Hoe je je hart hoort als je hoofd zo druk is
10 december 2020 
1 min. leestijd

Hoe je je hart hoort als je hoofd zo druk is

Hoe belangrijk is het voor jou om te reflecteren? Na te gaan of je wel echt de goede keuzes maakt? Of om te onderzoeken of je gevangen zit in een bepaald verhaal dat niet meer werkt voor jou?

Als ik één ding als ondernemer geleerd heb, dan is wel dat je voortdurend gedwongen wordt om de zeilen bij te stellen. Loopt alles eindelijk als een zonnetje? Fijn dan, want de volgende uitdaging dient zich al weer aan.

Dit coronajaar zette alles op scherp. 

Plannen die aan het begin van dit jaar nog super haalbaar en realistisch leken, vielen in het water of moesten op zijn minst drastisch bijgesteld worden. Ondernemer of niet, bijna iedereen werd fors uit zijn comfortzone gesmeten.

Voor mij is reflectief schrijven een belangrijk ritueel om het jaar af te sluiten en opruiming te houden in mijn hoofd. Door de losse eindjes en warrige gedachten om te zetten in taal kan ik weer open staan voor nieuwe dingen.

Bezinnen is ergens woorden aan geven, las ik ergens. 

Mooi. Terugblikken en vooruitkijken op papier geeft overzicht en inzicht. Met reflectief schrijven kun je snel en diepgaand uitvinden waar je staat en wat je richting is.

Op dit moment werk ik daarom aan mijn creatieve jaarverslag, mijn traditionele terugblik op het afgelopen jaar.

Een heerlijke klus. Het schrijven structureert, laat verbanden zien en zet het hele verhaal in perspectief. Het helpt ook om me te laten leiden door positieve vragen in plaats van blokkerende gedachten.

En om mijn hart te horen als het hoofd zo druk is.

In het boek Jongleren met Vermicelli staan vragen om je hierbij op weg te helpen.

Ook zijn er deze maand twee interviews met mij verschenen in Flow Magazine ('Gun jezelf een nieuwe ik') en Tekstblad met bijbehorende schrijfreflectie-oefeningen. Enjoy!
Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.