Binnenstebuiten | Kom in beweging
09 januari 2024 
2 min. leestijd

Binnenstebuiten | Kom in beweging

Het nieuwe jaar is net krakend vers uit de verpakking. Maar wellicht voel je nú al weerstand tegen het uitvoeren van voornemens... 

Misschien heb je ze zelfs niet eens gemaakt, die voornemens. Want je vindt van jezelf dat je niet zo sterk bent in de uitvoering ervan.

Of je hebt je wél voorgenomen om in 2024 te gaan rocken. 

Maar je raakt ontmoedigd, omdat je je doelen telkens niet haalt. 

Weerstand tegen de uitvoering van voornemens is vermomde angst om te mislukken. Ik herken het in mijn eigen bedrijf. Weer een nieuw kwartaalplan maken met een berg SMART's, terwijl de vorige kwartalen heel anders verliepen dan in mijn moedige plannen beschreven stond? 

Niet erg motiverend. 

Met een procesdoel kun je iedere dag kleine stappen zetten, die tot zichtbare resultaten leiden. Dat voelt juist wel bemoedigend. Uiteindelijk gaat het niet om het doel zelf, maar om de beweging die je maakt. Als doel A het niet is, dan doe je B. Ondertussen heb je wel het gevoel dat je zelf het stuur in handen hebt. 

Neem Barack Obama. 

Hij had al op jonge leeftijd voor ogen dat hij president wilde worden. Het leek een onmogelijke droom, zeker voor een man met zijn huidskleur. 

Maar Obama was vastbesloten en stippelde doelbewust een route uit op weg naar de verwezenlijking van zijn droom. Hij werd advocaat, maakte veel meters met het houden van speeches en deed veel sociale projecten. Ook zorgde hij er heel bewust voor dat hij geen misstappen maakte die later tegen hem gebruikt zouden kunnen worden. 

Niet alles lukt.

Wel had hij een helder einddoel voor ogen. Elke keer zette hij weer zichtbare tussenstappen op weg naar dat doel. Daar leerde hij van. En hij genoot onderweg volop van het ontwikkelen van zijn vaardigheden. 

Daarnaast heb je nóg iets nodig: een krachtig verhaal dat je de juiste focus geeft. Want als je een visionair plan hebt en je weet het niet goed te verwoorden, dan gaat het niet vliegen. Een verhaal geeft kleur, geur en smaak aan jouw plan waardoor anderen het ineens levendig voor zich zien. Dat helpt om bij anderen het enthousiasme op te wekken. 

Je binnenstebuiten-verhaal speelt daarin een belangrijke rol. Dit is je (vaak verscholen) persoonlijke verhaal, dat een wegwijzer is naar jouw doelen. Het geeft je energie en de doorzettingskracht om die doelen te verwezenlijken. 

Zodra je met je eigen verhaal gaat werken, wordt er al iets in beweging gezet. 

Je geniet van het ‘onderweg zijn’, omdat het leerzaam en avontuurlijk is. Je wordt er veerkrachtiger van. En guess what... je haalt ook nog eens makkelijker de eindstreep. 

Hoe beter jij dit verhaal kent, hoe beter jij je drijfveren weet en daarover goed kan vertellen. 

Neem contact met me op als je daar meer over wil weten.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.