Missie | Iets doen dat betekenis heeft
12 februari 2023 
2 min. leestijd

Missie | Iets doen dat betekenis heeft

Ben jij zo iemand die op zondagavond alweer uitkijkt naar het weekend? Kan je werk je nauwelijks nog boeien - en de rest eigenlijk ook niet? Ga de film Living met Bill Nighy bekijken en ontdek dat het nog veel erger kan. 

De film Living speelt zich af op het stadhuis in Londen, waar de bureaucratische radertjes tergend langzaam draaien.

De sfeer is verstikkend. En de film heeft ook nog eens een traag tempo. Ieder moment hoop je dat Freddy Mercury binnenstormt om de verlossende zin te galmen: I want to break free.

Maar in 1953 heeft nog niemand van Freddy gehoord.

De afdeling Stadsontwikkeling staat onderappel van Mr. Williams, gespeeld door Bill Nighy. De nukkige chef laat al tientallen jaren lang dossiers langs afdelingen circuleren om ze uiteindelijk op zijn eigen stapel te laten wegkwijnen.

Op een dag krijgt Williams te horen dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij wil nog één keer iets doen dat ertoe doet. Maar hoe maak je van een routineus leven iets sprankelends en betekenisvols?

Die betekenis is voor iedereen anders. 

Voor sommigen is het belangrijk om anderen te helpen. Of om mensen te inspireren met het schrijfwerk of de kunst die ze maken. Maar ook sportbeoefening, dieren, muziek of zorg voor een naaste kunnen het leven iedere dag zin geven.

Het mooie is dat je niet precies hoeft te weten waar je uitkomt, want alleen al de reis naar betekenisgeving geeft zin aan het bestaan.

Bovendien hoeft het helemaal geen groots of meeslepend doel te zijn waar je naartoe reist.

Juist alledaagse dingen kunnen veel zin geven aan je leven. 

Dat bleek ook uit het interview dat ik laatst had met onderzoeker Jacky van de Goor (binnenkort terug te lezen in Tekstblad).

Aan de hand van betekenisvolle herinneringen had zij onderzocht wat mensen als waardevol ervaren in hun leven. Veel mensen bleken zingeving te vinden in het zondagse ontbijt of het dagelijkse voorleeskwartiertje voor hun kinderen.

Het is de kunst om de diepere betekenis van het alledaagse te blijven zien. 

Om betekenisvolle gesprekken te voeren. En om jezelf toe te staan je permanent te verwonderen.

Als je er oog voor hebt, wemelt het van dit soort momenten. Het zijn impactverhalen.

Gelukkig kwam Mr. Williams daar net op tijd achter. Hij ontdekte dat er op een speelplaats in een verwaarloosd stadsdeel volop verwondering te beleven is.

De rest van de film ga ik niet verklappen. Maar dit weet ik wel: het leven is te kort om te wachten totdat de dood aan je deur klopt of dat een andere dringende noodzaak je in beweging brengt.

Je kunt ook nu gaan doen wat werkelijk betekenisvol voor je is.Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.