Creatief Jaarverslag 2022 | Japie Krekel, Knallen met je Bio en de Wonderkamer
20 december 2022 
10 min. leestijd

Creatief Jaarverslag 2022 | Japie Krekel, Knallen met je Bio en de Wonderkamer

Wat was 2022 voor een jaar voor jou? Voor mij was het een jaar van doorgroeien en nieuwe keuzes maken. Mijn werkactiviteiten en persoonlijk leven zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet de beste versie van jezelf worden, maar worden wie je ten diepste bent.

Voor de dertiende keer kijk ik via dit persoonlijke jaarverslag in de achteruitkijkspiegel. Wat heeft dit jaar bij gebracht, welke (creatieve) projecten heb ik ondernomen, wat waren mijn inspiratiebronnen en hoe deed ik het allemaal? Daarbij kies ik elk jaar een nieuwe creatieve vorm. Dit jaar gebruik ik de songtitels uit het repertoire van mijn popkoor Prestige als 'verhaalstarters' om mijn reflecties vorm te geven. 

Hierbij mijn speellijst van 2022:

As it was - Harry Styles  

You know it's not the same as it was 

Harry bezingt in zijn tophit zijn persoonlijke struggles. Dat doet mij denken aan de manier waarop ik de afgelopen jaren heb gebouwd aan mijn online academie Verhalenhuis Online. Kamer voor kamer, veel stenen stapelen, instortingen, weer verder bouwen.

In de twee coronajaren trokken mijn online programma's volop deelnemers. Toen afgelopen voorjaar de wereld weer openging, werd dat ineens anders. Begrijpelijk dat mensen het ineens weer druk kregen met allerlei activiteiten die zo lang op een laag pitje hadden gestaan, maar ik moest zelf al mijn creativiteit aanwenden om weer de aansluiting te vinden.

Inmiddels staat Verhalenhuis Online ... als een huis! Alle kennis en ervaring op het gebied van storytelling, creatief denken en schrijven komen hier bij elkaar. Bovendien heb ik er enkele live workshops aan toegevoegd.

 • JE BIO: Ik ontwikkelde een gloednieuw programma om je bio te schrijven op je website: Knallen met je Over Mij Pagina. De deelnemers van de eerste ronde kwamen tot prachtige doorbraken om hun eigen verhaal te verwoorden.
 • SCHRIJVEN MET PLAKKRACHT: Mijn signatuurprogramma Schrijven met Plakkracht is opnieuw versterkt en uitgebreid. Het programma krijgt in 2023 bovendien een opvolger voor doorgewinterde schrijvers: Meesterschap met Plakkracht.
 • VERWONDERING: De vonkjes werden weer flink aangejaagd bij de Winterschool voor Verwondering, die in 2022 zijn tweede jaargang beleefde. Bij diverse deelnemers leidde deelname tot diepgaande veranderingen in hun leven. Als aanvulling op de Summerschool voor Verwondering ontwikkelde ik ook de Verwonderworkshop. Voor het eerst op locatie in Amelisweerd. Een prachtige ervaring.
 • TRENDBOEK: Jaarlijks maak ik een trendoverzicht over storytelling in en voor organisaties voor het online platform Trendwatching. Omdat het dit jaar de tiende keer was, gaf ik ook het TrendBoek Storytelling uit. Want er is veel aan de hand in deze wereld. En die veranderingen vragen om meebewegen. Daarover heb je verhalen nodig. Deze verhalen zijn de routekaarten voor ondernemers, organisaties of voor jezelf.
 • JAPIE KREKEL: Tot slot ontwikkelde ik voor het creatieve event Out of Office Inspiration op Texel een bijzondere workshop om de Japie Krekel in jezelf te zoeken. De deelnemers creëerden hun eigen positieve (en gewetensvolle) stemmetje om hen bij te staan op momenten van twijfel.

Break my heart - Dua Lipa

I'm indecisive, but this time I know for sure

Je kan je eigen verhaal op veel manieren vertellen hoe je de wereld kunt bewandelen met een open hart en een gevoel van verwondering. Vol waardevolle nieuwe strategieën en technieken om door je creatieve blokkades te breken

Als personal storycoach voel ik mij als een vis in het water. Ik mocht diverse mensen coachen bij het vormgeven van hun nieuwe verhaal en het maken van keuzes, om te leven op hun eigen creatieve voorwaarden.

Een van mijn bijzondere klanten is Maayke Raedts. Zij vertelde hierover:

"Ik kan veel beter de juiste woorden geven aan wat ik voel, wat ik denk, wat ik beleef. Door begrijpelijke taal worden mijn beelden ook voor anderen begrijpelijk en herkenbaar.  Ook kan ik mijn gedachten beter ordenen, kaderen en hoofd- en bijzaken onderscheiden, hoewel er nog steeds heel wat thema’s door elkaar lopen. Hoe fijn is dat, want ik heb een popcornhoofd dat alle kanten opvliegt. Zo wollig, onrustig en onduidelijk waren mijn teksten ook. Daar kan - behalve ikzelf dan - echt helemaal niemand wat mee."

