Klauter uit je ingesleten denkgroef
21 augustus 2018 
4 min. leestijd

Klauter uit je ingesleten denkgroef

Heb jij het gevoel dat telkens dezelfde soort dingen bedenkt of dat je rondjes draait? Een kleine verandering van denkrichting kan grote gevolgen hebben! Vijf tips om uit je ingesleten denkgroef te komen en nieuwe creatieve impulsen te krijgen.

Je levert prima werk af. Je weet wat je moet doen om voldoende resultaten te halen. Andere mensen zijn best tevreden met je werk. Maar voldoende is vaak niet genoeg om echt blij van te worden, ook al voelt het comfortabel. 

Na enige tijd wil je gewoon meer. Het beste uit jezelf halen. Floreren met je talenten. Als (creatieve) professional bereik je na enige tijd een punt vanwaar je niet verder komt. Vaak ben je je daar heel goed van bewust. 

Maar weten en er wat aan doen, daar zit een wereld tussen. 

En dat komt omdat we allemaal routines hebben, die ons in hetzelfde denkspoor houden. Routines zijn voor dagelijkse activiteiten erg nuttig, maar kunnen je ook enorm beperken als je wilt doorgroeien.

Wat in ieder geval helpt is permanente nieuwsgierigheid.

Ga er simpelweg vanuit dat er een heleboel dingen zijn die je níet weet, juist ook als je je op bekend terrein bevindt. Je eigen vakgebied bijvoorbeeld. Socrates zei het al: Ik weet dat ik niets weet. Het werd voor hem een manier van leven. In de Engelse taal heb je slechts twee woorden nodig om deze levenshouding samen te vatten: what else

Als je je dit voortdurend afvraagt, ontdek je dat er volop mogelijkheden zijn om andere invalshoeken te bedenken. Je ziet kansen om een andere aanpak te kiezen dan de vertrouwde werkwijze. En je ziet dat er nog veel meer in de wereld te koop is. Kom uit je denkgroef 

Daarvoor moet je uit je ingesleten denkgroef komen. Hierbij vijf tips om daaruit te klauteren en het routinespook uit de weg te ruimen:

1. Wijzig je manier van kijken

We doen vaak dingen uit gewoonte. Om op nieuwe ideeën te komen en je werk een stuk frisser en beter te maken, hoef je vaak maar een klein dingetje uit die routine te veranderen.

Zo kijken we vaak van links naar rechts. Vervang dat eens door aandachtig van rechts naar links te kijken. Deze tip kwam ik tegen op de lezenswaardige website Kronkeling van fotograaf/blogger Elvira Smit.

Omdat dat niet automatisch gaat, is de kans veel kleiner dat je hersens van alles op de automatische piloot invullen. Je kunt ook diagonaal kijken, van links boven naar rechts beneden of van rechtsboven naar links beneden. Het gaat erom dat je het doelbewust anders doet en daardoor met aandacht kijkt.

2. Verander van denkrichting

Wat gebeurt er als je je niet meer focust op de analyse van het probleem, maar je verbeelding inzet om de oplossing te zien?

Een geweldige manier om van 'denkrichting' te veranderen is het stellen van de Wondervraag. Daarbij stel je je voor dat je in een heerlijke slaap valt. Als je ontwaakt is er een wonder gebeurd: je vraagstuk is ineens opgelost.

Wat is het eerste waar je aan merkt dat het wonder heeft plaatsgevonden?

3. Ga wandelen

Charles Darwin legde in zijn tuin een speciaal parcours aan voor zijn dagelijkse loopmeditaties. En we weten allemaal waar zijn denkwerk uiteindelijk toe geleid heeft: een radicaal andere denkwijze over het ontstaan en ontwikkeling van het leven op aarde. Een mindshift dus: een geweldig voorbeeld van iemand die uit de denkgroef kwam!

Volg zijn voorbeeld en onderbreek je werk iedere dag voor een wandeling. Lang of kort, dat maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je in beweging bent, want daardoor activeer je je hersenen op een andere manier. Bovendien krijgt je humeur vaak een oppepper.

Plan je pauzes in en neem dat serieus! Zet het in je agenda. Als je een afspraak met jezelf maakt en daarvoor echt een tijdstip vastlegt, dan ben je ook eerder geneigd het daadwerkelijk te doen.

4. Laat je bevragen

Krijg jij wel eens vragen over jouw vakgebied? Ontvang je wel eens verzoeken voor interviews, bijvoorbeeld van studenten of vakbladen? Denk niet te snel dat je daar geen tijd voor hebt of dat deze tijdsinvestering jou niets oplevert. Want het is juist wel de moeite waard! Door vragen van anderen sla je namelijk paden in die je zelf nog niet kent.

Je wordt ertoe gebracht om dingen onder woorden te brengen die voor jou vanzelfsprekend lijken, maar voor anderen bepaald geen gesneden koek zijn. 

Daardoor kom je op nieuwe ideeën, wordt je uit je vaste denkpatronen gehaald en leer je vaak ook nog eens nieuwe dingen over je vak of over jezelf. Ik heb zelf op deze manier vaak ideeën opgedaan voor nieuwe blogs.

5. Bouw positieve prikkels in

Om uit je comfortabele routinegedrag te komen, nieuwe impulsen te krijgen en het plezier terug te vinden, is het dus belangrijk dat je andere dingen doet dan anders om weer de inspiratie terug te vinden in je werk.

En dat is lang niet altijd makkelijk. Want als het goed gaat, ben je geneigd om je vaste succesrecepten te volgen. Je bent bang om te verliezen wat je tot nu toe hebt opgebouwd. Juist als je iets doet wat anders is dan anders, slaat de onzekerheid toe.

Om toch tot vernieuwing te komen, daarom ook nog deze belangrijke tip: bouw positieve prikkels in waardoor je op die momenten van onzekerheid doorzet. Regel een beloning voor jezelf: een fijn boek, een afspraak met een bekende, muziek. 

Of zoek steun van iemand die je bemoedigt en opbouwende feedback geeft.

Op deze manieren rek je je denkraam op en leg je meer verbindingen met bestaande kennis en ervaring. What else? Ik lees je reacties graag!

 





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.