Geschenk aan jezelf: word je eigen troetelpersoon
07 september 2023 
1 min. leestijd

Geschenk aan jezelf: word je eigen troetelpersoon

Er is een familiegeheim waarover mensen in jouw omgeving nooit hebben willen spreken. Je voelt pijn dat er nooit begrip is geweest over de vragen die je daarover had. En je voelt je totaal onbegrepen en niet erkend.

Dat is het verhaal waar een van mijn klanten mee aan de slag wilde, want het hing als een donkere schaduw over haar leven. 

Ze schaamt zich hierover, maar dat is niet haar voornaamste zorg. Haar diepste verlangen is om, tientallen jaren later, eindelijk zichzelf uit te spreken.

Alle geheimen worden nog steeds zorgvuldig toegedekt. En daarmee ook haar verlangen om gezien en gehoord te worden zoals ze werkelijk is. 

Hoe zou jij je voelen in zo'n situatie?

Op mijn uitnodiging schreef ze een stuk over de periode dat ze als kind nog helemaal onbevangen en gelukkig was. 

Als narratief coach noem ik dat het binnenste verhaal. 

Het verhaal over het moment dat je gelooft dat alles mogelijk is en je eigen waarde volledig voelt.

Met liefde beschreef ze hoe ze als 8-jarige een moment van oprechte vreugde had beleefd. Zo'n moment waarop ze vleugels kreeg en de hele wereld aankon.

Al schrijvend kwam ze tot de ontdekking dat die herinnering nog levendig in haar zat. Ondanks haar verdriet over niet geleefde mogelijkheden kon ze opvallend makkelijk bij deze dierbare herinnering komen.

Dat was een openbaring.

Daarna vroeg ik haar om een liefdevolle brief te schrijven aan het 8-jarige kind van toen. 

Dat bleek opnieuw een bijzondere ontdekking. 

De herinnering bleek te staan voor het huppelgevoel. Ze besefte dat dit blije gevoel altijd op de achtergrond bij haar aanwezig was geweest, ondanks de zwaarte die ze meestal voelde. In haar brief prees ze zichzelf dat ze dit gevoel nooit had laten verdwijnen.

Ze voelde zich enorm opgelucht en voelde weer de lichtheid terugkeren in haar leven.

Je kunt jezelf een groot cadeau geven door gebeurtenissen uit je leven met andere ogen te bekijken.

Als je je niet gezien voelt, raak je jezelf kwijt. 

Je verwelkt en kwijnt weg. Je staat in de doormodderstand. En dat is precies wat veel van mijn klanten voelen.

Als je je binnenste verhaal weer naar de oppervlakte brengt, vind je ook jezelf weer terug. Je hoeft jezelf niet te blijven wentelen in ongemak, verdriet en stemmetjes die je klein houden, je hebt ook zelf de sleutel in handen om weer je eigen troetelpersoon te zijn.

Je bent niet van anderen afhankelijk om werkelijk gezien en gehoord te worden. Je ziet jezelf zoals je echt bent.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.