Films over storytelling

Hier vind je een collectie inspirerende filmpjes over storytelling en de toepassing van verhalen.


De vorm van verhalen 

Amusant fragment van de beroemde schrijver Kurt Vonnegut, die zijn persoonlijke uitleg geeft over verhaallijnen.


Waarom is storytelling belangrijk? 

Film over de historie en betekenis van storytelling.


TED-talk van Andrew Stanton 

Filmmaker Andrew Stanton van Pixar (onder meer bekend als maker van de fantastische animatiefilm Nemo) vertelt wat hij weet over verhalen. Hij begint bij het einde en gaat terug naar het begin.


De kunst van het luisteren 

Corine Jansen vertelt over de kunst van het luisteren: de rijkdom van veel verschillende perspectieven.


Wat zie jij? 

Ons brein denkt in verhalen. Aan losse elementen kennen we betekenis toe. De psychologen Heider en Simmel hielden in 1944 een experiment met dit filmpje. Het is bijna onmogelijk om hier geen verhaal in te zien.


Hoe een kantoor privacy kan bieden 

Monique Pouw stelde haar kantoorruimte beschikbaar aan een dakloze. En deed daarbij een verrassende ontdekking. In deze mini-TED-talk vertelt ze haar verhaal.


Verhalen vormen ons brein 

En ze veranderen ons brein eveneens. Informatief filmpje van BBC Ideas over de wetenschap achter storytelling. How stories shape our minds


De boom 

Filmpje over de kracht van samenwerking op een kruising in India.


The Story Wars 

Om te winnen heb je verhalen nodig in deze wereld. Filmpje over de toepassing van ‘the hero’s journey’ voor merken en organisaties: Winning the Story Wars.


Hoe word ik een held?

Wat heb jij als gewone sterveling gemeen met Harry Potter, Frodo en Katniss uit de Hunger Games? Meer dan je denkt. Dit TED-filmpje licht het toe aan de hand van de monomythe De Reis van de Held van Joseph Campbell.


De reis van de held

De toepassingen van de Reis van de Held zijn eindeloos groot. Het stramien dient als de basis voor filmscenario’s, maar ook voor coachtrajecten of marketingcampagnes. Ook je eigen leven kun je zien als een heldenverhaal.

Kijk hoe dat zit in dit filmpje:Waarom een verhaal belangrijk is

Simon Sinek vertelt via een verhaal waarom storytelling veel beter werkt dan cijfers en feiten.


Wat storytellers doen

De leerlingen uit de klas van docent Erin Gruwell zijn gewend aan een leven vol geweld en racisme. Ze brengt in deze klas een ommekeer op gang, onder meer door de leerlingen een dagboek te laten bijhouden en hun eigen verhaal te vertellen. Erin Gruwell is de oprichter van de Freedom Writers Foundation en leert nu docenten over de wereld om haar innovatieve aanpak toe te passen op hun eigen school.

Dit verhaal is in 2007 ook verfilmd in de film Freedom Writers. Hieronder een filmpje waarin Erin Gruwell vertelt over haar visie.