Alle beetjes stapelen zich op
06 januari 2020 
1 min. leestijd

Alle beetjes stapelen zich op

Alle beetjes helpen. Want veranderen is een opeenstapeling van een heleboel beetjes.

Nieuwe doelen formuleren, het hoort er een beetje bij aan het begin van een nieuw jaar. 

Zo dacht ik weer terug aan een jaar geleden. Tegenover mijn nieuwe coach formuleerde ik de doelen waar ik aan wilde werken. Terwijl ik die doelen uitsprak, voelde ik me ineens enorm moedeloos. 

Want de doelen die ik zojuist genoemd had, waren al veel vaker langsgekomen in mijn leven. Het ging over controledrang en de angsten die ik ermee wilde beheersen. 

De tranen sprongen in mijn ogen. Schoot ik dan in al die jaren helemaal niets op? Moest ik nou mijn hele leven hiermee worstelen?

Mijn coach antwoordde dat ik niet zo streng moest zijn voor mezelf.

Ze zei dat het heel gewoon is dat een thema regelmatig terugkomt. En dat je iedere keer een stapje verder komt. 

Bijna alle mensen vinden het moeilijk om gedrag te veranderen, van het stoppen met hinderlijke gewoonten tot het kwijtraken van blokkerende gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’. Het is heel gebruikelijk om meerdere keren die uitdaging aan te gaan, voordat het eindelijk lukt. 

Een nieuw jaar geeft ons de kans om een nieuwe start te maken en iets in ons leven te verbeteren. Dat hoeft niet per se in januari, maar alle beetjes helpen :). “Probeer, elke keer als je tegen de lamp loopt, een beetje licht mee te nemen”, zei Harrie Jekkers eens.

Want het gaat in ons leven om de opeenstapeling van 'alle beetjes’.

Veranderen is leren. Is het de eerste keer niet gelukt? Wees liefdevol naar jezelf, ga het gewoon nog een keer doen. Ook als je al vele pogingen ondernomen hebt, bijvoorbeeld om af te komen van een verslaving of om je droomproject te realiseren. 

Wees een mens die het blijft proberen.

Dat heb ik mezelf ook ter harte genomen, want ik heb de schouders eronder gezet. Dat kan met ieniemienie-stapjes of met gedurfde nieuwe pogingen.

Maarten van der Weijden slaagde de eerste keer niet in zijn Elfstedenzwemtocht. Hij leerde ervan. De tweede keer lukte het wel. 

Komend jaar gaat hij er opnieuw mee door, nu in de vorm van een estafette. Top. 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.