De flowversneller
16 februari 2021 
3 min. leestijd

De flowversneller

Je hebt een idee en zit startklaar om te beginnen.

En dan ga je toch liever je administratie doen, je kat knuffelen, je lade met troep uitmesten, de planten water geven of een kop koffie halen. En daarna ga je natuurlijk ‘echt aan het werk’, zo beloof je jezelf. Niet dus.

Keer op keer stel je je werk uit.

Ik heb daar ook een handje van. En als ik er van een afstandje naar kijk is dat best gek. Want ik hou van mijn werk en ben gek op nieuwe dingen bedenken. Ik houd dagdelen in mijn agenda hiervoor zelfs helemaal vrij. 

Maar als ik ervoor ga zitten, lijkt de stroom ideeën voor die klus plotsklaps op te drogen. Hoewel ik donders goed weet hoeveel energie de uitvoering van dit idee mij oplevert, ga ik op het moment suprême toch liever andere zaken doen. 

Vaak gaat het om taken die niet belangrijk zijn of best uitgesteld kunnen worden. Aan het einde van het liedje schiet mijn geplande werk erbij in.

Heb jij ook last van uitstelgedrag?

Dit uitstelgedrag heeft heel vaak te maken met de gedachten die je over jezelf hebt of over je taak. 

Je vindt het bijvoorbeeld erg lastig om fouten te maken, waardoor je de lat enorm hoog legt. Tja, als die lat zo hoog ligt, dan is het wel begrijpelijk dat je er liever niet aan begint. 

Maar frustrerend is het wel. En een spannende stap wordt niet minder spannend als je langer wacht. 

Daarom is het handig dat je weet hoe je snel de staat van flow bereikt, zodat je lekker productief je ideeën uitvoert. Want dan ontstaat er eigenlijk een flow-versneller: door het boeken van een kleine vooruitgang geef je jezelf een mentale oppepper. En daardoor heb je weer zin om door te gaan.

Met nog meer flow als gevolg.

Dankzij de onderstaande tips kom je sneller en vaker in de flow. Dit bevordert niet alleen je productiviteit, maar je voelt je er uiteindelijk ook veel lekkerder bij. Want flow lijkt heel veel op de mentale staat van verliefdheid.

1. Rek je grenzen een ietsjepietsje op

Maak het jezelf niet te moeilijk. Maar kies ook niet iets dat te simpel is. Bij een te makkelijke (routineuze) taak verveel je je snel. En dat stimuleert evenmin om eraan te beginnen. 

Te veel uitdaging helpt ook niet. Dan is juist de drempel te hoog en zie je allerlei beren op de weg. Of je taak is niet overzichtelijk genoeg. Daarom is dit een belangrijk punt: je bent het meest in je element wanneer je iets doet waarbij je uitdaging net wat groter is dan wat je tot nu toe deed. 

Kies dus een taak waarmee je vertrouwd bent, maar waarmee je wel je grenzen lichtjes oprekt. Dat geeft een kick.

2. Rek ook jezelf op

Schudden voor gebruik, dat staat vaak op een pak vruchtensap. En zo’n handige gebruiksaanwijzing zouden we ook wat vaker op onszelf van toepassing mogen verklaren. Want je mag jezelf ook best even schudden voor gebruik. 

Met wat beweging als warming up ga je veel makkelijker aan de slag. Beweging zet namelijk ook je hersenen in de goede stand. Dat geldt trouwens voor allerlei soorten beweging. Niet voor niets wordt wandelen de hemel in geprezen.

3. Leid jezelf om de tuin

Dit vind ik de allerbeste tip. Even simpel als slinks. Zeg gewoon tegen jezelf: “Ik ben niet echt aan het werk aan dit artikel/werkstuk/taak, ik kijk er alleen even naar.” Natuurlijk houd je jezelf voor de gek met zo’n opmerking. 

Maar het eigenaardige is dat je voor je brein toch de drempel verlaagt. Je raakt in een meer ontspannen stemming, omdat de druk eraf is. En dat werkt als een tierelier (en jij ook). Dwing jezelf daarom om een beginnetje te maken. Al weet je nog niet precies wat je wilt gaan doen, er zijn ook enkele dingen die je wél weet. 

Zie het als opwarmer. Gaandeweg kom je vanzelf tot concretere ideeën. Voor je het weet ben je volop bezig met de uitvoering van je idee. Als de flow-stemming jou eenmaal te pakken heeft, maak je meters en ga je vliegen. 

Nog een extra tip:

Als je deze activiteiten hebt uitgevoerd, beloon jezelf dan zo snel mogelijk.

Even ontspannen, een lekker drankje of iets anders dat jij fijn vindt. Deze beloning is prettig, maar heeft nog een ander doel: je beleeft onmiddellijk een positieve ervaring en legt de link met je nieuwe creatieve gewoonte. 

Doe dat daarom echt meteen na de afronding: uitgestelde beloningen hebben hierbij geen nut voor je hersenen. 

In de flow raken betekent je (angst)gedachten afleiding bezorgen. Dat werkt. 

Fijne dag!





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.