Doen | Ontsla je angst om een nieuwe weg in te slaan
01 maart 2019 
2 min. leestijd

Doen | Ontsla je angst om een nieuwe weg in te slaan

 Hoe krijg je meer vrijheid in je hoofd? Door je angst te ontslaan om een nieuwe weg te kiezen.

  Doe eens even met me mee.

Sla je armen over elkaar, op de manier die je altijd gewend bent. 

Niets aan de hand.

En doe dat nu nog eens, maar nu met de handen op precies de tegenovergestelde manier in elkaar gevouwen.

Hoe is dat?   

Waarschijnlijk een stuk lastiger. En het lukt je alleen als je er doelbewust bij nadenkt. 

Zo is het ook met veranderingen. 

In de snelheid van vandaag wordt er van jou en mij heel veel verwacht. Anders werken, duurzamer leven, omgaan met nieuwe technologie en ga zo maar door. Ondertussen hebben jij en ik een ingebouwd mechanisme dat verandering tegenwerkt.

Wat ons allemaal tegenhoudt.

Bewust of onbewust verzinnen we allerlei redenen om alles te kunnen blijven doen zoals we gewend zijn. Dat is veel gemakkelijker voor ons brein, want ander gedrag vereist veel inspanning. 

Je hersenen moeten behoorlijk hun best doen om de ingebouwde snelweg - bekend als routinegedrag - even te verlaten. Anders eten vinden we bijvoorbeeld te ingewikkeld, te tijdrovend of niet smakelijk genoeg. 

Totdat je het uitprobeert. Dan ontdek je ineens dat het juist smakelijk en verrassend is om planten als hoofdingrediënten te gebruiken.

Het is vaak angst die ons dwars zit.

De angst voor verandering weerhoudt ons er ook van om een plan, een loopbaanswitch of een ander idee daadwerkelijk uit te voeren. Of om dat boek te schrijven dat je al zo lang in je hoofd hebt. Of aan je eigen project te beginnen waar je veel plezier aan beleeft. 

Maar het is enorm ongemakkelijk om iets te willen en er tegelijkertijd tegenaan te hikken

Dat levert voortdurend frustratie op. En onrust in je hoofd. 

Toch is er iets aan te doen: neem regelmatig kleine stapjes op een nieuw terrein. Zo klein, dat het helemaal niet meer zo angstig is. 

Daarmee rek je je durfspieren op. En uiteindelijk kun je daarmee ook de angst voor het onbekende ontslaan. Stel je eens voor wat een vrijheid je dat oplevert!

Hiermee rek je je durfspieren op:

  • Probeer een nieuwe hobby uit. Ik deed zelf enige tijd geleden een cursus portretschilderen. Superspannend, want ik had het idee dat ik hier niets van ging bakken. Maar het bleek enorm leuk om te doen. En veel minder eng dan gedacht.
  • Wissel eens een dag met een collega of vakgenoot van werk. Enorm leerzaam.
  • Stel vanuit nieuwsgierigheid en oprechte interesse vragen aan mensen die je niet kent. Zie de antwoorden en inzichten die het je oplevert als een geschenk. Je eigen opvattingen ken je al, die van anderen nog niet :)
  • Spreek ook eens mensen aan die letterlijk op je pad komen, maar waar je misschien gewoonlijk geen aandacht aan besteedt. Vraag de bezorger die jouw pakketten bezorgt hoe hij in deze baan terecht is gekomen, geef mensen die wegwerkzaamheden uitvoeren of het plantsoen opknappen eens een compliment. Of knoop een gesprek aan met de dakloze die om geld komt vragen.
  • Vervang het woord 'eng' door 'spannend' of ‘avontuurlijk’. Ook daarmee verlaag je de drempel!

Met deze doe-acties leer je jouw brein om te veranderen en een routine te doorbreken. Daarmee geef je het brein daarmee de boodschap dat 'iets anders doen' niet bedreigend is. 

Leer dus jouw brein om niet elke keer een nieuw smoesje tevoorschijn te toveren, waardoor je alles weer bij het oude laat. Dat gaat je ook helpen om je grotere plan uit te voeren. 

Het geweldigste plan ter wereld is niets waard als je er nooit aan begint. Dus ontsla je angst. Het kan gewoon.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.