Wat de wensliedjes van Walt Disney jou te vertellen hebben
10 december 2010 
3 min. leestijd

Wat de wensliedjes van Walt Disney jou te vertellen hebben

Vind jij het lastig om in de veelheid van materiaal een goede rode draad te vinden, die het verhaal voortstuwt en spannend houdt? 

Kijk dan eens de kunst af bij de films van Walt Disney en andere filmvertellers.

Je wilt….

... een verhaal schrijven dat de lezers van het begin tot het einde geboeid houdt en inzicht biedt waar ze zelf iets mee kunnen, in hun werk of in hun persoonlijke leven. Je wilt de lezer dus niet alleen bij de kladden grijpen, maar ook in beweging brengen. 

Veel schrijvers worstelen daarmee. 

Ze zien in hun materiaal nauwelijks een kop en een staart en al helemaal geen samenhangend verhaal met een interessante spanningsboog. 

Walt Disney wilde…

...ook verhalen vertellen, die kijkers gekluisterd hielden aan het beeldscherm. Hij wist heel goed raad met verteltechnieken, die dat effect teweeg brachten. Die technieken paste hij al toe in Sneeuwwitje, zijn allereerste tekenfilm. Sneeuwwitje zingt daarin het volgende lied:

Zal ik jullie wat verklappen, duifjes in de zon? Wij staan bij een zeer bijzondere bron. Alles wat je hem vertelt, onthoudt hij woord voor woord en als hij een antwoord geeft, dan wordt je wens verhoord. Dus wens ik: maak dat mijn liefste komt, ik wil het zo graag. Diep water geef me wat ik vraag En liefst nog vandaag. 

Disneypersonages willen….

...niet alleen een prins op het witte paard, zoals Sneeuwwitje. Maar wel ontvouwen vrijwel alle hoofdpersonen in het eerste lied hun grote verlangen. Het verhaal De Klokkenluider van de Notre Dame begint met het lied van Quasimodo, die bij de andere mensen in de stad wil horen. 

De arme sloeber Aladdin zingt dat hij een sprong wil maken in zijn leven (hoe symbolisch). De kleine zeemeermin wil dolgraag een echt mens zijn:

Dat is mijn wens, net als een mens, bij hen te zijn. Da’s mijn idee, boven de zee wil ik graag leven.

Deze liedjes staan bekend als de I wish songs. De hoofdpersonen in tekenfilms en musicals zingen dit lied om de toehoorder duidelijk te maken wie ze zijn en wat ze willen: het geluk vinden, een ster worden of het beloofde land bereiken. 

Met het uitspreken van de wens begint het verhaal, want een wens geeft het hoofdpersonage een doel, een missie of een drijfveer. Het liedje geeft de hoofdpersoon een reden om in beweging te komen. 

Het verkondigen van het verlangen maakt dus deel uit van een standaardformule, die het verhaal op gang brengt.   

De hoofdpersoon in jouw verhaal wil ook iets

Wat kun jij hiermee voor jouw verhaal?

Veel, want het uitspreken van de wens vormt niet alleen de sleutel voor de kracht van Hollywoodproducties, maar ook voor jouw schrijfwerk. 

Alle verhalen zijn namelijk variaties op dit oerthema: een hoofdpersoon wordt voortgedreven door zijn wens om het goud (of het geluk/de graal/de moordenaar/de vriendschap/de vrede/de geliefde) te vinden. 

Bij het uitvoeren van die wens komt de held steevast allerlei moeilijkheden tegen, die hij vervolgens moet zien te overwinnen. Uiteindelijk verandert er iets: de held brengt iets tot stand, overwint zijn eigen angsten of leert een les. 

Als je formuleert wat de ultieme wens of het diepste verlangen van de hoofdpersoon is in jouw verhaal, heb je het beginpunt voor de verhaallijn te pakken. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

> Het verhaal van een ondernemer

Ondernemer Erik wil een nieuwe dienst in de markt zetten. Hij gebruikt sociale media om die dienst samen met afnemers te bedenken en te ontwikkelen. Het verhaal beschrijft hoe hij de uitvoering van deze wens voor elkaar krijgt.

> Een levensverhaal

Bert en Corrie willen dat hun kinderen het beter krijgen dan zijzelf en zorgen hun hele leven voor maximale ondersteuning. Deze wens is de rode draad in het verhaal. Het levensverhaal laat zien hoe dit verlangen hen voortdrijft.

> Een reportage over een project

Baanlozen verlangen naar een bestaan waarbij ze niet meer afhankelijk zijn van de Sociale Dienst en zetten hun eigen bedrijf op. De reportage beschrijft hoe zij die wens proberen te realiseren.

Ga dus na wat de ultieme wens is die jouw verhaal op gang brengt. 

Laat je daarbij nog eens inspireren door andere filmklassiekers, zoals The Wizard of Oz, waarin Dorothy het beroemde lied Over the Rainbow zingt over haar verlangen om te ontsnappen naar een wereld waar alle problemen verdwenen zijn.

Someday I'll wish upon a star and wake up where the clouds are far behind me where troubles melt like lemon drops, away above the chimney tops that's where you'll find me.Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.