in Gilze-Rijen, waar ik rechercheurs sprak die alles op alles zetten om de waarheid boven tafel te krijgen. Ze leerden door te doen, want er is geen voorbeeld in de geschiedenis van de luchtvaart waar ze te rade konden gaan. Ook 'Lockerby' niet. De rechercheurs lieten me in de zwaarbeveiligde hangar de restanten van het vliegtuig zien, waarvan een reconstructie is gemaakt.

Nadat één van hen de lichtschakelaar omdraaide, stond ik ineens oog in oog met het neergestorte toestel. We liepen de trap op naar het stalen gangpad, dat in deze constructie aangelegd was om ook het binnenste deel te kunnen bezoeken. 

We konden doorlopen tot aan de cockpit, waar de explosie was geweest. Waar ooit de piloten zaten, was nu alles verkreukeld en verwoest. Het grootste kippenvelmoment van dit jaar.

Wat was het mooiste moment?

Het mooiste moment beleefde ik bij ROC Leiden, waar ik een boekwerk maakte over 'de weg omhoog' na de financiële en onderwijskundige crisis uit 2015. Ik was ongelooflijk onder de indruk van de mensen die boven zichzelf uitgestegen waren en leerervaringen opgedaan hadden, die nog lang impact op hen zullen hebben. Dat is precies waar onderwijs om gaat! 

Het leerde me ook dat bij dit soort verhalenprojecten mijn hart ligt. Emoties, leerervaringen en openheid om dat alles te delen, dat vond ik hier volop.

Wat waren je doelen?

Ik wilde dit jaar enkele grote verhalenprojecten doen. En dat lukte meer dan goed! Behalve de productie over ROC Leiden maakte ik verhalenseries voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, samenwerkingsverband Economie071 en GGD West-Brabant. Hoe werk je, wat drijft je en wat kun je daarbij samen bereiken, dat waren daarbij belangrijke thema's. 

Ook begeleidde ik het boek van Hogeschool Rotterdam voor de betere aansluiting tussen Voortgezet onderwijs en HBO met betrekking tot taalvaardigheid: Vo-hbo: dat is andere taal!

Wat heb je ontwikkeld?

Zelf wilde ik meer leren over trends en de toepassing daarvan. Afgelopen zomer rondde ik de derde module van de Trendacademy af en voltooide daarmee de opleiding tot trendwatcher. Een intensieve opleiding, maar zeer de moeite waard! 

Mijn eindpresentatie droeg de titel Baanbrekers en handelde over de toekomst van werk: we bewegen ons steeds meer in zelforganiserende teams alsof we mierenkolonies zijn. Leren, werken en ontspannen zullen nog meer vermengd raken. Living and work together, dat wordt het beeld. 


design


Een ander plan dat ik al langere tijd wilde uitvoeren, was de vernieuwing van mijn boek Toverballen voor het brein. En nu kwam het er eindelijk van. In de rustige zomerperiode werkte ik er enkele weken intensief aan door. Het boek wordt inmiddels op drie hbo-opleidingen gebruikt als lesmateriaal.

Een laatste speerpunt was de ontwikkeling van storytelling in organisaties als vakgebied. Ik ben één van de mede-oprichters van het Storytelling Gilde, dat dit jaar vorm kreeg met onder meer een eigen website. 

Daarnaast bleef ik ook lekker bloggen. Ik schreef niet alleen blogs voor mijn eigen website, maar ook voor diverse platforms: Trendacademy, Quality of life en Storytelling Matters. 

Verder was ik actief als examinator bij de Storytelling Academy, waar nieuwe 'chiefs storytelling' op inspirerende wijze vertellen welke weg zij hebben afgelegd. Een grote eer om daarvan getuige te mogen zijn. 


design


Wat was in 2016 de rode draad?

Dit was het jaar van de interviews! En wat heb ik daardoor fijne, bijzondere en inspirerende mensen ontmoet, van wie ik veel heb kunnen leren! Van politici die hun nek uitsteken, want er is tegenwoordig veel moed nodig om politieke idealen uit te dragen. Van bevlogen rechercheurs die de onderste steen boven willen halen. 

En van (klant)-managers bij Sociale Diensten die trots zijn op hun vak. Als ik het vertrouwen krijg om de verhalen op te diepen, te vormen en te delen, voel ik me daar diep dankbaar voor. Die dankbaarheid voel ik ook als ik diep in een onderwerp zit en leerervaringen kan delen. Meestal is dat pas mogelijk als het eerst goed misgegaan is. Maar als een organisatie dat allemaal doorstaan heeft, hebben ze voortaan wel een bepaald slag mensen huis die over veerkracht beschikken. Ook dat is leren.   design

In welke richting heb je je ontwikkeld?

Storytelling geniet een grotere belangstelling dan ooit, als ik op alle aanvragen mag afgaan. Er kwam een grote hoeveelheid uiteenlopende vragen op mij af. Over de inzet van verhalen op congressen, over verleidelijke verhalen om blogs op de luisteren en over musea die hun exposities met een verhaal willen versterken. Lang niet alle opdrachten passen bij mij, maar ik heb mijn eigen repertoire wel uitgebreid. 

Zo gaf ik enkele workshops op congressen voor cultuur en erfgoed en een workshop Lenig Schrijven. En uiteraard vertelde ik op bijeenkomsten over trends op het gebied van storytelling. Dit jaar ontwikkelde ik de nieuwe online cursus Focus op Resultaat, speciaal bedoeld voor ideeënrijke mensen die aanhikken tegen de uitvoering. 

Daarna kwam er ook nog een nieuwe editie van Excelleren met Ideeën. Dankzij de inbreng van de deelnemers kon ik beide trainingen weer op een hoger plan brengen.

Terugkijken en vooruitblikken

Terugkijkend is er ongelooflijk veel gebeurd dit jaar waar ik diep dankbaar voor ben. Ik leer, groei en help anderen om hetzelfde te doen: learning by doing. Ik krijg er veel energie van en breng anderen in beweging. En daarom hou ik van dit werk, inclusief de momenten om daarbij ook de nodige afstand te nemen en op te laden. 

Dat dit mogelijk was, komt grotendeels dankzij de samenwerking, met jou of met jullie. Ik ben dan ook enorm trots op mijn opdrachtgevers, deelnemers en de mooie mensen met wie ik samenwerk. 

Als je mijn verhalen las, reageerde op mijn artikelen of als ik met je samenwerkte, in welke vorm dan ook: hartelijk dank voor het plezier, de samenwerking en de inspiratie. Ik kijk uit naar het vervolgverhaal in 2017. Een heel mooi jaar gewenst, iedere dag opnieuw!


Hoe blik jij terug?

Terugblikken helpt om voldoening te ervaren en te leren van zaken die minder goed gelopen zijn. Hoe ziet jouw jaarverslag eruit? Waar kijk je met tevredenheid op terug? Wat wil je nog eens beleven in 2017? Het is leerzaam en verhelderend om dat alles voor jezelf op een rij te zetten, bijvoorbeeld aan de hand van de bovenstaande vragen!

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.