Plakkracht | Vonken trekken met een stofzuiger
04 maart 2022 
1 min. leestijd

Plakkracht | Vonken trekken met een stofzuiger

Een verfijnd gedekte tafel is de perfecte setting voor originele handelingen, vindt Joeri. Als chef-kok zoekt hij naar manieren om zijn gasten in dit decor maximaal te verrassen. 

Een stikstofwalmpje, een slinger van siroop of een minivlam, het kwam allemaal langs bij de gasten van zijn restaurant. Ja, Joeri houdt ervan iets innovatiefs te doen. 

Laatst kreeg hij opnieuw een brainwave. 

Wat als de ober aan tafel niet iets toevoegt, maar juist iets weghaalt? Hij bedacht vervolgens een elegant zuigertje, waarmee de ober een laag onooglijk poeder wegzuigt op het bord van de gast. Als al het poeder verdwenen is, wordt een eetbaar schilderijtje zichtbaar. 

Als je bij Joeri gaat eten beleef je aan tafel een feestje, dat je nog lang bijblijft. 

Wanneer jij een missie uit te dragen hebt, dan is zo'n onverwachte belevenis ook van groot belang. Jouw publiek wil een vonk voelen bij jouw aanbod of wat jij maar te bieden hebt. 

Daarvoor heb je krachtige teksten nodig. En net als Joeri kun jij mensen verrassen door iets weg te halen: het gruizige poeder in je teksten. 

Of beter gezegd: het slaappoeder. 

Ik doel daarmee op woorden die zo algemeen gebruikt worden, dat ze het brein op geen enkele manier meer prikkelen. Het zijn woorden die je lezer in slaap sussen. 

Je kent ze vast wel: efficiënt, klantvriendelijk, kwaliteit, duurzaam, verbinding, transitie, leiderschap, transparant. Of het is prikkelarme taal die niets meer zegt: het eerlijke verhaal, duurzame groei, we bewegen naar de toekomst...

Als je je eerste versie geschreven hebt, haal dan de stofzuiger over je tekst om alle slaapverwekkende woorden te verwijderen. Vul de gaten royaal op met toverbalwoorden: onverhoedse woorden die je lezer even kietelen, opfleuren of misschien wel verbluffen. 

Toverballen vervelen niet snel. Je kunt erop sabbelen, zodat ze van kleur verschieten. Ze hebben meerdere lagen. Ze zijn heerlijk voor het brein, want dat springt ‘aan’ door nieuwe dingen. En ze hebben natuurlijk plakkracht

Nog meer vonken trekken in het brein? 

Leer dan hoe je zelf met plakkracht schrijft. Voorbij de clichés, met directe prikkelingen voor het brein. 

Want plakkracht inzetten in je schrijfwerk betekent invloed uitoefenen. Als je niet krachtig kunt schrijven komen mensen niet. Pas als mensen het herkennen, als het ze raakt, als ze meteen begrijpen wat je bedoelt, dan komen ze in actie. 


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.