Nancy Peeters heeft haar belangrijkste geluksgewoonte gevonden
26 maart 2018 
5 min. leestijd

Nancy Peeters heeft haar belangrijkste geluksgewoonte gevonden

Nancy Peeters (1970) voelt zich het allergelukkigst als ze kan schrijven en spreken over geluk. Als projectleider geluk in de gemeente Schagen heeft ze daar ook haar werk van gemaakt.

Waar kom je vandaan?

“In 2010 stond ik in onze keuken en keek naar het zwarte natuurstenen aanrecht. Ik had een man en een kind, een keurige baan, fijne vrienden en een mooi huis met een eikenhouten vloer en een prachtige keuken. Zie je het voor je?

Ik had alles wat mensen zouden willen hebben om gelukkig te zijn. Maar ik stond ineens aan dat glanzende aanrecht een potje te janken.

Ik voelde me helemaal niet gelukkig. En ik had werkelijk geen flauw idee hoe ik dat moest worden. Dat was best vreemd, want ik ben opgeleid tot psycholoog.

Als íemand zou moeten weten hoe je gelukkig bent, dan was ik het wel. Maar in mijn studie leerden we voor hoe we zaken repareerden die stuk zijn, niet hoe je tot bloei komt of hoe je helemaal tot je recht komt.

Dat was voor mij de aanleiding om intensief te gaan onderzoeken hoe gelukkig worden eigenlijk werkt. Ik las alles wat los en vast zat over dit thema, ging naar congressen en trainingen en sprak met deskundigen op gebied van geluk en gedragsverandering.

Alle wetenschappelijke kennis vertaalde ik naar manieren om het praktisch toe te passen. Deze gelukstips deel ik op mijn website, die inmiddels jaarlijks door 60.000 mensen gelezen worden.

Bij mijn zoektocht leerde ik ook een nieuwe richting kennen, de positieve psychologie. Dat was precies wat ik in mijn eerdere opleiding gemist had op het gebied van verandering en gedrag. Ik leerde de meest effectieve manieren om gelukkiger te worden, maar ook dat je slimme strategieën nodig hebt om je gedrag aan te passen: goede gewoonten.

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is bijvoorbeeld best een nuttige tip. Maar dit moet wel bij je passen. En als je er geen gewoonte van maakt, is het een losse flodder die niet werkt.

Het gaat daarom om het creëren van vaste gewoonten, zodat je langduriger plezier beleeft.

Als je regelmatig dingen doet die je gelukkig maken, krijg je meer energie. Dat kan een goed gesprek zijn, een dagje Efteling of iemand op weg helpen. Het kan ook zijn dat je een oprecht compliment krijgt of de kans krijgt om je talenten te ontwikkelen.

Dat levert positieve emoties op, waardoor je voldoende energie hebt om de belangrijke dingen in het leven te doen of lastige situaties makkelijker aan te kunnen. Zoals een moeilijke studie voltooien zodat je daarna een veel leukere baan krijgt.”  

Waar sta je nu?

“Ik was strategisch beleidsmedewerker bij de gemeente Schagen en volgde een conferentie van Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarbij werden vragen besproken als: wat doet werkloosheid of pensionering met het geluksgevoel?

Ik kreeg de vraag hoe deze invalshoek op mijn werk een rol kon spelen. Ik moest keihard lachen, want ik werk in een regio met nuchtere Westfriezen. Ik verwachtte dat deze invalshoek daar helemaal niet serieus genomen zou worden.

Maar ik wist niet dat de directeur van onze gemeente ook al enige tijd nadacht wat een goede overheid eigenlijk inhoudt. Hij wilde weten hoe we als gemeente bijdragen aan het geluk van inwoners en ondernemers. Ook in de gemeenteraad zat een partij die geluk wilde toevoegen aan het gemeentelijk beleid en daarvoor blijvende aandacht vroeg in het coalitieakkoord.

