Eigen stem | Uit de kramp
Het zijn elke keer dezelfde soort verzuchtingen die ik hoor bij de deelnemers aan mijn programma’s en coachtrajecten. Ze worstelen met de vraag of ze wel genoeg te bieden hebben en niet te opdringerig overkomen.

“Op een of andere manier schiet ik in een kramp als ik het gevoel heb dat ik mezelf moet ‘verkopen’," zeggen ze vaak.

Meestal horen ze dit soort stemmetjes:

  • Wat als niemand mijn programma/blog/aanbod presentatie leuk vindt?
  • Wat als ze het te duur vinden en mij als een geldwolf beschouwen?
  • Wat als ik mensen lastig val met mijn verhaal, mails of posts op sociale media?
  • Wat als niemand iets koopt of zich aanmeldt?
  • Wat als ze ontdekken dat ik maar wat doe?
  • Wat als mensen me niet goed genoeg vinden?

Herkenbaar? Als jij een beetje lijkt op mijn deelnemers, vul je dit lijstje waarschijnlijk moeiteloos aan.

Deze twijfels hebben iets gemeenschappelijk: ze gaan allemaal over jou. Over jouw angsten en twijfels, jouw perfectiestress, jouw schrijftwijfel, jouw zacht-knarsende gebrek aan zelfvertrouwen.

Je aandacht is volledig op jezelf gericht. 

Gelukkig kun je daar iets aan doen. Want de grootste kracht van de mens is het vermogen om van perspectief te veranderen.

Focus je niet op je eigen ongemak, maar op de mensen voor wie je het doet. Zoals Mahatma Gandhi zei: The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others."

Richt je daarom op de manier waarop jij kunt helpen:

  • Op de waarde die je levert zodat ze hun probleem oplossen.
  • Op de inspiratie die jij geeft in jouw presentatie.
  • Op de nieuwe inzichten die jij biedt.

Kruip in de huid van je afnemer (klant, gebruiker, collega, teamleden, wat voor jou van toepassing is) en zet je creatieve vermogens in om vanuit hen te denken. Waar dromen zij van? En dan echt in hun diepste vezels?

Wat is hun ideale leven? En wat kun jij doen om hun dromen waar te maken of hun obstakels uit de weg te ruimen?

Het gaat niet om jouw aarzelingen, maar om waarde voor de ander. 

Zodra je met de ander bezig bent, kom je gemakkelijk uit de kramp en smelt je eigen onzekerheid weg. Probeer het maar uit!

Binnenkort vertel ik je hoe je nog meer stappen zet. Stappen die jou zeker gaan helpen om meer rust en zelfvertrouwen te ervaren bij het uitdragen van je verhaal. Want je doet het ergens voor!

Tot dan!Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.