De rest van het interview met Maayke lees je hier.


Foto: Saskya Wiegel

Ook hielp ik onderwijsbestuurders als ghost writer met het schrijven van opiniestukken, blogs en columns. Verder schreef ik mee aan het corporate verhaal van een grote educatieve uitgeverij.

Daarnaast deed ik enkele journalistieke opdrachten voor de provincie Brabant en Hogeschool Rotterdam. In totaal hield ik dit jaar 22 interviews met docenten, ondernemers, programmaleiders en onderzoekers. Ook was ik als verslaggever aanwezig bij conferenties over het onderwijs en ERMTS, het nieuwe internationale treinbeveiligingssysteem.

Multicolor - Son Mieux

Polarized lights, flash and open my eyes to a world that's undiscovered

Ik vind het belangrijk om nieuwkomers in ons land te helpen om hun weg te vinden in ons land. Net als vorig jaar begeleidde ik als taal & toekomstcoach enkele vluchtelingen met de Nederlandse taal en het vinden van een passende opleiding of baan. Dat doe ik als vrijwilliger bij Taal aan Zee in Den Haag.

Mijn taalmaatjes komen uit Afghanistan en Syrië en willen snel aan de slag in onze samenleving. Ze leren snel en we leren veel van elkaar. We maken altijd wel wat leuks mee en lachen veel. En het mooiste: ik kom altijd met een big smile thuis, bruisend van de energie.

Shivers - Ed Sheeran

Wanna dance 'till the sunlight cracks

Na de coronajaren mocht ik dit jaar weer vrijuit zingen. En dat heb ik gedaan! Met popkoor Prestige (twee optredens), het Kerstkoor Den Haag (een optreden) en bij de memorabele ABBA Voyage-show in Londen. Het hoogtepunt was het samenzang-event van Prestige met Charlie Luske in Den Haag: volop shivers en helemaal opgeladen! Ook waren er weer dansfeesten om helemaal los te gaan, inclusief de uitgestelde viering van mijn eigen verjaardag.

Nog meer rillingen op een ander vlak: de aandacht voor mijn boek Jongleren met Vermicelli! Hogeschool Fontys schafte het boek aan voor de docenten en liet het boek in het Engels vertalen. Wauw!


Foto: Mirjam van Elst

Learning to fly - Sheppard

Over and over, I keep getting closer to touching the sky

Ik houd er enorm van om op diverse terreinen nieuwe dingen te leren en inspiratie op te doen. Dit jaar volgde ik opleidingen op het gebied van NLP, creativiteit en innovatie, visueel faciliteren, marketing en sales.

 • Het hoogtepunt was de post-master Psychologie van Creativiteit en Innovatie in Organisaties van Radboud Management Academy. Een van de inzichten is het grote belang van de start van een creatief project: schenk veel aandacht aan het begin.
 • Op de NLP-opleiding leerde ik een belangrijke les. Ik wilde leren hoe ik beter grenzen zou kunnen stellen. Naar aanleiding van de opleiding kon ik deze zin omvormen: hoe kan ik ruimte innemen. Een prachtige omkering. De taal die je tegen jezelf zegt is immers van groot belang.
 • Net als eerdere jaren was ik weer een enthousiaste deelnemer aan de focusgroep van Machella Boot, waarbij we elkaar steunen, inspireren en helpen groeien. Onmisbaar om als zelfstandig ondernemer zo'n fijne club van ondernemende vrouwen om je heen te hebben.
 • Ook creativiteit moet je blijven voeden. Mijn cursussen kunstgeschiedenis bezorgden mij opnieuw volop plezier en inspiratie. Dat geldt ook voor het jaarlijkse creatieve event Out of Office Inspiration op Texel.

Alles bij elkaar volgde ik 28 cursussen, workshops en trainingen en nog eens 16 online webinars en colleges. Leerervaringen: te veel om op te noemen. In ieder geval weer veel dopaminekicks en interessante nieuwe contacten.


Foto: Simone Ritter

Love myself - Rondé 

Now I found myself, I'm never gonna stop

Dit jaar deed ik mezelf weer enkele inspiratiereizen cadeau. Ik ging op mijn jaarlijkse solotrip naar Parijs, waarbij ik me onder meer liet leiden door koffie-legendes. Ook bezocht ik in superfijn gezelschap diverse andere steden: Keulen, Londen, Lille, Groningen en Porto. Met Saskia liep ik dit jaar het Pad van de Vrijheid, waar ik enorm van genoot.

Mijn verzamelingen dijen ondertussen verder uit. Naast verhalen verzamel ik namelijk andere niet-materiële spullen, zoals mooie zinnen, plakwoorden en lijstjes met cijfers en gebeurtenissen. Zo weet ik dat ik dit jaar 61 verschillende dorpen en steden bezocht. Ik zag 60 exposities. En ik las 41 boeken, iets minder dan vorig jaar.

