Uitstellen: met een simpele truc kom je ervan af
12 april 2021 
1 min. leestijd

Uitstellen: met een simpele truc kom je ervan af

Uitstellen en vooruitschuiven, hoe maak je er korte metten mee? Door een hele simpele truc toe te passen kom je af van uitstelgedrag.

Je bent gevraagd om over jouw vak een boeiend artikel te schrijven. Je gaat een presentatie voorbereiden. Of je vindt dat je weer een blogartikel moet produceren, want daarmee werk je aan je zichtbaarheid. 

Maar juist nu je weer eens flink vaart wil maken, lukt het niet. 

Heel veel mensen leggen bij zo'n taak een hoge lat neer voor zichzelf. Maar wilskracht is helaas niet genoeg om hier soepel overheen te springen, ook al is hun uitstelgedrag nog zo onlogisch.

Je weet namelijk wel hoe bevredigend het voelt als je het eindresultaat hebt bereikt. Daarmee dien je jezelf stofjes toe met puur geluk. 

Dat vooruitzicht is kennelijk dus niet genoeg om je wilskrachtspieren te gebruiken.

Toch is er een simpele truc tegen uitstellen.

Als ervaringsdeskundige kan ik het weten :) Wat je nodig hebt is een cheerleader. Iemand die je enthousiast aanmoedigt als je er even doorheen zit. 

Ze is wel een hele bijzondere cheerleader. Zij staat je namelijk niet alleen langs de zijlijn op te zwepen, maar fluistert je ook milde woorden toe. 

Ze zegt bijvoorbeeld: Ga niet schrijven, kijk er alleen maar even naar. 

Of ze zegt: 

Het maakt niet uit wat je schrijft of in elkaar zet. Doe gewoon maar wat.

Eén piepklein zinnetje is nu genoeg.• Je kunt altijd weer opnieuw beginnen. 

Ze legt de lat zo laag dat je er gemakkelijk overheen stapt. Deze cheerleader zit van binnen. In je eigen hoofd.

Je eigen ruggensteun heb je dus heel makkelijk bij de hand.

Vaak gebeurt er op deze manier een klein wondertje, want zonder al te veel moeite kom je toch op gang. En voor je het weet ben je een eind op streek, waardoor je gemakkelijk jouw taak voltooit. Dat heet flow


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.