Wat is jouw ene betekenisvolle herinnering?
31 juli 2023 
1 min. leestijd

Wat is jouw ene betekenisvolle herinnering?

Als je maar één herinnering mag meenemen naar het hiernamaals, wat zou jouw ene betekenisvolle herinnering zijn? Is dat een hoogtepunt, zoals een trouwdag of de geboorte van je kind? Is het die keer dat je intens getroost werd? Of je dagelijkse wandeling met de hond in de vroege ochtenduren? 

Het is natuurlijk best moeilijk kiezen als je er maar één mag selecteren. Ik denk zelf aan het eindeloos vredige gevoel dat ik voelde bij een zonsondergang in de duinen in de zomer. Maar ook aan het euforische gevoel toen ik tot mijn verrassing een hele mooie vakprijs gewonnen had. 

Jacky van de Goor stelde die vraag aan uiteenlopende mensen en verzamelde daarmee een paar honderd verhalen, die ze voor haar promotie-onderzoek gebruikte. Want deze keuze zegt iets over zin- en betekenisgeving. (In een interview dat ik laatst met Jacky had, deelde ik trouwens nog een derde dierbare herinnering.)

Jacky ontdekte dat de verhalen bijna nooit gaan over belangrijke stappen die iemand in zijn loopbaan heeft gezet. Ook zijn meestal geen hoogtepunten, meeslepende avonturen of piekmomenten, zoals een diploma-uitreiking of een jubileumfeest. 

Opvallend vaak gaan de belangrijkste herinneringen juist over kleine, alledaagse dingen. 

Eenvoudig geluk, zoals kinderen voorlezen. Het ontbijt op zondagochtend. De snorrende kat op schoot. 

Dat geeft te denken. Gelukkige herinneringen denken we vaak te maken in exotische oorden, op bijzondere feesten of bij verrassende evenementen. Maar Jacky's onderzoek laat zien dat juist in gewone dingen veel zingeving huist. Geluk dat van ver komt, telt niet het zwaarst.

Het is dus de kunst om de diepere betekenis van het alledaagse te blijven zien. Om betekenisvolle gesprekken te voeren. En om jezelf toe te staan je permanent te verwonderen

Als je er oog voor hebt, wemelt het van dit soort momenten. 

Wanneer je in staat bent positieve dingen te herinneren en je leven in een positief verhaal te vatten, ben je bovendien gemiddeld genomen gelukkiger, zo wijst ander onderzoek uit. 

Leg daarom je waardevolle herinneringen vast. Met pen en papier, beelden, geluidsopnames of tekenmateriaal bijvoorbeeld. Ook als het kleine gebeurtenissen lijken te zijn. 

In ieder gewoon moment kan iets geweldigs zitten. 

Hoe mooi is het als jij een nieuw perspectief ziet en weet hoe je daarover een helder verhaal vertelt. Over jouw call to passion. En over hoe jij terug wilt kijken op je leven en er betekenisvolle momenten uithaalt. 

Op jouw verhaal.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.