
Plakkracht Plus | De vonk van Michelangelo
Soms zet één beeld je hele binnenwereld in vuur en vlam. Omdat de verteller met een enorme liefde dat beeld tot leven brengt. En vaak weet diegene dat zelf niet eens.
Voor mij was het een docent die een ommekeer bracht.
Dat was Veva, onze lerares handvaardigheid. Ze was op onze middelbare school een beetje zonderling, verstopt in haar klaslokaal in de kelder van het schoolgebouw. Ik kreeg moeilijk contact met haar en haar lessen over knippen, snijden en spijkeren boeiden me totaal niet.
Toch had Veva iets bijzonders. Maar dat ontdekte ik pas tijdens onze schoolreis naar Rome, waar zij één van de begeleiders was.
Want in Rome ontpopte zij zich ineens als een bevlogen verteller.
Ze vertelde over kunstwerken alsof het levende wezens waren. De grote hoofdrolspeler in haar verhalen was Michelangelo. Een beroemdheid natuurlijk, maar tot dat moment had ik er nog nooit over gehoord.
In de Sixtijnse Kapel wees ze naar zijn beroemde schilderij De Schepping van Adam op het gigantische plafond. En daar gebeurde het. Tussen de uitgestrekte vingers van Adam en God, daar waar een denkbeeldig vonkje overspringt, voelde ik iets in mijzelf ontvlammen.
Dat je zoiets kon uitdrukken in beeld… Ik wist niet dat dat kon. Op dat moment werd ik op een overrompelende manier geraakt door iets dat ik nog niet kende.
Wat gebeurde hier?
Veva gebruikte storytelling om haar liefde voor kunst over te brengen. Ze deed dat door ons niet alleen de feiten over kunstwerken te vertellen, maar door ze echt tot leven te brengen. Met haar verhalen raakte ze ons precies daar waar we ontvankelijk waren: in onze emoties en nieuwsgierigheid.
Als zeventienjarige werd ik in Rome onmiddellijk fan van Michelangelo, Maar misschien werd ik nog wel meer geraakt door het vermogen om iets in een ander aan te wakkeren waar degene zelf nog geen weet van heeft.
Want dat is precies wat goede vertellers doen: ze raken iets aan wat al sluimerde. Ze laten iets oplichten waar nog geen woorden voor waren.
Dit moment heeft me niet alleen liefde voor kunst gebracht, maar ook voor het vertellen zelf. En als ik ooit een autobiografische roman schrijf (wie weet, misschien gebeurt dat nog), dan komt dit moment er zeker in als sleutelscène.
Wat maakt dit verhaal zo krachtig?
Veva gebruikte de 8 superkrachten van storytelling om haar boodschap over te brengen. Ze gaf de kunst een diepere betekenis en maakte het voelbaar, wat een krachtige emotionele reactie uitlokte.
Wil jij ook leren hoe je met storytelling je eigen verhalen tot leven brengt en hoe je dat op een praktische manier toepast in je schrijfwerk? In het abonnement Plakkracht Plus duiken we in de 8 superkrachten van storytelling. Daarbij ontdek je hoe jij jouw eigen verhalen vertelt om veerkracht aan te zwengelen, net als verbeeldingskracht en nog veel meer.
Soms heeft het juiste verhaal de kracht om je hele belevingswereld blijvend te veranderen. Abonneer je vandaag nog voor slechts 5 euro per maand en ontdek hoe storytelling jouw superkracht kan zijn in je teksten.
>> Ja, ik wil ook Plakkracht Plus.