Puck Moll gunde zichzelf de ruimte om haar verhaal te vinden
29 oktober 2021 
4 min. leestijd

Puck Moll gunde zichzelf de ruimte om haar verhaal te vinden

Ontslag nemen en geen idee hebben wat je daarna gaat doen: dag houvast, hallo niet-weten. Puck Moll gunde zichzelf de ruimte om tot een nieuw verhaal te komen en ontdekte hoe alle losse stukjes van haar veelzijdige interesses samenkwamen. Nu is ze gestart als ‘Je gids in verandering’ voor organisaties die toekomstbestendig willen worden.

Wat was voor jou de aanleiding voor je loopbaanswitch?

“Na zo’n tien jaar werken als wetenschapsjournalist en redacteur was ik uitgeleerd. Naast mijn baan had ik al een coachingsopleiding gepland, maar dat was niet voldoende. Alles lijkt in dit leven te draaien om maakbaarheid. We kunnen alles kopen, maar hoe zit het met innerlijke groei?

Ik voelde geen ruimte in mijn hoofd en lijf om daarover na te denken. Daarom zegde ik mijn baan op en besloot mezelf rust te geven om dat te gaan onderzoeken.”

Hoe pakte je dat aan?

“Ik kreeg een vaststellingsovereenkomst en kon met een ww-uitkering de tijd nemen om te gaan verkennen. Bij het afscheid van mijn werk heb ik heel duidelijk gemaakt dat ik niet in te huren was als zzp’er om teksten te schrijven. Dat geeft helderheid, want anders wordt er toch weer aan je getrokken. Ondertussen draaide mijn hoofd overuren, want ik voelde toch de neiging om dit snel te fixen.

Maar ik wilde echt de reis naar binnen maken; wat zijn mijn behoeftes, mijn krachten, wat wil ik daarmee laten groeien, en wat is een nátuurlijk groeitempo?

Ik zette voor mezelf de intentie om drie maanden de tijd te nemen voor spelen, ontdekken en uitproberen. Ik schreef deze intentie op, deelde diverse posts op LinkedIn over mijn reis en schreef het ook in mijn agenda: was ik echt al klaar om naar buiten te gaan?

In een atelier van een vriendin voelde ik letterlijk de creatieve ruimte om te ontdekken en te spelen. Ook ging ik bij het Haagse Pluk als vrijwilliger werken op de zelfoogsttuin. Die plek gaat voor mij over direct contact met de aarde, met je voeten in de klei. Ik leerde dat seizoenen allemaal hun ritme hebben en dat het mijn lijf is dat mij op haar ‘trage’ wijze – in tegenstelling tot het hoofd – voedt met de werkelijke antwoorden op mijn vragen.”

Je klopte aan bij mij voor narratieve coaching. Wat was daarvoor jouw aanleiding?

“Ik vroeg me af wat mijn krachten en talenten waren. Van daaruit bedacht ik dat storytelling een aanknopingspunt kon zijn. Ik vroeg me af wat ik eigenlijk wilde vertellen en hoe mijn verhaal helder kon worden.

Bijna spelenderwijs ging ik met mijn verhaal aan de slag. Ik werd bevraagd door jou en andere mensen, want een nieuw bedrijf opzetten kun je niet alleen. Wat is je rol? Waar gaat het nu echt over? Kun je nog meer afdalen in jezelf? Het vroeg van mij om open te staan en kwetsbaar te zijn.”

Wat gebeurde er?

“Tot mijn verrassing kwamen er nog veel meer losse stukjes op tafel. Het waren stukjes die ik niet eerder had gezien. Ik studeerde chemie, maar ik heb ook een sterk mensgerichte kant.

Daarnaast werden er nog veel meer tegenpolen zichtbaar, zoals: beeld en woord, samen en alleen, buiten en binnen, rustig en levendig. Het meest bijzondere is dat al die kanten nu samenkomen in mijn nieuwe verhaal. Er bleek ineens samenhang in te zitten.”

Wat betekent dat voor je?

“Ik heb altijd geworsteld met mijn veelzijdigheid. Ik had het idee dat ik moest kiezen, maar daardoor kwam ik aan veel kanten in mezelf nooit toe.

Nu wel. Want in mijn rol als ‘Je gids in verandering’ hoef ik niets meer buiten mezelf te zetten. Ik faciliteer groeiprocessen binnen organisaties, met aandacht voor de menselijke kant. Ik stel strategische vragen op de inhoud en kan daarbij mijn passies volgen.

Ik ben geïnteresseerd in organisaties die werken aan klimaatadaptatie of energietransitie. Ook circulaire landbouw en onderwijs interesseren me erg. En natuurlijk doe ik ook graag iets op het gebied van circulaire chemie.

Ook kan ik zelf mijn website maken, met tekst en beeld. Daar geniet ik enorm van. Ik heb eindelijk een werkvorm gevonden waarin alles samenkomt en kan met meer kleuren schilderen dan ooit.”

Hoe kijk je terug op de coaching?

“Zonder dat je weet hoe het zich gaat ontvouwen, wordt er veel in beweging gezet. Het hele proces, met jouw coaching als onderdeel daarvan, heeft me laten inzien dat mijn eigen bezinning op mijn bezieling precies het transformatieproces is waarmee ik andere organisaties help. Ik zie nog beter wat er allemaal bij veranderingen komt kijken, want ik ben er zelf ook doorheen gegaan.

Een organisatie waarin het niet meer stroomt - op welk vlak dan ook – moet de beweging naar binnen maken, net als ik de afgelopen maanden. Enkel in die diepere lagen kun je tot werkelijke transformatie komen. Dat draait om de missie, visie en bestemming van een organisatie.

Kortom, een organisatie moet eerst háár verhaal leren kennen, voordat je kunt toewerken naar een passende strategie om het oorspronkelijke probleem op te lossen. En hoe tof is het om organisaties op dit transformatiepad te mogen begeleiden!”

Lijkt het op de slang die een nieuwe huid krijgt of eerder een vlinder die zich ontpopt?

“Ik heb me ontwikkeld van een rups naar een vlinder en vlieg nu uit, met alle kleuren en bewegingen die daarbij horen. Als gids creëer ik de ruimte om iets te laten groeien, ook al weten we vooraf nog niet waar het transformatieproces precies toe gaat leiden.”

Hoe ga je verder?

“Met mijn bedrijf net een paar weken in de lucht, ben ik vooral bezig mijn verhaal verder aan de praktijk te toetsen en leg daarvoor de benodigde contacten. Gaandeweg zal ik nog beter ontdekken welke doelgroepen en opdrachten goed bij mij passen.

Het is een ontdekkingstocht, waarbij ik voornamelijk heel benieuwd ben om te ontdekken wat er ontstaat. Daarbij ga je telkens door een periode heen van niet-weten. Dat vraagt standvastigheid. Het oude vertrouwde past niet meer, maar het nieuwe ken je nog niet.

Het is een heel mooi en waardevol om je in dit kwetsbare proces door iemand als jou te laten begeleiden. Dat moet je jezelf wel gunnen.

Ik voel nu helderheid in wat ik doe en wie ik ben. Ik had deze uitkomst nooit verwacht, want het gaat veel verder dan wat ik voor mijn werk doe. Ik werk vanuit wie ik werkelijk ben en wat ik wil betekenen. Ik ben heel dicht uitgekomen bij mezelf en dat maakt me vrij. Dat is mijn grootste cadeau.”


Meer weten over Puck Moll:

Je gids in verandering

Foto: Sarah Prins

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.