Speel eens de verhalenarcheloog
13 december 2021 
2 min. leestijd

Speel eens de verhalenarcheloog

Had jij in je vroege kinderjaren een boek dat diepe indruk op je maakte? Zo’n boek dat je keer op keer las, waar je iedere keer weer om moest huilen en dat je bewaakte als een grote schat? 

Het eerste boek dat indruk op mij maakte was een heel fout boek.

Ik had het boek gekregen van een buurvrouw, die het graag weggaf aan een 7-jarig meisje met leeshonger. Op dat moment was dat exemplaar vermoedelijk al tientallen jaren oud, dus ik denk dat het ooit haar eigen jeugdboek was.

Ik heb het over Mariska de Circusprinses van Sandor Kis. 

Mariska is het dochtertje van een rijke boerenfamilie uit Hongarije, dat geroofd wordt door zigeuners. De zigeuners laten haar eerst in smerige kleding bedelen en verkopen haar daarna door aan een circus.

In de piste steelt ze de show als prinses Mariska, die optreedt met een rode roos in de zwarte haren.

Als ze op een keer op haar witte pony door de arena draaft, wordt ze herkend door haar hond. Zo vindt ze onverwachts haar ouders terug, die op de tribunes blijken te zitten.

Een onwaarschIjnlijk verhaal, maar des de groter de indruk die het boek op mij maakte.

Allereerst het schrikbeeld dat een meisje zomaar ontvoerd kan worden: mede door dit verhaal was ik jarenlang enorm op mijn hoede.

Ook het grote onverwachte weerzien met haar ouders maakte veel emoties los. Maar de belangrijkste reden waarom ik het boek echt gekoesterd heb was de ontdekking van Mariska’s talenten als stralende circusartiest.

Door deze vreemde speling van het lot werd zij ineens enorm gezien. 

Ik denk dat dit thema mij ook enorm bezighield. Ik voelde mezelf bepaald niet in het licht staan. Wie weet kunnen je talenten toch ineens ontdekt worden.

Het verhaal bracht me ook in contact met werelden die ik niet kende.

Hongarije was slechts het achtergronddecor van dit verhaal, maar door dit boek sprak dit land enorm tot mijn verbeelding.

Ik koos daarom dit land om er op de basisschool een werkstuk over te maken. Totaal niet handig, want er was nauwelijks informatie beschikbaar over landen die achter het IJzeren Gordijn verscholen lagen.

Daarom zag ik me gedwongen het Hongaars Verkeersbureau aan te schrijven, dat zich waarschijnlijk geen raad wist met de vragen van een basisschoolkind. Ze stuurden me wel een mooi stapel folders toe over het Balatonmeer en andere vakantieplekken.

Hongarije bleef in mijn hoofd hangen als geweldige vakantiebestemming.

Dus ook daarin werkte de invloed van het kinderboek door. In 1988 maakte ik een grote fietstocht door het land.

Maar terug naar Mariska. Met de ogen van nu is het een zeer neerbuigend verhaal, dat de Roma afschildert als kinderrovers.

De boeken waren bedoeld om nette kindertjes in de eerste decennia van de vorige eeuw ervan te doordringen dat zij blij moesten zijn met de beschaafde burgerwereld waarin zij leefden.

De auteursnaam Sandor Kis lijkt Hongaars, maar is het pseudoniem van een Nederlands schrijversechtpaar. Zij voelden zich kennelijk geroepen om deze boodschap onder kinderen te verspreiden.

Iedereen heeft verhalen die zijn blik op de wereld gevormd hebben. 

Het is interessant om je eigen verhalenarcheoloog te spelen en die verhalen op te diepen.

Waarom maakte het verhaal zo’n indruk? Hoe heeft een verhaal jouw blik op de wereld beïnvloed? Wat is er veranderd in hoe je het verhaal nu ziet?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.