Negen manieren om te floreren met jouw eigen creatieve aanpak

Meer creativiteit in je werk, hoe krijg je dat voor elkaar? Hierbij negen tips om allerlei vormen van creativiteit in te zetten en met die sprankelende energie nog mooiere resultaten behalen. 

"Nee Sigrid, niet alwéér de kleurpotloden!"

Al tekenend en kleurend was ik hard op weg om de 10.000 uren te maken die je volgens de Amerikaanse schrijver Malcolm Gladwell nodig hebt om een uitblinker te worden.

Maar mijn kleuterjuf zag dat anders.

Misschien was ze oprecht bevreesd over de eenzijdige ontwikkeling van mijn fijne motoriek. Hoe dan ook: ze verwees me dringend naar de blokkenhoek en de watertafel.

Als vijfjarige mocht ik voorlopig niet meer tekenen en kleuren.

Zo is het idee misschien ontkiemd dat je met tekenen niets nuttigs doet . Tenzij je kunstenaar of grafisch ontwerper bent of een ander kunstzinnig beroep uitoefent.

Er klonken jarenlang stemmetjes in mijn hoofd die me ervan weerhielden om het creatieve leven te leiden dat ik eigenlijk wilde. 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' was er zo een. 'Kleuren en tekenen is kinderachtig', was een andere.

Al tekenend in de flow

Toch ben ik doorgegaan met allerlei creatieve activiteiten, zoals schilderen, fotograferen en illustraties maken. Wat een feest is dat: ik barst van de energie en verlies de tijd uit het oog.

Net als ooit al tekenend in het kleuterlokaal.

Deze activiteiten blijven niet beperkt tot mijn hobby-uurtjes. Want als ik creatieve werkvormen inzet bij mijn klanten, dan krijgt iedereen een energieboost. Hart en hoofd komen samen. Het is fantastisch om op die manier te leven en te werken.

Het heeft wel even geduurd voordat ik begreep waarom een creatieve coming out zo belangrijk is.

Namelijk hierom: Bij het inzetten van creatieve middelen floreer ik.

Ik geef daarmee het beste van mezelf. En daarmee ook de anderen. Op deze manier boeken we met zijn allen de beste resultaten die er mogelijk zijn. Hoe gaaf is dat!

Ideeën voor meer creativiteit in je werk

Wil jij ook meer sprankelen en je creativiteit inzetten om je werk nog beter te maken? Ik heb negen manieren verzameld om als creatieveling 'uit de kast' te komen in je werk en anderen te inspireren:

1. Creatieve werkvormen

  • Gebruik spellen, bijvoorbeeld bij interviews, meetings en inspiratiesessies. Denk bijvoorbeeld aan  storycubes of andere spelvormen om verhalen los te maken.
  • Zet visuele middelen in, zodat je niet alleen denkkracht maar ook beeldkracht benut: tekenpapier, stiften, krijtjes, markers, voorbedrukte papieren placemats en ga zo maar door. Ze zijn bij allerlei gelegenheden toe te passen. Overlegbijeenkomsten verlopen bijvoorbeeld inspirerender en productiever wanneer de deelnemers samen schetsen maken. Dat helpt om ideeën te verhelderen en ook om gemakkelijker tot nieuwe oplossingen te komen. Inderdaad: tekenen op het werk!
  • Een brainstormvergadering? Gebruik een blanco papieren tafelkleed als denk- en tekenblad of als mega-mindmap. Mooi is niet belangrijk, plezier en helderheid wel!
  • Zet legoblokjes in om iets te visualiseren. Ook supergeinig:  kinetisch zand, waarmee je ideeën tastbaarder maakt.
  • Gebruik gekleurde vellen papier om je aanpak te visualiseren of de inbreng te verzamelen. Daar wordt de ruimte meteen een stuk kleurrijker van.

