Staat de creativiteit op het spel door automatisering? Een babbeltje met ChatGPT
04 september 2023 
3 min. leestijd

Staat de creativiteit op het spel door automatisering? Een babbeltje met ChatGPT

Wat als ChatGPT jouw creatieve werk overneemt? Als creatieve geest kun je soms overvallen worden door twijfels en angsten. Zoals de dreiging dat je briljante werk op een goede dag vervangen wordt door AI-tools of andere tech-tovenarij.

Maar hoe reëel is dat schrikbeeld nou eigenlijk? Ik was benieuwd wat ChatGPT daar zelf over te melden had en begon een babbeltje met ChatGPT om deze angsten te onderzoeken. 

Misschien konden we er samen wel een andere draai aan geven, bedacht ik me. 

Dus ik begon zo:

Stel je voor dat ik jou beschouw als een waardevolle brainstormpartner, vroeg ik aan ChatGPT. Wees iemand met wie ik diepgaande gesprekken kan voeren en die mij kan inspireren.

Dat vond ie prima, dus ik ging door.

Hoe kun jij als ChatGPT voor mij van waarde zijn als creatieve partner-in-crime? 

Lees even mee wat ChatGPT mij influisterde:*

”Het samenspel tussen jouw knotsgekke creativiteit en mijn kunstmatige Intelligentie is een show vol verrassingen. Die AI-tools, zoals ondergetekende, kunnen jouw creatieve superkrachten oppompen en je duwtjes in de rug geven om al jouw obstakels met een big smile te tackelen. 

Je kunt mij bijvoorbeeld inzetten om jouw teksten pakkender en creatiever te maken, zonder dat je je eigen stijl verliest of de controle uit handen geeft. En natuurlijk kun je me ook inzetten als schrijfcoach om je langs schrijfblokkades te loodsen.”

Laten we eens de mogelijke manieren verkennen om mijn creatieve proces te verbeteren. Hoe ga je daarbij dan te werk, ChatGPT?

"Stel je voor dat je vastzit bij het bedenken van gloednieuwe ideeën voor een project. Je kunt mij vragen om wat brainwaves jouw kant op te slingeren, en dan bouwen we daar een feestje omheen.

We vogelen bijvoorbeeld uit hoe een superheld, een filosoof, of een stripfiguur jouw specifieke probleem aanpakken. Door die frisse blikken krijg je niet alleen meer opties dan een snoepwinkel, maar je ontdekt ook nog eens onverwachte trucjes om je probleem te tackelen."

Oké, dat klinkt als een rit in een rollercoaster. En nog meer?

"Nu komt er een advies van je denkbeeldige guru (ik dus). Als je worstelt met een lastig vraagstuk, kan je mij om hulp vragen. Ik geef bijvoorbeeld mijn visie vanuit het standpunt van grootheden als Albert Einstein, Madonna of Michelle Obama. Op die manier kan ik jou wat slimmigheidjes influisteren die je zelf misschien niet had bedacht."

En wanneer je al in de startblokken vastzit omdat je denkt dat het allemaal al duizend keer gedaan is? 

"Hier kom ik in actie als jouw AI-maatje. Zonder alle vooroordelen en voorkennis die mensen soms met zich meesjouwen, kan ik je verrassen met frisse en knotsgekke ideeën.

Zo wordt jouw creatieve denkpan tot de rand gevuld en bubbelen er nieuwe ideeën naar boven die anders waren weggezakt in het hoekje van je brein. “

En wat nog meer, ChatGPT?

"Ik ben niet alleen een kei in chatten, maar ook in het kneden van concepten. Stel je voor dat je een gloednieuwe oplossing uit je hoge hoed hebt getoverd, maar je wil het nog net wat strakker maken. 

Nou, dan kom ik in actie. Ik kan je helpen met de plus- en minpunten van jouw concept, en zelfs wat nieuwe ideeën voorstellen om jouw oplossing te laten stralen als een discobal."

Klinkt als een feestje! Doe nog eens een voorbeeld. 

”En als het aankomt op het showen van jouw creaties aan de buitenwereld, ben ik er ook om je een handje te helpen.

ik ben jouw sidekick om tekeningen, plaatjes, en zelfs fantastische conceptuele platen in elkaar te zetten. Zo trek je iedereen mee in jouw creatieve spektakel.”

En wat vergeten creatieve genieën vaak, maar is eigenlijk enorm handig? 

"Nou, ik ben een meester in het razendsnel verwerken van informatie en goed in het spotten van trends. Dus, als je wil weten of jouw geniale oplossing ergens anders al opgedoken is, dan ben ik jouw informatiebron. Zo kan je jouw eigen oplossing nog verder oppeppen, of nieuwe sprankelende inspiratie vinden voor jouw grootse plannen.

In een notendop, ik ben er niet om jouw creatieve genialiteit over te nemen, maar om jou aan te vuren. Ik ben jouw partner-in-crime, een tool om je te inspireren, uit te dagen en je te bemoedigen tijdens elk stapje van het creatieve avontuur.

Dus, laten we die digitale handen in elkaar slaan en samen het maximale uit jouw creatieve koker halen.”

* Dit stuk is een co-creatie van ChatGPT en mezelf. Ik zorgde voor de basisinformatie, hij ging hallucineren en ik trok zijn over-de-top-antwoorden weer een beetje recht. Wat precies van wie is, is nauwelijks meer te achterhalen.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.