Drie troostrijke redenen om je troeteldraak te koesteren
13 februari 2019 
2 min. leestijd

Drie troostrijke redenen om je troeteldraak te koesteren

Heb jij ook dat stemmetje in je hoofd dat nare dingen tegen je zegt als je een grote stap wilt maken of je vleugels uit wilt slaan? Het is je troeteldraak. En er zijn belangrijke (en troostrijke) redenen om hem te koesteren.

Je herkent waarschijnlijk wel deze stemmen:

  • Wie zit er op jou te wachten?
  • Wie denk jij wel niet dat je bent? 
  • Het is allemaal al eerder gedaan.
  • Daar kun je nooit je geld mee verdienen.
  • Daar ben je veel te oud voor... 

En deze hele venijnige: je kunt al die verwachtingen niet waarmaken, dus zoek het succes vooral niet op. Als creatievelingen en als professionals die sterk met de inhoud bezig zijn, hebben we allemaal dit soort gedachtetreintjes. 

We hebben ook allemaal onze strategieën om hem een kopje kleiner te maken. Sommigen geven die interne ratelaar een maffe naam om hem op afstand te houden. 

Kritische Karel. Muppet. Jolanda Jengel. 

Ik heb ook lang geprobeerd om deze lastpost onschadelijk te maken, te negeren of in ieder geval op veilige afstand te houden.

Inmiddels noem ik hem mijn troeteldraak.

Ik heb een haat-liefdeverhouding met dit beest, maar hij hoort wel bij mij.Troeteldraak Illustratie: Sabine Verkoren  

Het is belangrijk om je troeteldraak te omarmen. En dit is waarom:

#1. De troeteldraak geeft betekenis aan je werk.

Juist omdat het zo moeilijk is om de kritische stemmetjes te overwinnen, wordt het werk de moeite waard. Ik geef toe: dit is een ander perspectief dan je meestal hoort. Maar wat zou er gebeuren als ieder boek zich in een vloeiende beweging laat schrijven? Of als ieder plan in vliegende vaart tot uitvoering gebracht wordt? Wat valt er dan te vieren? 

Echte impact bereik je niet meteen. Het vraagt om commitment en doorzettingsvermogen. Er staat iets op het spel. 

De troeteldraak is daarbij een vaste reisgenoot. Soms is ie heel hinderlijk. Maar als je voor de lange termijn gaat, heb je wel echt iets voor elkaar gekregen. 

#2. De troeteldraak waarschuwt dat je doorslaat in perfectionisme.

Perfectionisme is vaak een manier om kritiek van anderen te ontlopen. Blijkbaar is het belangrijker wat anderen van je denken dan wat je er zelf van vindt. Geef je troeteldraak de kans om dit signaal aan je door te geven, zodat je weer aan je echte wensen gehoor kunt geven. In mijn online programma Op Pad naar je Schat ga ik daar uitgebreid op in.

#3. De troeteldraak helpt om zelftwijfel te overwinnen.

Dat vermogen is uiteindelijk veel belangrijker dan talent, zegt Steven Pressfield, de auteur van het invloedrijke boek The War of Art over weerstand en uitstelgedrag. Het is onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling om er telkens weer mee te leren omgaan. De troeteldraak verdwijnt niet zomaar naar de achtergrond. 

Elke keer weer moet je hem weer in de ogen kijken, ook als je ouder en meer ervaren wordt. 

Maar je wordt er wel sterker van. Je leert dat je andere meningen kunt laten voor wat ze zijn. Je kunt de keuzes maken die bij jou passen. En zo nodig zet je de joker in: schraap de moed bij elkaar om te doen wat je moet doen. 

Drie durfminuten zijn genoeg om Iemand om hulp te vragen, jezelf zichtbaar te maken of een knoop door te hakken.

Eigenlijk moet je dollen met je troeteldraak.

Niet wegblaffen, maar hem (of haar) een aai over de bol geven. Zeggen: ha, daar ben je weer. En doorgaan met het uitvoeren van je wensen, je ideeën, je big plan

Want er is uiteindelijk niets vervullender dan je droom waarmaken.





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.