Mythes rondom storytelling: hoe kleine verhalen een groot verschil maken
26 november 2024 
3 min. leestijd

Mythes rondom storytelling: hoe kleine verhalen een groot verschil maken


Storytelling is een  krachtige subtiele manier om mensen te raken en je boodschap te laten plakken. Toch vinden veel professionals het lastig om verhalen effectief in te zetten. Dat komt door hardnekkige misverstanden over wat storytelling eigenlijk is. 

Daarom hier drie veel voorkomende mythes, waarbij ik je laat zien hoe zelfs de kleinste, meest verrassende verhalen een groot verschil maken in je communicatie.

Lees hier wat jij altijd al dacht over storytelling maar nooit hardop durfde te zeggen:

1. Verhalen moeten groot en dramatisch zijn

De mythe: Je hebt een spectaculaire plotwending of een Hollywood-waardig moment nodig om indruk te maken. 

De waarheid: Het zijn juist de eenvoudige momenten die blijven hangen. 

Stel je voor: het is een chaotische werkdag. De ene dringende taak volgt de andere op, en midden in die hectiek schiet het schoolleider Frank ineens te binnen: hij moet het jaarlijkse verslag voor de onderwijsinspectie nog inleveren. Hij zucht diep. “Niemand leest dit toch,” denkt hij. “Het is alleen maar voor de formaliteit.” 

Met een paar snelle klikken op zijn toetsenbord stelt hij een minimaal verslag samen – genoeg om dat verplichte vinkje te halen. 

Enkele weken later belt de inspecteur. “Frank, die ene passage over leerlingzorg... die kan wel wat uitgebreider, net als vorig jaar.” 

Frank fronst, haalt de oude versie erbij en ziet de passage die de inspecteur bedoelt. “Is het goed als ik die tekst gewoon opnieuw gebruik?” vraagt hij. “Prima,” antwoordt de inspecteur zonder aarzeling. Met een paar drukken op Ctrl+C en Ctrl+V plakt Frank de oude tekst in het nieuwe verslag. 

Klaar. Het vinkje is gehaald, de inspecteur tevreden, en Frank kan opgelucht verder met belangrijker werk. 

De kracht van dit verhaal ligt in de eenvoud. Soms zijn het juist de kleine, dagelijkse momenten die indruk maken, zonder de grote dramatiek.

2. Mijn verhaal is niet interessant genoeg 

De mythe: Je persoonlijke ervaringen zijn te gewoontjes om indruk te maken.

De waarheid: Herkenning raakt. Een alledaags verhaal kan juist krachtig zijn als het iets oproept wat iedereen voelt, maar niemand hardop zegt. 

Wie heeft er niet eens een ongemakkelijk moment meegemaakt waarin technologie je in de steek laat? Ik zat ooit in een zaal bij een grote organisatie, waar zo’n honderd mensen naar presentaties luisterden. Voorin hing een scherm met de gezichten van collega’s die online meekeken.

Alles verliep soepel, totdat bij Anne opeens de telefoon ging. Anne, die vanaf haar zolderkamer deelnam, had niet in de gaten dat de hele zaal haar beltoon luid en duidelijk hoorde. 

Ze nam op, en de zaal hoorde haar hele gesprek via de luidsprekers. Iedereen in de zaal hield de adem in. Wat als ze nu iets gênants ging zeggen? Een privékwestie? Of iets vertrouwelijks? 

De organisator probeerde de instellingen te veranderen, maar het geluid bleef aan. Gelukkig kapte Anne het gesprek snel af, na een waarschuwend appje van iemand uit de zaal. 

Het bleef een raadsel hoe dit kon gebeuren, want Anne had haar computer zelf op mute gezet. Toch was dit moment voor iedereen in de zaal herkenbaar. 

De opluchting was groot toen de organisator het technische gedoe benoemde en daarna verder ging met het programma. De gebeurtenis was geen groot drama, maar een simpel ongemak dat gewoon kan gebeuren.

Perfectie inspireert zelden. Menselijkheid wel.

3. Storytelling past niet bij professionele communicatie 

De mythe: Professionele communicatie moet objectief en feitelijk blijven. Op ‘verhaaltjes’ zit niemand te wachten. 

De waarheid: Feiten overtuigen, maar verhalen verbinden. 

Mieke stond voor een moeilijke keuze na het verlies van haar echtgenoot. Samen runden ze een familiebedrijf. Hoe moest ze dit bedrijf voortzetten, terwijl ze niet de vakkennis en relaties bezat van haar overleden echtgenoot? Ze besloot volledig te gaan werken vanuit haar eigen kernwaarden: eerlijkheid en respect. 

Ze deelde openlijk haar worstelingen met haar team en vroeg om mee te denken. En dat deden ze. Ze was verrast over het vertrouwen dat de teamleden in haar hadden en zette door. Zo leidde ze niet alleen haar bedrijf door deze moeilijke periode, maar zette ze het team ook op een nieuw spoor. 

Het bedrijf draaide niet langer om zo hoog mogelijke omzetcijfers, maar om samen lekker werken. Mieke groeide uiteindelijk uit tot een pionier in werkgeluk.


Met haar aanpak laat Mieke zien hoe krachtige storytelling – geworteld in echte waarden – organisaties niet alleen kan redden, maar ook tot bloei kan brengen.

Storytelling is geen ingewikkeld proces, maar de kunst van het delen van eenvoudige, krachtige momenten die een diepere boodschap dragen. 

Dus, wat is jouw verhaal? Deel het vandaag nog – en zie hoe het verschil maakt.








Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.