Signatuurverhaal | Welke herinnering hebben mensen aan jou?
11 december 2019 
2 min. leestijd

Signatuurverhaal | Welke herinnering hebben mensen aan jou?

Welk verhaal wordt er over jou verteld? Is dat een verhaal met humor? Denken ze aan jou vanwege je eigenaardige gewoonten? Je vermogen om mensen bijeen te brengen en inspirerend leiderschap te tonen? Of misschien toch vanwege je klaagverhalen…?

“Storytelling is the business of remembering”, wordt wel eens gezegd. 

Verhalen laten ons gebeurtenissen langer onthouden en doorvertellen, of dat nou gaat om het verhaal over jouw innovatietraject, jouw leiderschapsvisie of je persoonlijke verhaal.

We zijn allemaal creators van verhalen

Want we kunnen niet anders dan betekenis geven aan gebeurtenissen. Deze verhalen kun je sturen, voor jezelf en voor anderen. 

De woorden die je kiest doen ertoe. Ze nestelen zich in het hoofd. 

Dat geldt ook voor de accenten die je legt. En voor de invalshoek die je kiest. 

Met 'verhaal’ doel ik hier niet op een plot zoals in een spannend boek, maar de manier waarop je betekenis geeft aan een situatie. 

We interpreteren immers altijd onze emoties en de manier waarop we gehandeld hebben. Verander je iets – bijvoorbeeld door in- of uit te zoomen - dan verandert het hele verhaal. 

Dan kun je maar beter een verhaal vertellen waarmee je jezelf en anderen inspireert.

Stoppen met je ochtendhumeur

Deze manier van kijken heeft grote gevolgen. Het verhaal dat je vertelt over jezelf, je team of je organisatie, lokt namelijk ook het bijbehorende gedrag uit. Tal van experimenten in de psychologische wetenschappen laten dat zien. 

Wie in zijn verhaal niet meer zeurt, zal veel aardiger en milder worden. 

Ik ken een vrouw die gewoon besloot om van de ene op de andere dag te stoppen met haar ochtendhumeur. Sindsdien is ze veel opgewekter. En haar omgeving natuurlijk ook.

Mijn tip: verzamel inzichtmomenten

Dat zijn momenten waarop je met andere ogen naar een gebeurtenis ging kijken, waardoor je weer licht aan de tunnel zag. Die momenten rijg je aan elkaar tot een nieuw verhalensnoer. 

Het mooie is dat we altijd weer nieuwe verbanden zien waardoor het verhaal ineens logisch wordt. Je gebruikt de ‘vermicelli’ in je leven om er op creatieve wijze iets nieuws van te maken: het zijn losse stukjes die je in elkaar past. 

Aan jou de keuze om de kracht van jouw verhaal in te zetten en daarmee sturing te geven aan je eigen bestaan.

Welk verhaal vertellen ze over jou?

Hoe je dat precies doet lees je in mijn boek Jongleren met Vermicelli - creëer en leef je verhaalMet fijne schrijf- en reflectie-oefeningen.     


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.