Zeven manieren om in je flow te komen
16 juli 2013 
4 min. leestijd

Zeven manieren om in je flow te komen

In je flow komen, hoe doe je dat? Zeven manieren om simpel en snel in je flow te komen als je uitstelgedrag vertoont.

Je hebt een idee en zit startklaar om te beginnen…. yes, ready! En dan ga je toch liever je administratie doen, je kat knuffelen, je lade met troep uitmesten, de plantjes water geven of een kop koffie halen.

En daarna ga je natuurlijk ‘echt aan het werk’, zo beloof je jezelf.

Niet dus. Keer op keer stel je je werk uit.

En als je er van een afstandje naar kijkt is dat best gek. Want je houdt van je werk en bent gek op nieuwe dingen bedenken. Een concept bedenken of een voorstel maken, geen punt. Je hebt zelfs een streep door je agenda gezet om jezelf hiervoor helemaal vrij te houden.

Maar als je ervoor gaat zitten, lijkt de stroom ideeën voor die klus plotsklaps tot stilstand te komen. Hoewel je donders goed weet hoeveel energie de uitvoering van je idee je oplevert en hoe belangrijk het voor je is, ga je op het moment suprême toch liever andere zaken doen.

Vaak gaat het om taken die niet belangrijk zijn of best uitgesteld kunnen worden. Huishoudelijke klusjes bijvoorbeeld. Of je gaat alle sociale media nog eens checken. Maar omdat je de andere klusjes voortdurend voorrang geeft, schiet aan het einde van het liedje jouw geplande werk erbij in.

Herkenbare obstakels?

Je bent niet de enige die hier regelmatig last van heeft. Zeker nu veel mensen sinds 'corona' in hun piere-eentje hun klussen moeten zien te klaren. Maar frustrerend is het wel. Daarom is het handig dat je weet hoe je snel de staat van flow bereikt, zodat je lekker productief je ideeën uitvoert.

Met onderstaande checklist kom je sneller en vaker in de flow. Dit bevordert niet alleen je productiviteit, maar je voelt je er uiteindelijk ook veel lekkerder bij.

1. In een flow: kies een passende uitdaging

Maak het jezelf niet te moeilijk. Maar kies ook niet iets dat te simpel is! Bij een te makkelijke taak verveel je je snel. En dat stimuleert niet erg om eraan te beginnen. Te VEEL uitdaging helpt ook niet. Dan is juist de drempel te hoog en raak je gemakkelijk gefrustreerd. Je bent het meest in je element wanneer je iets doet waar je goed in bent en plezier in hebt.

Het allermooist is het wanneer de uitdaging net wat groter is dan wat je tot nu toe deed. Kies dus een taak waarmee je je grenzen lichtjes oprekt. Dat geeft een kick!

2. Kies je meest creatieve moment van de dag

Weet jij op welke uren je het meest productief bent? Houd een week lang een logboekje bij, waarin je noteert wanneer je alert of vermoeid bent. Vroeg opstaan is vaak goed voor de helderheid van geest.

Kies dat moment uit als je vaste tijdstip voor creatieve werkzaamheden. Maak er een gewoonte van om iedere dag op dat tijdstip aan het werk te gaan, want regelmaat helpt om gemakkelijker tot actie over te gaan.

De schrijver Gustave Flaubert adviseerde: Be regular and orderly in your life so that you may be violent and original in your work.

3. Breng jezelf in de juiste werkstemming

Met wat beweging als warming up ga je veel makkelijker aan de slag. Beweging zet namelijk je hersenen in de aan-stand. Experimenteer met muziek om uit te vinden waar je lekker op werkt. Muziek is namelijk een creativiteitstrigger, omdat de klanken en ritmes allerlei nieuwe associaties oproepen.

Een goede keus is Canto Ostinato van Simeon ten Holt omdat deze muziek je in een vast ritme brengt. Denk ook aan de muziek van Einaudi.

Mijn persoonlijke favoriet is trouwens Canon in D van Johann Pancelbel.

4. Ontwerp een ritueel

Creëer een ritueel dat de start markeert van je creatieve werk. Hiermee bereid je je brein voor om naar de flow te gaan. Topsporters steken vaak eerst hun handen in de lucht of maken een andere beweging voordat ze hun sportprestatie gaan leveren. Ze hebben in hun hersenen een automatische koppeling tot stand gebracht: eerst deze beweging, dan knallen.

Deze koppeling staat bekend als de Pavlovreactie: de hond van de Russische onderzoeker Ivan Pavlov ging al kwijlen als hij eten verwachtte. Als je zo’n ritueel nog niet hebt, dan bedenk je er zelf één.

Gebruik bijvoorbeeld een favoriete pen, notitieblok, computerprogramma, schildersdoek of ander gereedschap voor je geplande activiteit. Ook muziek, al genoemd bij het vorige punt, kan zo'n ritueel zijn.

Houd dit een aantal weken vol, zodat het een automatisch proces wordt. Je kunt ook met smaken experimenteren. Schenk jezelf bijvoorbeeld thee of koffie met een bijzondere smaak, zo mogelijk in een mok die je voor deze activiteit reserveert. De gewone kop koffie is niet voldoende, want die is niet uniek genoeg. Je hersenen moeten echt een startsein krijgen: nu ga ik in de flow.

5. Leid jezelf om de tuin

Dit vind ik de allerbeste tip.Zeg gewoon tegen jezelf: “Ik ben niet echt aan het werk aan dit stuk, ik kijk er alleen even naar.” Natuurlijk houd je jezelf voor de gek met zo’n opmerking. Maar het eigenaardige is dat je voor je brein hiermee toch de drempel verlaagt. Je raakt in een ontspannen stemming, omdat de druk eraf is.

6. Schakel afleidingen uit

Je blijft langer in de flow als je geen andere zaken aan je hoofd hebt. Zet water, koffie of thee naast je neer en iets te eten. Zet je mobiel op stil, schakel je e-mail uit en regel dat je een tijd lang niet gestoord wordt op je werkplek. Komen er allerlei gedachten in je hoofd op die niets met je directe (creatieve) werk te maken hebben?

Schrijf ze op een apart vel en leg het papier weg. Later kun je deze punten nog eens nalopen en uitwerken. Klinkt simpel toch? Het is een kwestie van doen.

7. Begin gewoon

Dwing jezelf om een beginnetje te maken. Al weet je nog niet precies wat je wilt gaan doen, er zijn ook al enkele dingen die je wél weet. Ga wat schilderen, fotograferen, schrijven, muziek maken of wat je maar van plan was om te gaan doen. Zie het als opwarmer. Gaandeweg kom je tot concretere ideeën.

Als de flow je te pakken heeft, kom je niet snel meer uit die heerlijke stemming.

Nog een extra tip: als je deze activiteiten hebt uitgevoerd, beloon jezelf dan daarvoor. Even ontspannen, een lekker drankje of iets anders dat jij fijn vindt. De beloning is prettig, maar heeft nog een ander doel.

Je beleeft een positieve ervaring en legt de link met je nieuwe creatieve gewoonte. En dat helpt je om het vaker te doen.






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.