Over Jou | Sinds Boom, Roos, Vis en Vuur
29 september 2022 
2 min. leestijd

Over Jou | Sinds Boom, Roos, Vis en Vuur

Als er een NA is, is er ook een VOOR. Daartussen ligt een beslissend moment.

Ineens realiseerde ik me dat precies vijftig jaar geleden zo'n levensveranderende gebeurtenis plaatsvond.

Vermoedelijk wil je nu weten wat die mijlpaal is. Logisch, want jij hebt hetzelfde meegemaakt - en je kunt het beste zelf bepalen of dit voor jou ook zo’n gamechanger was.

Ik heb het allemaal te danken aan de juffrouw van de eerste klas, die mij leerde lezen en schrijven.

Met Boom, Roos, Vis en Vuur brak ze 50 jaar geleden mijn kleine kinderwereld open.

In de periode daarvoor maakte ik rijmpjes, die ik zingend eindeloos herhaalde. Dat was mijn manier om ze te onthouden. Mijn eigen orale traditie :)

Toen ik eenmaal het alfabet beheerste - in het NA - kon ik ze ook opschrijven. Ik weet nog dat zo mijn eerste handgeschreven bundeltje ontstond met een stuk of vijftig mini-gedichten. Jawel, mijn debuut!

Leesvaardigheid betekende ook dat de dorpsbibliotheek voor mij open ging. 

En dat was meteen het Sesam-Open-U voor de wijde wereld. Ik speelde de verhalen uit boeken na met mijn poppenkastpoppen. Ik verslond boeken over andere werelddelen. En ik kon bivakkeren in mijn eigen hoofd door het ene na het andere verhaal te verzinnen en op te schrijven.

Net als boekenheld Mathilda van Roald Dahl had ik snel vrijwel alle jeugdboeken uit de bieb gelezen. Gelukkig kon ik niet al te lang daarna terecht in een grotere bieb, omdat we verhuisden naar een ander dorp.

Sindsdien bestudeer ik ook de werking van verhalen.

Wat werkt er en hoe dan? Bij mijn studie Nederlands vond ik literatuur en alle narratieve analyses super interessant. Later schreef ik zelf boeken over de kracht van verhalen.

Niet overdreven om te zeggen dat ik al vijftig jaar de kunst van storytelling bestudeer.

Wat ook mijn grote interesse heeft, is de manier waarop jij je eigen verhaal vormgeeft. Heel concreet: wat je op je Over-Mij-pagina schrijft, in je bio of in je profiel op social media.

Wat haal je naar voren en wat niet? 

Hoe kneed je het tot een samenhangend geheel? Wat is je persoonlijke handtekening?


Een verhaal is niet zomaar een reeks opmerkelijke gebeurtenissen, die je als kralen aan elkaar rijgt. Dat geldt ook voor het verhaal op je Over-Mij-pagina. Je start als de ene versie van jezelf en je eindigt als iemand anders.

Het wezenlijke kenmerk van verhalen is dat ze over transformatie gaan. Er is altijd een VOOR en een NA.

Pas jij dat al toe?

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.