Fascinatie Factor | De vonk van Michelangelo
31 mei 2024 
1 min. leestijd

Fascinatie Factor | De vonk van Michelangelo

'Welkom Veva' las ik op een raam waar een nieuw meisje geboren was. Die naam katapulteerde me terug naar mijn middelbare schooltijd, waar mijn lerares handvaardigheid dezelfde naam droeg. 

Zou deze lerares wel geweten hebben dat zij een vonk bij mij ontstoken heeft? 

Vermoedelijk niet, want ik was een onopvallende leerling. Met moeite sleepte ik me één keer per week naar haar rommelige lokaal, verstopt in de kelder van de school. Hier liet ze ons insecten maken van glimmend blik, geplet op een zwartgeschilderd plankje. 

Haar lessen in knippen, snijden en spijkeren konden me nauwelijks boeien. En ik vond haar vreemd en ongrijpbaar. 

Totdat ze een van onze begeleiders bleek te zijn op onze reis naar Rome. Daar ontpopte zij zich ineens als een begeesterde verteller over kunst. 

In de Sixtijnse Kapel wees zij naar het hoge plafond. We staarden naar het immense schilderij De schepping van Adam van Michelangelo, temidden van de vele andere fresco's.

Tussen de uitgestrekte wijsvingers van Adam en God sprong een denkbeeldig vonkje over, waarmee Adam zijn levenskracht kreeg. Het hele verhaal verpletterde me.

Dat je zoiets kon schilderen... ongelooflijk.

Ogenblikkelijk werd ik fan van Michelangelo. 

Dat denkbeeldige vonkje zette bij mij ook iets in de fik. Mocht ik ooit een autobiografische roman schrijven, zou ik dit tafereel erin verwerken als een sleutelmoment. Want hier begon mijn levenslange liefde voor kunst. 

Goede vertellers zijn cruciaal om vonkjes te ontsteken. Ze laten ons iets zien wat we voorheen nog niet wisten of opmerkten. En we vergeten het nooit meer.

Benieuwd hoe ver jij bent als storyteller? 

Dan is het handig om je Fascinatie Factor te leren kennen. Daarvoor heb ik deze quiz ontworpen:

>> Ontdek je Fascinatie Factor

 Superleuk als je even meedoet met de quiz, dan weet je meteen wat jouw kracht is als storyteller!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.