Tijdens de kerstvakantie galmden de vertrouwde klanken van de Top 2000 door ons huis. Maar dit jaar gebeurde er iets onverwachts: ik werd meegesleurd in een verhaal dat me dagenlang niet meer losliet, waardoor ik al die oude hits miste.
Terwijl ik door mijn podcastapp scrolde, was mijn blik namelijk blijven hangen aan een titel: Het hart van Napoleon.
Napoleon? Die man van Waterloo, die ik nog kende uit de schoolboeken en die beroemde pophit van Abba?
Geen heerschap waar ik warm voor loop.
Maar die titel intrigeerde me, dus nieuwsgierig drukte ik op play. En na de eerste minuut was ik compleet verkocht.
De stem van meesterverteller Johan op de Beeck trok me in een wereld die totaal anders was dan ik had verwacht. Geen droge lessen over veldslagen of politieke machtspelletjes van de man die in 1806 over bijna heel Europa heerste.
Wel de ene na de andere liefdesaffaire, jaloerse buien en de complexe ziel van een man die op een kinderlijke manier afhankelijk raakte van vrouwen. “Kom naar me toe Joséphine, zonder jou sterf ik,” smeekte hij in een brief terwijl hij weer eens op veldtocht was.
Maar terwijl hij deze vlammende brieven schreef, had hij meestal al lang de armen van een andere vrouw opgezocht. Josephine trouwens ook.
Het verhaal barstte van de bizarre details.
Hoe Josephine, ooit een meisje met rotte stompjes in haar mond door het suikerriet van de plantage van haar ouders, zich transformeerde tot de koopzieke keizerin aan Napoleons zijde. Of Maria Walewska, de jonge Poolse vrouw die zichzelf aan Napoleon gaf, aangemoedigd door haar echtgenoot, om haar vaderland te redden.
Al die meeslepende gebeurtenissen zijn bewaard gebleven dankzij al die ontelbare brieven die Napoleon naar zijn vrouwen en minnaressen stuurde, vol codetaal om spionnen op het verkeerde been te zetten.
Het waren verhalen van mensen die verlangden, worstelden en probeerden te overleven. Met deze verhalen in mijn hoofd ging ik naar bed. En bij het opstaan wilde ik alleen maar verder luisteren.
Dit is de kracht van verhalen.
Ze sleuren je mee, openen nieuwe werelden en laten je de menselijke ervaringen voelen. Net zoals ik vroeger niet kon wachten om me te verliezen in een stapel boeken op vakantie; zo gelukkig dat ik maar liefst acht boeken tegelijkertijd mocht meenemen van de bieb. Diezelfde magie voelde ik nu weer.
Toen ik weer loskwam uit de houdgreep van Napoleon besefte ik hoe krachtig verhalen doorwerken in je ziel. Hoe ze je als lezer stukje bij beetje veranderen.
Want zonder dit verhaal zou Napoleon voor mij altijd die generaal zijn gebleven die zo graag zijn steekhoed overdwars droeg. Nu was hij een mens met vele dimensies geworden. Iemand die zoveel woelige emoties had, dat hij alles in felle brieven van zich af moest schrijven.
En wat als jouw verhaal ook zo'n kracht heeft?
Want misschien loop jij al enige tijd rond met een boek dat je wil schrijven.
Een boek is jouw kans om een verhaal te vertellen dat mensen raakt, inspireert of even de tijd laat stilstaan. Jij kunt lezers het gevoel geven dat ze worden gezien en begrepen worden. En dat er meer mogelijk is dan ze ooit hadden gedacht.
Begin vandaag. Schrijf jouw verhaal. Deel waar jij warm voor loopt. Een boek is het krachtigste middel om anderen direct te raken.
Zelf luisteren? Dit is de link naar Het Hart van Napoleon (en trek er gerust de tijd voor uit; je bent gewaarschuwd!)