Zo kwam ik ineens in de gelukkige omstandigheid terecht dat ik projectleider geluk werd bij de gemeente. Voor mij is het een superkick dat alle lijntjes hier bij elkaar kwamen. De drijfveer van veel ambtenaren is om een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Alles wat we doen, houden we tegen de meetlat: draagt het bij aan het geluk van onze inwoners en ondernemers? Dat kan de begeleiding naar zinvol werk zijn of het stimuleren van sociale contacten. Nancy Peeters We doen als gemeente vaak niet ineens andere dingen, maar leggen wel verbindingen die we eerst niet zo sterk zagen. Als je weet dat je een bijdrage levert aan het leven van mensen, dan gaat je werk als ambtenaar wel iets anders betekenen.

Een schuldhulpverlener is dan niet alleen bezig met het kloppend krijgen van de rekensom, maar ook met een beter leven voor zijn cliënt. Ook de manier waarop we dat doen is anders geworden, bijvoorbeeld in de bejegening van onze inwoners. Wat er feitelijk gebeurt is dat we van de systeemwereld naar de leefwereld gaan.

We kijken wat inwoners nodig hebben en wat daarbij belangrijk is. We zijn veel meer in gesprek met inwoners omdat we het tenslotte voor hén doen. Zonder heel veel moeite maken we hiermee de wereld een stukje mooier. Het is meer een proces dan een groot doel.

Ik noem mezelf voor de grap weleens een wereldmooiermaker. Je eigen geluk is erg verbonden met het geluk van anderen: als je iets voor een ander doet, word je er zelf vaak ook gelukkig van.

We zijn er nu dik twee jaar mee bezig. Op sommige vlakken gaat het beter, op andere vlakken is het nog zoeken. We krijgen in ieder geval van anderen te horen dat er echt een positieve verandering te merken is.

We weten dat we lang niet alles foutloos doen als gemeente, maar we willen wel heel graag beter worden. In Schagen heeft deze instelling echt voet aan de grond gekregen. Tientallen andere gemeenten vinden ons inspirerend en willen hier nu ook mee aan de slag gaan.

Mijn belangrijkste advies? Ze moeten vooral doen wat bij hun eigen gemeente past. Als het zelf maken is het ook echt van henzelf en heeft het waarde.”

Waar ga je naar toe?

“Als je een gewoonte kiest die je helpt om een positieve emotie te ervaren, dan zorg je voor nieuwe energie. En daar word je ook gelukkiger door. Ik vind het supergaaf dat er een hele makkelijke manier is om iets te kiezen wat werkt om gelukkig te worden. Zelf word ik vooral erg gelukkig van het schrijven en spreken over dit onderwerp. Mijn gewoonte is win-win voor mij én voor de wereld om mij heen.

Het is voor mij zelfs een straf om níet bezig te zijn met geluk. 

Als ik op vakantie ga, gaat er altijd een kratje met boeken over geluk mee. Ik vind het zo heerlijk om hierover te lezen, dat ik er in mijn vakantie niet mee kan stoppen. Dat noemen ze geloof ik passie. Het pad dat ik afgelegd heb, vind ik onwijs gaaf.

Het begon met zelf iets leren. Vervolgens werd het een workshop, daarna een training. Daarna bedacht ik me dat ik er een boek van kon maken. Nu ben ik projectleider geluk bij de gemeente. Wat een mazzel.

Dit alles is voor mij op een natuurlijke manier ontstaan. Hier was geen vooropgezet plan vol doelen, schema’s en strategieën. Ik ga liever op weg en ontdek vanzelf wel wat ik tegenkom. Dat is mijn belangrijkste tip: je manier om gelukkiger te worden, moet bij je passen. Want alleen als iets goed bij je past, creëer je gemakkelijker een gewoonte om het door te zetten en heb je er lang plezier van.”


Meer informatie

Nancy Peeters is psycholoog, projectleider geluk in de gemeente Schagen en ‘wereldmooiermaker in opleiding’. Ze schrijft en spreekt over geluk: persoonlijk geluk, werkgeluk, geluk bij overheden. Ook is ze schrijver van het boek Het geheim van geluk, waarin ze vertelt hoe je op een gemakkelijke én effectieve manier gelukkiger wordt.

De gemeente Schagen benoemde als eerste gemeente een wethouder van Financiën en Geluk en controleert alle begrotingsposten op hun bijdrage aan geluk. Meer informatie over de activiteiten van Nancy vind je op haar website: www.nancypeeters.nl.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.