Eigen stem | Verlegen

Het is verleidelijk om te denken dat grote sterren al vanaf jonge leeftijd op weg waren naar het podium. Vaak blijkt echter het tegendeel waar te zijn.

Neem bijvoorbeeld Hans Klok, die zichzelf beschreef als een onzichtbaar kind. Hij was niet goed in sport en niet bijzonder populair. Totdat hij iets ontdekte waar hij wel goed in was: goochelen.

Ondanks zijn talent schaamde hij zich als kind voor zijn liefde voor goochelen vanwege het slechte imago ervan. Konijnen uit hoge hoeden toveren, dat was niet waar hij hoge ogen mee dacht te gooien. 

Maar zijn fascinatie voor het ongrijpbare liet hem niet los.

De bewondering die hij ontving, wilde hij bovendien vaker voelen. Het bracht hem onder meer naar Las Vegas, waar hij avond aan avond optredens gaf. Nooit had hij durven dromen dat hij, dat jochie uit Purmerend, zou uitgroeien tot The fastest magician of the world.

Of neem een andere wereldberoemde Nederlander, Anton Corbijn. Hij groeide op in Strijen, een religieus dorp net onder Dordrecht, waar zijn vader dominee was. Hij beschouwde zijn geboortegrond als een 'zwart gat', zo vertelde hij in een interview.

Hij raakte gefascineerd door de muziekscène, maar durfde als verlegen tiener niet alleen naar een concert te gaan. Hij bedacht zich: wat nou als ik me voordoe als fotograaf? Daar zal niemand van opkijken, want fotografen zijn meestal alleen.

Met de camera van zijn vader maakte hij zijn allereerste foto.

Zijn talent werd nog niet onmiddellijk gespot: hij werd afgewezen voor de Kunstacademie en volgde een jaar MTS Fotografie in Den Haag. 

Maar hij zette door en ontwikkelde een unieke stijl, die door wereldberoemde popsterren omarmd werd. 

Adele had als kind al een passie voor muziek en zong in lokale koren. Ze groeide op in Tottenham, een van de armste wijken van Londen. Op veertienjarige leeftijd ontdekte ze haar talent voor songwriting en begon ze haar eigen nummers te schrijven.

Maar ze worstelde met zelfvertrouwen en voelde zich vaak onzeker over haar stem en uiterlijk. 

Adele brak in 2008 door met haar debuutalbum 19. Haar krachtige stem en eerlijke, emotionele teksten raakten een gevoelige snaar bij het publiek over de hele wereld. Ondanks haar immense succes is Adele altijd trouw gebleven aan haar roots en heeft ze haar bescheidenheid behouden. 

Het vinden van je eigen stem is een essentieel onderdeel van het proces om jezelf te laten zien aan de wereld.

Voelen waar je echt warm voor loopt, is daarbij vaak cruciaal. 

Voor Hans Klok was het ontdekken van zijn passie voor goochelen en het omarmen van zijn talent de sleutel tot het vinden van zijn unieke stem.

Anton Corbijn vond zijn stem door zijn verlegenheid te gebruiken als inspiratie voor zijn fotografische stijl, waardoor hij een unieke en herkenbare signatuur ontwikkelde. 

Voor Adele was het een reis van zelfontdekking en acceptatie, waarbij ze haar innerlijke kracht vond in haar eerlijke en emotionele teksten.

Door trouw te blijven aan zichzelf, overwonnen zij niet alleen hun verlegenheid, maar slaagden zij ook in om hun eigen stem te vinden en een blijvende indruk achter te laten in de wereld.


Dit is een voorpublicatie uit het boek Expeditie Eigen Stem dat ik op dit moment schrijf met Anja Neubauer.Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.