Invloedrijke tieners die het verschil maakten, terwijl de omstandigheden niet perfect waren
13 januari 2025 
2 min. leestijd

Invloedrijke tieners die het verschil maakten, terwijl de omstandigheden niet perfect waren

Kleine acties. Ze lijken onbeduidend, bijna onzichtbaar op het moment zelf, maar kunnen grote gevolgen hebben. Niet alleen voor nu maar ook voor generaties na ons. 

Malala Yousafzai was pas elf jaar toen ze haar stem verhief voor het recht op onderwijs in Pakistan. Ondanks de aanslag op haar leven bleef ze zich uitspreken dat meisjes naar school mogen gaan. In 2013 riep Time haar uit als een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld, als erkenning voor haar voortdurende inzet voor het recht op onderwijs.

Op 20 augustus 2018 begon Greta Thunberg moederziel alleen met haar wekelijkse schoolstaking voor het Zweedse parlement, waarmee ze wereldwijd aandacht vroeg voor de klimaatcrisis. Ze kreeg wereldwijd erkenning, sprak met invloedrijke leiders en werd een rolmodel voor jongeren over de hele wereld.

Anne Frank schreef haar gedachten op in een dagboek, verscholen in het Achterhuis, zonder te weten dat haar woorden miljoenen harten zouden raken. Haar dagboek is inmiddels een van de meest gelezen boeken ter wereld, terwijl Anne zelf uitgroeide tot symbool van de Holocaust, discriminatie en geweld.

Wat deze drie tieners gemeen hebben?

Ze begonnen zonder macht, zonder platform en zonder garantie dat hun stem zou tellen. Ze hadden geen geld, invloedrijke netwerken of perfecte omstandigheden. Wat ze wel hadden, was vastberadenheid en de moed om te doen wat ze konden, met de middelen die ze hadden.

Misschien heb jij ook een droom. Iets waarvan je weet dat het voor jou belangrijk is. Misschien is het een boek of een ander project. Maar je laat je (nog) tegenhouden door de gedachte: “Ik heb de juiste middelen niet” of “Het is nog niet het juiste moment.”

Wat als juist die ene kleine stap het verschil maakt?

Wat als jouw actie de eerste dominosteen is die anderen in beweging zet?

Kijk naar Malala, Greta en Anne. Zij voelden dat ze simpelweg niet anders kónden, ook al waren ze misschien bang. En dat is alles wat jij ook nodig hebt: de wil om te proberen. Want elke dag die je wacht, groeit de twijfel. Elke dag dat je je dromen uitstelt, brokkelt je vertrouwen af.

Denk jij ook wel eens dat je er nog niet klaar voor bent?

Het begint met die eerste stap, hoe klein ook.

Zodra je hem zet, wordt de volgende stap vanzelf lichter en duidelijker. Want mini-acties creëren vertrouwen, in jezelf en in anderen. En anderen krijgen op hun beurt vertrouwen in jou. Dat kan een beweging in gang zetten waarvan je nu nog niet kunt weten hoe groot die wordt.

Dus wacht niet op het perfecte moment, want dat komt vaak niet.

Begin waar je bent, met wat je hebt. Schrijf dat ene woord. Neem dat ene besluit. Het doet er toe.






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.