Binnenstebuiten | Wat doe je als je een pratende steen tegenkomt?
17 juni 2020 
2 min. leestijd

Binnenstebuiten | Wat doe je als je een pratende steen tegenkomt?

Wat doe je als je onderweg een pratende steen tegenkomt? Dit is mij nog nooit overkomen, maar Pascal wel. Deze bijzondere man nam altijd ruim de tijd voor praatjes met stenen, en trouwens ook met babbelzieke bloemen. 

Zijn magische avonturen deelde Pascal dik tien jaar geleden op CREA Conference in Italië, waar we beiden de opleiding Creative Problem Solving volgden. 

Het was mijn eerste keer op deze internationale conferentie vol toonaangevende experts op het gebied van creatief denken, waar ik inmiddels jaarlijks naar toe ga.

Alles wat er gebeurde slurpte ik op, want ik wilde zoveel mogelijk leren van de toptrainers. 

Bij de aanvang van de training gebeurde meteen iets interessants, want Pascal arriveerde grandioos te laat. Na binnenkomst vertelde hij met geuren en kleuren hoe hij met de trein urenlang oponthoud had gehad bij de Zwitsers-Italiaanse grens, waardoor hij het eerste deel van de training had gemist.

De trainers vertelden Pascal dat laatkomers voortaan alleen mochten binnenkomen als ze eerst een fantastisch verhaal vertelden.

Op de volgende trainingsdag ontbrak hij opnieuw. Volgens de afgesproken regel compenseerde hij dat met een hilarisch verhaal over een visioen dat hij onderweg had meegemaakt.

We moesten lachen om zijn groteske humor. Wat een kerel. Glansrijk geslaagd! 

Maar toen hij daaraan toevoegde dat hij ons de foto’s van het visioen kon laten zien, bracht hij ons toch in verwarring. Méénde hij dat nou?    

De volgende dag kwam Pascal opnieuw te laat. 

Weer vertelde hij ons een vreemd verhaal, ditmaal over een steen die hem onderweg had aangesproken. 

Mijn ergernis nam toe, want kennelijk maalde hij er niet om dat hij iedere dag de training verstoorde. Wat voor een rare gast was dit? 

Op de laatste dag konden we het al raden: Pascal was opnieuw vet te laat. Ditmaal met margrieten in zijn hand, die hem onderweg hadden gesmeekt om geplukt te worden. Met een charmante buiging overhandigde hij de bloemen aan de trainers.

Bij de slotceremonie bedankte Pascal ons voor het geduld. 

Ook ging hij in op zijn raadselachtige gedrag. In het dagelijks leven was hij executive coach, onthulde hij. Zijn gedrag was ongebruikelijk, daar was hij zich helemaal van bewust. Maar het paste bij zijn expertise om leiders te ontregelen en tot nieuwe inzichten te brengen. 

Deze gebeurtenis ben ik nooit meer vergeten. Ontregelend, dat was inderdaad het goede woord. 

Pascal had laten zien hoe je kunt spelen met regels, verwachtingen en verbeelding. Hij had ons laten ervaren wat er gebeurt als je je openstelt voor het onverwachte én hoe je situaties naar je hand zet. 

Laten dit nou net enkele cruciale ingrediënten zijn van de training over Creative Problem Solving die we zojuist hadden gevolgd. 

Hoe verrassender en onverwachter, hoe meer indruk het op je maakt. 

En hoe meer je ervan leert. Zo werken onze hersenen. Als jij ook wilt leren hoe je jouw binnenste verhaal kunt ontdekken en vormgeven, nodig ik je uit om deel te nemen aan mijn programma rondom je binnenstebuiten-verhaal

Met onverwachte verrassingen en misschien wel pratende stenen. 

Klaar om verrast te worden met de verhalen om jouw leven en jezelf op een dieper niveau te begrijpen? 

Doe mee en laat de magie van jouw binnenstebuiten-verhaal zich ontvouwen.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.