Ook verzamel ik markante foto's van toiletdeuren. Ik heb inmiddels enkele mensen geïnspireerd om toeleverancier te worden, dus de verzameling groeide dit jaar als kool!

Verhalen zijn zo mooi omdat ze verbinding brengen. Ik organiseerde een Verwonderlunch met mijn dierbaarste klanten op het terras van Ockenburg in Den Haag. Dat was een prachtige ontmoeting.

Ook bijzonder: Manon Vonk interviewde mij voor haar afstudeerproject als chief storyteller. Ze maakte Vonk, een creatief magazine vol inspiratie. Dankbaar dat ik daarin mocht figureren.


Can't stop the feeling - Justin Timberlake 

I got that sunshine in my pocket

Een van mijn terugkerende doelstellingen is de ontwikkeling van storytelling als vakgebied: voor organisaties én voor de verrijking van je eigen leven en werk.

 • Via mijn website deelde ik talrijke tips en voorbeeldverhalen, onder meer toegankelijk via de Kennisbank: Wat is Storytelling. 
 • Ik gaf workshops over Schrijven met Plakkracht en verzorgde een creatieve startsessie voor het voortgezet en hoger onderwijs in Rotterdam.
 • Als personal storycoach begeleidde ik 18 mensen bij hun persoonlijke verhaal en hun schrijfwerk.
 • Ik begeleidde 7 studenten via vragensessies en feedback op hun storytellingproducten. Een van deze sessies inspireerde mij tot een artikel over de rol van verhalen bij educatieve activiteiten.
 • Ik was betrokken bij het Storytelling Gilde, die storytellingspecialisten in Nederland verenigt op het gebied van storytelling in en voor organisaties.
 • Ik trad op storytellingspecialist bij de MOOC Appreciative Inquiry van Meerkat.
 • Als gecommitteerde was ik actief bij de Storytelling Academy, waarbij we weer een reeks bijzondere chief storytellers konden verwelkomen.
 • Ik schreef 3 artikelen over storytelling voor het platform van Frankwatching.
 • Voor de Coachingskalender 2023 'Gooi de trossen los' schreef ik een serie bijdragen over narratief coachen en creatief denken.
 •  Op de achtergrond werkte ik mee aan enkele boeken en magazines die in 2023 gepubliceerd worden.


Foto: Jan Stronkman

Following the sun - Super-Hi & Neeka

Wanna chase a miracle? It's possible

En in 2023? Ik kijk in ieder geval uit naar nieuwe en bestaande klanten die ik ga coachen bij de ontwikkeling van hun verhalen, hun zichtbaarheid en hun keuzes in leven en werk.

Een hele grote wens is namelijk in vervulling gegaan: ik heb mijn eigen coachruimte gekregen. Vanaf 2023 neem ik deze kamer in gebruik. In mijn eigen woorden heet deze kamer de Wonderkamer. Want ik voel dat hier prachtige dingen gaan gebeuren!


Nog een andere grote wens ging in vervulling: weer een nieuw boek schrijven. Ik sprak deze wens uit op het Out of Office Inspiration Event op Texel, waarbij een fantastische illustrator mij vertelde dat zij van hetzelfde droomde. Leerervaring: je dromen uitspreken helpt! Inmiddels zijn we samen aan de slag gegaan. Daar ga je later meer over horen!

Komend jaar staan er weer enkele verheug-activiteiten op stapel. Zo ga ik komend voorjaar weer naar CREA, de internationale conferentie over creativiteit in Italië.

Wat mij veel gebracht heeft is de gerichte keuze voor de klanten met wie ik het allerliefste werk. Ik zie hoe geweldig zij groeien en welke fabelachtige resultaten zij behalen. Daar gaat mijn brein van aan. Ik borrel van de energie en ideeën om daar een vervolg aan te geven.

Vaak voel ik me daarbij ongeduldig, want ik wil nog veel meer mensen helpen om met verhalen het beste uit zichzelf te halen en hun ruimte in te nemen. Dat is dus ook weer mijn focus voor 2023.


🎶🎼🎵

Het was een bijzonder jaar, waarbij ik enorm veel voldoening voel over wat ik samen met anderen tot stand heb gebracht. Dankbaar voor de mensen die me dierbaar zijn, de mooie momenten, en nog veel meer.

Ik wil je graag bedanken voor het lezen van mijn blogs en voor de samenwerking, als we het afgelopen jaar samen iets ondernamen. Ik noem hier geen namen, maar jij weet vast wel dat ik jou bedoel. Op naar het volgende!Hoe blik jij terug? 

Terugblikken helpt om voldoening te ervaren, nieuwe perspectieven te zien en ook te leren van zaken die minder goed gelopen zijn. Hoe ziet jouw jaarverslag eruit?

 • Waar kijk je met tevredenheid op terug?
 • Wat waren je belangrijkste leerervaringen? En zit daar een rode draad in?
 • Wat wil je nog eens beleven in 2023?

Nestel jezelf achter je beeldscherm of pak je notitieboek. Reflecteer, gebruik schrijfstarters en creëer je eigen jaarverslag.Eerdere afleveringen:


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.