Coachen zonder blabla | Boekbespreking
13 januari 2020 
2 min. leestijd

Coachen zonder blabla | Boekbespreking

Het boek ‘Coachen zonder blabla’ doet wat het belooft: het geeft heldere handvatten om van een coachgesprek een krachtige ervaring te maken. Dit boek van Benjamin Ball is een verademing voor coaches die willen ophouden met trekken en sleuren.

Als je coach bent, ken je waarschijnlijk deze situatie uit eigen ervaring. Je gesprekspartner zegt ja, maar is met zijn gedachten niet echt bij het gesprek. Je voelt dat er meer aan de hand is, maar je weet dat niet aan te raken. 

Misschien weet je coachee zelfs precies wat er nodig is voor een verandering, maar hij of zij verzet geen stap. Vaak gebeurt dit bij rationeel ingestelde coachees, die vanuit een afstand kijken naar het vraagstuk, schrijft Benjamin Ball. Pittige vragen en stevige feedback missen hun uitwerking. 

De coachee komt niet in beweging, de uiteindelijke resultaten zijn teleurstellend.

Geen blabla, maar terug naar het lijf

Volgens Benjamin Ball (loopbaanbegeleider, business- en mentorcoach en opleider) heeft het weinig zin om als coach nog betere vragen te stellen, de technieken effectiever toe te passen of de cliënt nog maar eens aan te sporen tot actie. 

In zijn ogen wordt er juist te veel gepraat, waardoor een coachgesprek een mentale uitwisseling van woorden blijft. Een coach die maar weer eens zijn eigen levenslessen deelt, maakt nauwelijks het verschil. 

Tegenover de blabla van het hoofd staat het lichaam dat alles al weet.

Ball pleit er daarom voor om coachees meer in contact te brengen met hun lijf en hun diepere vraag. Werkelijke veranderingen beginnen niet met 'inzichten', maar in het lichaam en in het onbewuste. Volgens Ball gaat het letterlijk om 'in beweging' komen, met fysieke werkvormen. 

Dat kan bijvoorbeeld met een opstelling, het maken van een tekening of met de opdracht om vier ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Als iemand contact maakt met waar het werkelijk over gaat, komen de antwoorden vaak vanzelf.

Ook het aanbrengen van een spanningsboog is effectief.

Ook het aanbrengen van een spanningsboog is effectief. Dat betekent dat een coach geen antwoord geeft op hoe-vragen, maar een sessie laat knetteren. Juice toevoegen, noemt Ball dat. 

Durf iemand te onderbreken, laat je cliënt alleen of stel een confronterende vraag: wie ben jij zonder jouw probleem? De schrijfstijl van Ball is helder en uitdagend, vol concrete voorbeelden van situaties uit zijn praktijk. 

Het boek heeft een overzichtelijke lay-out en bevat veel mooie reflectievragen en ideeën voor werkvormen, bijvoorbeeld om te spelen met de dynamiek van het gesprek. Ook deelt hij volop praktische aanwijzingen, die je als lezer soms laten glimlachen. Een mooie is deze: trek niet elke sessie hetzelfde begrijpende gezicht.

De conclusie uit dit boek?

Coachen is eerder een energetische dans dan een uitwisseling van informatie. In plaats van de gebruikelijke ‘blabla’ te serveren dient de coach te balanceren op een uitdagend koord: neem de cliënt bloedserieus, maar houd de sessie vooral heel spannend en speels.    

Tips uit het boek:

1. Wees als coach lui en vooral niet te lief. Durf hard te zijn op het probleem (en zacht op de relatie). 

2. Geef opzettelijk vage opdrachten, zodat de klant uitgedaagd wordt tot iets nieuws of iets anders. 

3. Gebruik de woorden van de klant, ga niet parafraseren. 

4. Check voortdurend bij je klant hoe het is. Vraag: wat gebeurt er nu? 

5. Ga naar ongebruikelijke plekken om tot nieuwe inzichten te komen, zoals een museum of beeldenpark. 

6. Durf de klant alleen te laten of zijn woordenstroom te onderbreken. 

7. Speel met het tempo: vertraag of verhoog juist de druk. 

8. Let als coach vooral niet op alles tegelijkertijd. Richt je in ieder geval meer op het proces dan op de inhoud. 

9. Vraag bij ontwijkende reacties: als je het wel wist, wat zou het dan zijn? Als je ermee bezig bent, wat ben je dan precies aan het doen? Wie ben je zonder dat probleem?


    Coachen zonder blabla

Boekgegevens:

‘Coachen zonder blabla, maak van elk coachgesprek een krachtige ervaring' door Benjamin Ball, uitgave Lannoo Campus, 2019. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.