2. Persoonlijke aandacht

Het noemen of tonen van iemands naam heeft een magische werking: het maakt je tot een uniek individu. Bij een kennismakingsgesprek stond laatst voor mij een kaartje op tafel klaar, met daarop de tekst Welkom Sigrid.

Het attente gebaar gaf meteen het gesprek een intensere lading. We stonden meer open voor elkaar en konden daardoor ook beter tot de kern komen. Bedenk hoe jij persoonlijke aandacht met een speelse draai kunt toepassen, bijvoorbeeld met kaartjes, het tonen van verrassende producten of een andere attentie.

3. Routekaart

Bij het begin van een project stap je met een groep aan boord, maar er moet ook besproken worden hoe de reis er ongeveer uit gaat zien. Stippel (zelf of met de anderen) de route uit op een groot tekenvel. Of gebruik een zelfgetekende routekaart die je samen verder invult.

4. Visuele herinneringen

Een aangename herinnering geeft een grote impuls aan de onderlinge relaties en de energie om samen te werken. Mail na afloop bijvoorbeeld de ingevulde routekaart toe als visueel souvenir aan je gesprek. Of stuur een handgeschreven kaart per post met jouw magic.

5. Verrassingen

Zet je creatieve vermogens in om je opdrachtgever of collega's te verrassen. Pas bijvoorbeeld tekeningen toe in een offerte. Neem koekjes mee die passen bij het thema van het werkoverleg. Lever persoonlijke attenties of maak originele postpakketjes.

Jonnie Boer van restaurant De Librije verrast de gasten van zijn hotel met een 'culinaire joint' om het diner mee af te maken. Een eetbare verrassing van kruiden, chocolade en citroenschilletjes. Dat onthou je.

6. De reis in beeld

Geef op jouw persoonlijke manier een kijkje achter de schermen van je werk. Maak foto's en filmpjes van je eigen expedities en van je opdrachtgevers. Laat niet alleen het eindresultaat zien, maar vertel ook over de weg daarnaar toe.

Deel tussenresultaten. Met alle obstakels, miskleunen en successen die daarbij op je pad komen.

7. Creatieve producten

Iedereen kan zijn eigen uitgever zijn: een (sociale) mediamagnaat of een projectleider van verhalen. Voor creatieve personen een uitdaging! Ontwikkel je eigen creatieve producten, zoals inspiratietours, exposities en digitale magazines.

8. Netwerken met een twist

Houd netwerkgesprekken rond een thema dat jou intrigeert en doe daar op een creatieve wijze verslag van. Een geweldig voorbeeld is De Koffiefilter van Marie Louise van Dorp: zij liet haar gesprekspartners een les of tekeningetje maken op een koffiefilter, die zij later bundelde als boek.

9. Inspirerende werkplekken

Werken hoeft zeker niet alleen op kantoor, dat hebben veel mensen al ontdekt. Maar er kan nog meer!

  • Vervang je zakelijke afspraken bijvoorbeeld door een wandeling. Een lopende gedachtewisseling levert vaak andersoortige gesprekken op en geeft daardoor nieuwe impulsen aan een thema.
  • Of kies mooie locaties voor je afspraken. Wat is het bijvoorbeeld gaaf om in een museum af te spreken voor een brainstorm over een nieuw concept in plaats van het standaard-vergaderzaaltje. Dan heb je meteen ook een verhaal :).

Misschien denk je dan nog steeds dat een groots en meeslepend creatief bestaan een stap te ver is voor jou. Maar hé, alle grote dingen beginnen klein. En een kleine stap zetten op weg naar meer creativiteit in je werk en je eigen lefgrenzen oprekken, dat kan wel...!

Want bedenk je ook even dit: wat gebeurt er als jij je creatieve vermogens onbenut laat en daarmee niet het beste deel van jezelf inzet? Welke fabelachtige resultaten loop je daardoor mis?

Je creatieve coming out beleven, dat is voor jou ook weggelegd. Natuurlijk met jouw eigen creatieve voorwaarden!