Het meisje met de twee hartjes | Boekbespreking
21 september 2020 
2 min. leestijd

Het meisje met de twee hartjes | Boekbespreking

Het Meisje met de twee Hartjes is een ontroerend verhaal over een wonderlijke zoektocht naar een onbekend gemis. Auteur Saskya Wiegel verbeeldt in dit verhaal haar eigen ervaringen als alleengeboren tweeling.

Hoe vertel je over een onverklaarbaar gevoel van eenzaamheid? Een diep gevoel van je niet gezien en begrepen voelen? 

Saskya Wiegel (eigenaar van trainingsbureau Expeditie Opvoeden) wist het niet. Jarenlang liep ze ermee rond.

Totdat ze op een dag ontdekte waar dat onbestemde gevoel eigenlijk vandaan kwam.

Ze bleek een deel van een tweeling te zijn, waarbij zij als enige levend ter wereld was gekomen. Alleen geboren tweelingen hebben vaak geen weet van een broertje of zusje in de baarmoeder. 

Toch heeft dat verlies onbewust effect op de manier waarop ze zich voelen en hoe ze in het leven staan. 

Na die ontdekking vielen alle puzzelstukjes voor Saskya op hun plaats. Er vloeide in één ruk een sprookjesachtig kinderboek uit haar pen: Het Meisje met de twee Hartjes.  Ze schreef een opgewekt en tegelijkertijd broos verhaal over de zoektocht van een meisje dat zichzelf niet begrijpt. 

Er is alleen een naam: Wendy. Dit meisje sjokt door artisjokvelden en ontmoet wonderlijke figuren zoals de Man met de Laatjes. Tot slot gaat ze te rade bij Purperen Pia: een expert in het helpen van mensen die iets kwijt zijn, maar niet weten wat.

Deze maand heeft Saskya het boek gepubliceerd.

Een emotioneel moment: alsof haar onbekende tweelingbroer of -zusje alsnog het levenslicht ziet. Via de weg van fictie heeft Saskya het onzegbare vorm weten te geven. Niet als ervaringsverhaal, maar als een fantasievolle reis. Barbara van den Berg maakte er illustraties bij die de sfeer prachtig verbeelden. Stoer en teer tegelijkertijd. 

Het Meisje met de twee Hartjes is een grappig en avontuurlijk boek dat allereerst voor kinderen bedoeld is. Kinderen die misschien ook wel een deel van een tweeling zijn, want er overlijden heel wat tweelinghelften tijdens de zwangerschap. Het gevoel van onbekend gemis zit in het kinderverhaal tussen de regels door geweven.

Daarmee zit er ook een dubbele hartwaarde in dit boek.

Want het verhaal verbeeldt een universeel gevoel van onbekend verlies, dat veel verder reikt dan voortijdig overleden tweelinghelften. Vanwege die diepere laag is dit een ontroerend verhaal voor iedereen die dat onbestemde gevoel herkent. 

    

 

Meer weten over Het Meisje met de Twee Hartjes?

Titel: Het Meisje met de Twee Hartjes 

Verhaal: Saskya Wiegel

Illustraties: Barbara van den Berg 

Uitgave: Expeditie Opvoeden, 2020

Het boek is verkrijgbaar via Expeditie Opvoeden              

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.