“Verhalen laten ons gebeurtenissen langer onthouden en doorvertellen, of dat nou het verhaal is over jouw innovatietraject, jouw leiderschapsvisie of je persoonlijke verhaal. Maar de vraag is: wèlk verhaal vertel je eigenlijk daarmee?
Of we nu willen of niet, we zijn allemaal creators van verhalen. We kunnen niet anders dan betekenis geven aan gebeurtenissen.
Dat verhaal is nooit een objectieve weergave van de werkelijkheid.
We interpreteren immers altijd onze emoties en de manier waarop we gehandeld hebben. We kiezen welke elementen we in de schijnwerpers zetten en we bepalen wat we weglaten.
Verander je iets – bijvoorbeeld door in- of uit te zoomen - dan verandert het hele verhaal.
Ook de bijbehorende woorden doen ertoe. Ze nestelen zich in het hoofd. Dat geldt ook voor de accenten die je legt. En voor de invalshoek die je kiest.
Het verhaal dat je over jezelf vertelt is kneedbaar.
Het gaat wat ver om jezelf achteraf alsnog een gelukkige jeugd te bezorgen of een doodlopend project toch nog een succesvolle start geven. Maar je kunt in je verhaal wel momenten naar voren halen dat je moedig was, dat je voor jezelf opkwam of zelfs dat je boven jezelf uitsteeg.
Je kunt een bijzondere kant van jezelf laten zien. Of je vertelt het hoe jij jezelf elke keer weer bij elkaar veegt na tegenslag en met goede moed verder gaat.
Deze manier van kijken heeft grote gevolgen.
Het verhaal dat je vertelt over jezelf (of je team of je organisatie) lokt namelijk ook het bijbehorende gedrag uit. Tal van experimenten in de psychologische wetenschappen laten zien hoe gedachten over onszelf en anderen sturing geven aan de manier waarop we handelen.
Als jij jezelf vertelt dat je altijd wel een onderkomen vindt als jij op doorreis bent, zal dat ook zo gebeuren.
Wie in zijn eigen verhaal niet meer zeurt, zal veel aardiger en milder worden. En dikke kans dat je daardoor een leuker leven krijgt.
We zijn niet alleen de creators van onze verhalen, maar ook de curators.
De manier waarop we onze herinneringen bewaren en daar patronen in zien, geven ons houvast of leggen diepere lagen bloot.
Hoe groot het belang is van zo'n herinnering wordt prachtig duidelijk in het inspirerende vraaggesprek dat ik voorTekstblad hield met wetenschapper en auteur Jacky van de Goor.
Zij verzamelde herinneringen die mensen koesteren en gebruikte die herinneringen voor haar promotieonderzoek over zingeving. Het werd een intens gesprek over dierbare herinneringen.
>> Lees hier mijn interview met Jacky van de Goor
Het mooie is dat we altijd weer nieuwe verbanden zien waardoor het verhaal ineens logisch wordt. Het zijn losse stukjes die je aan elkaar knoopt, alsof je jongleert met vermicelli :)
Aan jou de keuze om de kracht van jouw verhaal in te zetten en daarmee sturing te geven aan je eigen bestaan.
Op jouw verhaal!