Jouw etiket: een verhaal waarin alles samenkomt
30 maart 2021 
1 min. leestijd

Jouw etiket: een verhaal waarin alles samenkomt

Dat etiket dat alles overbodig maakt. Ben jij ook op zoek naar die ultieme zin, die precies weergeeft wat je doet en wat jou uniek maakt? Een formulering die eindelijk een helder antwoord geeft op de vraag 'wat doe jij eigenlijk?'

Velen van ons verlangen naar een zin die samenhang geeft aan alle mentale uitstapjes die je zo graag maakt. 

Het is een verhaal waarin alles samenkomt: de ultieme elevatorpitch die je altijd paraat hebt. Heerlijk om nooit meer met je mond vol tanden te staan.

Het is bovendien een formulering die letterlijk 'zin' geeft aan alles wat je doet.

En tegelijkertijd is het een kansloze opdracht die je aan jezelf geeft. Maak maar eens een zin (of een kort verhaal) die de lading dekt van alles wat je doet. 

Geen wonder dat velen van ons hun hele leven lang op zoek zijn naar een steeds betere versie van die zin of dat verhaal. De elevatorpitch die eeuwig in ontwikkeling is en telkens weer opnieuw geformuleerd wordt.

Het zijn vooral de verwachtingen van de buitenwereld waar je mee te maken hebt.

Deze buitenwereld verlangt kennelijk dat jij jezelf in een afgebakend hokje weet te plaatsen. Maar eerder maken we onszelf wijs dat er een helder etiket nodig is: tekstschrijver, eindredacteur, teamleider, veranderaar, coach, uitvaartverzorger of wat dan ook. 

Best gek, want dit zijn zulke algemene etiketten dat ze eigenlijk nauwelijks wat zeggen over jouw specifieke kennis, ervaringen of inzichten. Ik daag je uit om de omgekeerde weg te bewandelen.

Begin niet bij het etiket, zoals je functienaam of je rol.

Maar begin bij wat je wilt bereiken. Je helpt mensen bijvoorbeeld bij het versimpelen van hun taken, zodat ze concreet aan de slag kunnen. Het ontwarren van alle hersenspinsels, daar is helemaal geen functienaam voor. 

En dat doet er eigenlijk ook niet toe. Als je vertelt waar je anderen mee verder helpt, is dat namelijk meteen duidelijk. Mensen willen een oplossing voor het vraagstuk waar ze mee zitten. En daar voorzie jij in.

Jouw etiket hoeft dus helemaal niet alomvattend, compleet en veelzijdig te zijn. 

Jouw rijkdom is immers nooit in een enkel etiket te vatten. Je mag trouwens ook gewoon overweldigend zijn. Of een vat vol ideeën. Je mag zelfs een vat vol tegenstrijdige ideeën zijn waar geen touw aan vast te knopen is. 

Wees de paradijsvogel en sla je vleugels uit. 


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.