Excelleren | Net als Nemo in de flow
23 april 2022 
2 min. leestijd

Excelleren | Net als Nemo in de flow

Ken je Nemo nog, dat clownsvisje uit de film Finding Nemo? Op zijn avontuurlijke tocht door de oceaan liet hij zich spontaan meevoeren in de Oost-Australische golfstroom.

Aangemoedigd door een knotsgekke schildpaddenfamilie gleed hij in een wervelende waterkolk, waarin alles vanzelf leek te gaan.

Eerlijk gezegd is deze flow de bubbelende staat-van-zijn waarin ik zelf het liefst rond spartel. Het kan me niet lang genoeg duren.

Jij ook?

Toch is er wel iets voor nodig om in die geweldige creatiebubbel te komen. 

De juiste omstandigheden bijvoorbeeld.

Vaak weet je best hoe je die omstandigheden een beetje naar je hand kunnen zetten.

Je bent vanochtend misschien extra vroeg opgestaan om aan je creatieve project te werken. In de ochtend ben je op je scherpst, weet je van jezelf.

Lekker aan de slag.

Maar dat is vaak niet genoeg. 

Je hebt ook 'werkmateriaal' nodig. En de rust om daadwerkelijk te gaan creëren. Want al is het verlangen er wel, ik hoor heel vaak mensen die er toch op een of andere manier niet aan toekomen om regelmatig aan hun creatieve producten te werken.

Vaak zitten er gedachten en overtuigingen in de weg.

Allemaal showstoppers.

Dan komt het aan op goede creatieve gewoonten. 

Je kent om te beginnen jouw creatiestijl (Mozartiaan of Beethovenaar), waar ik al eerder over schreef.

Maar ook heb je voorwerk gedaan door je persoonlijke ideeënradar aan te zetten.

Als je een interessante podcast hoort, een tijdschrift doorbladert of een presentatie hoort, heb je jezelf afgevraagd hoe je er iets mee kan doen voor je eigen werk.

Je luistert met aandacht naar verhalen die mensen om je heen vertellen. Of je let op de vragen die mensen aan je stellen.

Je bent daardoor meer bewust van mogelijke aanknopingspunten voor je eigen werk.

Maar je doet nog iets. Je hebt er notities van gemaakt of je hebt een andere manier ontwikkeld om inspiratie vast te leggen.

Soms vind je iets alleen maar 'interessant', maar je hebt het toch genoteerd.

Het vastleggen van ideeën en losse eindjes is een super goede creatieve gewoonte, waarmee je het jezelf veel makkelijker maakt om te gaan flowen.

Als je blog wilt schrijven, een video opneemt of een podcast produceert, heb je namelijk een riante lijst met ideeën beschikbaar. Je hoeft maar te grasduinen in deze lijst en er iets uit te kiezen dat past bij jouw doel van dat moment.

En dan ga je creëren. 

Net als Nemo werp je jezelf in de golfstroom. Je laat je gedachten gaan. Je weet dat je de wijsheid hebt om in het moment te doen wat nodig is.

Wil je meer weten over die creatieve gewoonten? 

Ontdekken waar jouw persoonlijke knoppen zitten om tot creatie te komen? En natuurlijk echt aan de slag gaan?

Schrijf je in voor de Verhalenmail en blijf zo op de hoogte.

Happy flowing!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.